Foto-Uldis Muzikants

Ko lietot rožu veselībai? 0


Lai rozes neslimotu, tām patiks regulāri profilaktiskie miglojumi. Imunitāti stiprinās gan dažādu zālīšu uzlējumi, gan nopietnāka artilērija. Ilga skaidro: lai slimības sporas netiktu klāt rozes lapām, pats svarīgākais ir nodrošināt tām aizsargkārtiņu. Tie, kas bīstas ķīmijas, var izlīdzēties ar kolas un medus vai cukurūdens smidzinājumiem. Var pievienot mazliet trauku mazgājamā līdzekļa (tējkaroti uz spaini). Derēs pat ziepjūdens, kurā atšķaidītas bērnu vai parastās smaržīgās ziepes. Rozes ir izturīgas un nelielā koncentrācijā pacietīs daudz ko. Ja ir pieejama virca, augam saņemties palīdzēs aplaistīšana ar vircas šķaidījumu (2 l vircas uz spaini ūdens), kam pievienotas pāris saujas pelnu. – Un vēl: alu nevajag dzert pašiem, bet smidzināt uz rozēm. Der pat liķierīši vai cits alkohols. Sak, dzer pats un dod savai rozei. – Ilga novērojusi, ka veikala ķimikālijas labāk lietot no maija līdz Jāņiem, pēc tam efektīvāki ir modernie tautas līdzekļi.

Reklāma
Reklāma
RAKSTA REDAKTORS
“Mums nav kur iet! Noslēgšot gāzi un ūdeni!” Ogrē daudzīvokļu ēku atzīst par bīstamu un iedzīvotājiem nekavējoties liek pamest mājas 150
Ukrainas izlūkdienesta pārstāvis: Krievijas varētu ieņemt Baltijas valstis septiņu dienu laikā 207
TV24
“Mēs ceram uz taisnību!” Sabiedrība sašutusi par soda apmēru ārstam, kura dēļ mira jauna sieviete 50
Lasīt citas ziņas

Šādus smidzinājumus rožkope cenšas izmantot arī savās siltumnīcās, jo, kopjot stādus, nākas būt tiešā saskarē ar augu.

Taču, ja tautas līdzekļi nevieš pārliecību par rezultātu, var izvēlēties ķīmiju. Pret īsto miltrasu profilaksei lieto līdzekli Amistar 250 SC (0,1 ml uz 10 l ūdens), smidzina ik pēc 10 dienām. Ja uz lapām parādījusies pelēkā apsarme, palīdzēs Score 250 EC (0,05 ml uz 10 l ūdens). Pret rožu brūnplankumainību profilaktiski smidzina to pašu Amistar. Ja parādījušās pirmās pazīmes, jāķeras pie Bravo 500 SC (0,2 ml uz 10 l ūdens), Score 250 EC (0,05 ml uz 10 l ūdens), Mildex 20 (var nopirkt, piemēram, Polijā; 20–30 ml uz 10 l ūdens). Derēs arī varu saturošais preparāts Čempions (0,15% koncentrācijā).

CITI ŠOBRĪD LASA

Saglabāt imunitāti palīdzēs preparāts Calmax (10 g uz 10 l ūdens), kuru kā šķidro mēslojumu dod caur augu lapām. To rožu kopēja īpaši iesaka, jo rezultāts ir izcils. Kaut gan profesionāļiem domātais tilpums šķiet paliels, der iegādāties – pietiks vairākiem gadiem. Calmax veicina veselīgu, stingru lapu veidošanos. Ar to rozes apstrādā ik pēc 7–10 dienām.

Pret tādu skaistuma laupītāju kā laputis profilaktiski ieteicams miglot ar Actara, jo, kad kaitēkļi pamanīti, tie jau nodarījuši lielu postu.

Pērn iestādīju rozi, bagātīgi mēsloju, skaisti ziedēja. Kāpēc šogad nezied?

Ja nezied un slimo, visbiežākais iemesls ir nepietiekama barošana, jo rozes ir traki ēdelīgas. Ilga novērojusi, ka dobē stādītās pat nav iespējams pārmēslot.

– Rozei vislabākie ir kūtsmēsli. Ja tie nav pieejami, var iegādāties speciālu zemi, taču īstu mantu baudījusi roze ir visveselīgākā un skaistākā. Vai barojums labs, var redzēt pēc spēcīgiem dzinumiem un lapām, kam jābūt lielām, spīdīgām. Pat šogad tādām nekas nekait.

Rozes neizsalst, pārliecināta ir Ilga. Biežāk aiziet bojā no pārsegšanas un tā, ka augs ilgi turpina augt un ziedēt, turklāt saimnieks mēslo vēl rudenī. Veidojas daudz nenobriedušu dzinumu. Tie rudens pusē jānogriež.

Ziemcietībai svarīgs arī stādīšanas dziļums – potējuma vietai jābūt vismaz 10 cm zem zemes. Ja augsne laistot noskalojusies, tā jāuzrauš.

Kad daudz lijis, barības vielas izskalojas. Lai sekmētu otro ziedēšanas vilni un augs nesāktu slimot, nedaudz mēslot var tagad, ja nav pagūts līdz jūlija beigām. Izcili, ja var aplaistīt ar vircūdeni. Nākampavasar vajadzēs mēslot bagātīgāk. Arī tās, ko tagad stipri apgriež pēc brūnplankumainības, noteikti jāmēslo. Barot nepārtrauc augus, kas stādīti podos un ziemos pagrabā.

Reklāma
Reklāma

Augusta vidū sāk dot kālija mēslojumu, kas rozes sagatavos ziemai.

Vai tagad drīkst stādīt rozes?

– Tā kā rozes lielākoties audzē podos, tās var stādīt visu vasaru, līdz pat oktobrim. Tagad tieši ir labs laiks, lai ieaugtu, jo nav pārāk karsts, uzlīst lietutiņš, – iesaka rožu audzētāja.

Pērkot rožu stādu, nav jābīstas, ja uz lapām ir kādas slimību pazīmes (protams, labāk, ja nav), jo siltumnīcās augi parasti ir saspiesti, aug ekstrēmos apstākļos. Tiekot brīvībā, pat nīkulītis pilnīgi pārvērtīsies.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.