Foto-Uldis Muzikants

Kuras šķirnes izvēlēties? 0


– Ja audzētājs šķirni izvēlējies, tā ir laba, – skaidro Ilga. Šķirņu ir milzum daudz, un katrs izraugās tās, kas sevi pierādījušas kā skaistas un izturīgas.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja esi dzimis vienā no šiem pieciem gadiem, tevī slēpjas potenciāls kļūt par ģēniju
NLO mednieks atklāj kaut ko “daudz satraucošāku” par citplanētiešu eksistenci
“Latvijā ir akūta odu krīze” – kamēr cilvēki šausminās par odu “mākoņiem”, tikmēr entomologs uzsver, ka nekas pārdabisks nenotiek 40
Lasīt citas ziņas

Pērkot rozes, der skatīties uz lapām, ne tikai uz ziediem. Augi ar tumši zaļām, stingrām lapām ir izturīgāki. Arī tā sauktie augsnes sedzēji ir mazāk uzņēmīgi pret slimībām.

Par vienu no labākajām un izturīgākajām Ilga uzskata šķirni ‘Arabia‘. Tā ir skaista, lieliski cero, dzinumi ir apmēram metru gari, neizgāžas, neslimo ne ar plankumainību, ne miltrasu. Koši oranži pumpuri, dzeltenoranži, klaji ziedi, bet ziedlapiņas ir mazliet lokainas. Baltās rozes ir vienas no slimību ieņēmīgākajām, bet izturīgākā no tām ir šķirne ‘Aspirin’.

CITI ŠOBRĪD LASA

Rožu kopēja piebilst, ka daudzām rozēm bagātīgi pildītie ziedi mitrā laikā var nokarāties, pūt, tāpēc tie jānolasa. Arvien pieprasītākas kļūst šķirnes ar klajākiem ziediem, kas bagātīgi zied, rada dobē izcilu kopskatu un ir vieglāk kopjamas.

! Ja rozes apstrādātas ar ķīmiju, ziedlapiņas ievārījumiem vai kosmētikas līdzekļiem neder.

Pēdējo gadu jaunumi, kas sevi labi pierādījuši slimībizturības ziņā

‘Pomponella’ – rozā, bagātīgi zied, izcili skaisti, apaļi pumpuri.

‘Paprika’ – tumši oranžsarkana, klaja, taču nesmaržo.

‘Solero’ – skaisti dzeltena, kompakta.

‘Gospel’ – ziedi bordo krāsā, smaržīga, vertikāls krūms.

Augststumbra rozes podos

Cēlākās ir uz augsta stumbra potētas rozes, taču lielākā problēma ir to pārziemināšana. Kamēr jaunas, tās var labi noliekt un piesegt, bet, kad kļūst vecākas, tās liekt grūti, tāpēc pārziemo sliktāk. Lai augststumbra roze būtu skaista un ilgmūžīga, ieteicams to stādīt lielā podā un ziemināt pagrabā vai citā vēsā vietā. Podos augošās rozes baro pamatīgāk, lai pietiek lielajam augumam.

Rozes apgriež nežēlīgi

Viena no lielākajām kļūdām, kāpēc krūms neveidojas kupls un spēcīgs, ir tā, ka stādot rozes neapgriež. Nereti psiholoģiski grūti ir nogriezt ziedošos dzinumus. Ja to nedara, no rozes dzinuma iznāk tikai pušķīši, bet ziedēšanai vajadzīgi jaunie dzinumi. Ilga iesaka nopirktajam stādam nogriezt divas trešdaļas un ziedus ielikt vāzē. Jo zemāk, jo labāk. Ja pašam grūti, var lūgt, lai nogriež rožu pārdevējs. Tas īpaši svarīgi, ja iegādājas tā sauktajās patroniņās stādītos viengadīgos augus, kam ir tikai viena dzinuma maiksts ar ziedu, kurš aizkustinājis pircēja sirdi.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.