Foto-Aija Geida

Muskatrieksts pikantai garšai un labākai gremošanai 0

Muskatrieksts, ko lielākoties liekam pie piparkūku mīklas, patiešām ir īpašs – spēcīgs, aromātisks, apetīti rosinošs. Šo garšvielu kulinārijā izmanto ļoti plaši, turklāt visu gadu, ne tikai Ziemassvētkos.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 11
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai 40
Globāla krīze – pieaugušie bērni ievācas atpakaļ pie vecākiem. Vai viņiem būtu jāpiemaksā īre un citi izdevumi? 80
Lasīt citas ziņas

Tropu augļa kaltētās sēklas ir lielas – līdz pat 2 cm garas, ar pelēcīgi brūnganu miziņu un brūnu vidu, samērā cietas, tās var tikai rīvēt vai grūst piestiņā, jo kafijas dzirnaviņas netiek galā.

Pārdod gan veselus muskatriekstus, gan pulveri. Rieksta sastāvā ir ļoti daudz ēteriskās eļļas – tā ātri izgaro, tāpēc ēdienam ieteicams pievienot šķipsniņu svaigi maltas garšvielas, kas ir trīsreiz stiprāka par 3–4 mēnešus tumšā, sausā vietā stāvējušu. Veikalos ir nopērkamas mazas rīvītes pussprīža lielumā, teju kā leļļu virtuves piederums, kas ideāli noder muskatrieksta rīvēšanai. Muskatrieksta ēdienam labāk pievienot gatavošanas beigās (izņemot miltu izstrādājumus), jo ilg­stošas termiskas apstrādes laikā tam zūd daļa aromāta.

CITI ŠOBRĪD LASA

Visbiežāk muskatriekstu liek pie saldajiem ēdieniem. Miltu izstrādājumiem tas piešķir patīkamu aromātu un garšu, tāpēc pa šķipsniņai droši var pievienot kēksiem, ābolu pīrāgiem un strūdelēm, cepumiem, biskvītiem, saldajiem pīrāgu pildījumiem. Tas labi sader ar mērcēm, sēņu un gaļas ēdieniem, piemēram, desām un pastētēm, kā arī ar ķirbjiem, burkāniem, kartupeļiem un rāceņiem. To liek pie visdažādākajiem augļu un piena dzērieniem, kokteiļiem un punša. Aromāts labi jūtams, ja šo garš­vielu, kanēli un kardamonu pieber siltam pienam. Ļoti gards ir karsts kakao dzēriens vai kafija, kam pievienota šķipsniņa muskatrieksta.

Daudzos garšvielu maisījumos muskatriekstu izmanto kā vienojošo elementu. To lieto kopā ar krustnagliņām, kanēli, kardamonu, ingveru, melnajiem un smaržīgajiem pipariem. Šīs vielas kombinējot, var iegūt patīkamas garšas nianses, jo īpaši saldajiem ēdieniem.

UZZIŅA

• Muskatrieksts palīdz uzlabot gremošanu – organisms vieglāk spēj pārstrādāt apēsto. Lielākam efektam to var kombinēt ar ingveru un kardamonu.

• Vienai ēdiena porcijai vajag tikai 0,1 g muskatrieksta, tātad, piemēram, četrām porcijām lielākoties pietiek ar ¼–½ tējkarotes, jo garšvielas sastāvā ir miristicīns – viela, kas lielākās devās var izraisīt halucinācijas un caureju.

• Izsmalcināta garšviela ir tā dēvētie muskatrieksta ziedi, kas patiesībā ir apvalciņš, kurā paslēpies rieksts (sēklsedzis). Atverot augli, zieds ir koši sarkanā krāsā, bet kaltējot tas kļūst gaiši brūns. Latvijā šo dārgo garšvielu (50 g maksā, sākot no 5 eiro) reti var iegādāties. Kulinārijā ziedus var izmantot tāpat kā riekstu, tikai mizai ir nedaudz spēcīgāka, mazliet atšķirīgāka garša.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.