Foto: Ilze Pētersone

Sāciet ar boršču! Ciemos pie ukraiņu virtuves pazinējas Larisas Guraijas + 3 receptes 0

Kā mājas lapā apgalvo Ukrainas vēstniecība, viņu nacionālā virtuve ierindojoties starp divdesmit gardākajām pasaulē. Dodamies ciemos pie Larisas Guraijas, kas ukraiņu tradicionālos ēdienus gatavo ne tikai savai ģimenei, bet arī restorāna – tējnīcas “Kompots” viesiem.

Sāciet ar boršču!

LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Spēcīgs vējš no ceļa nopūš automašīnu 2
17 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Es zinu, ka viņš ir mans radinieks, bet man nav tās tuvības sajūtas ar viņu…”: dziedātāja Aminata atklāti par to, kā ģimenē augusi bez tēva
23 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Katru reizi, kad prezidents atver muti, tauta par viņu ņirgājas.” Liepnieks skarbi par Levita darbu
2 stundas
Lasīt citas ziņas

“Noteikti pagaršojiet boršču!” uz jautājumu, kuru no ukraiņu ēdieniem viņa ieteiktu vispirms, Larisa atbild bez vilcināšanās. Pati gatavo pēc receptes ar “slepeno” sastāvdaļu – sālītu speķi. Sālot pašrocīgi – brauc uz Rīgas Centrāltirgu pēc kārtīga taukuma no Latvijā audzētas cūciņas, ārzemnieces nederēs, tās pārāk liesas. “Bez sālīta speķa nebūs garda boršča,” nosaka pavāre un piebilst, ka “salo” (tulkojumā – speķis, I.P.) ukraiņiem ir arī tradicionāls uzkodu ēdiens.

Larisas ģimenē allaž gatavoti ukraiņu ēdieni – mamma nākot no Ukrainas, Odesas, arī pati tur dzimusi un augusi pirmos septiņus dzīves gadus. Latvijā jūtoties kā vietēju ļaužu, tomēr ik gadu apciemo ukraiņu radus. Kulināriju apguvusi pašmācības ceļā, taču daudz ar padomu palīdzējušas tantes. Joprojām zvanot radiniecēm, kad nepieciešama kāda Odesas virtuves recepte.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pirmo kafejnīcu ar nosaukumu “Buča” Larisa atvēra 1990. gadā Jūrmalā. Tās vietā tagad ierīkota autostāvvieta, taču tolaik atradies tirdziņš un viņas nelielā ēstuvīte ar sešiem galdiņiem. “Pati stāvēju pie plīts, kā pratu – gatavoju,” viņa atceras. Pašdarbniecei gadījušies arī kuriozi – reiz kādai smalkai kundzei, kuru uz kafejnīcu atvedis vīrs gardo pelmeņu dēļ, vajadzējis steiku, taču viņa nav zinājusi, no kura liellopa gabala tas jāgatavo. Paņēmusi, kas pie rokas, un apcepusi. “Virtuvē klausos, kas notiek zālē, un dzirdu, kā dāma saka vīram – uz kurieni tu mani es atvedis, gaļa ir sīksta kā pazole! Bet viņš tikai nosaka – man gan ir ļoti garšīgi pelmeņi…,” tagad ar smaidu savus piedzīvojumus atceras saimniece.

Atpestīšana no picām

Pirms pieciem gadiem, atjaunojot vienu no Jomas ielas vasarnīcām, atvērusi restorānu “Kompots”. “Daudzi man jautā, kāpēc tāds nosaukums? Mēs taču zinām, ka kompotu gatavo no visādām ogām un augļiem, lūk, arī pie mums ir dažādu kultūru sajaukums gan interjerā, gan ēdienkartē.”

SAISTĪTIE RAKSTI

Jaunais restorāns nācis kā atpestīšana pēc itāļu kulinārijas ar nebeidzamajām picām vai sadomātajiem dienvidzemju ēdieniem, jo gribējies radīt vietu, kurā maltīte atgādinātu pašas bērnību ar ukraiņu boršču, vareņikiem, golubciem (ar gaļu pildīti tīteņi), ebreju foršmaku (zivs pastēte ar āboliem), gefilte fiš (pildīta zivs) utt. Šo sajaukumu saucot par Odesas virtuvi, kas radusies pilsētas iekšpagalmos – nama iedzīvotāji uzturējušies karstā laikā un arī ieturējuši maltītes, katrs liekot galdā savai tautībai ko raksturīgu. “Visiem bija iespēja nogaršot un citam no cita pārņemt pašu labāko,” spriež Larisa. Ik gadu, apciemojot radus Odesā, viņa pārliecinājusies, ka dzimtajai pilsētai joprojām raksturīgs tautību sajaukums, vienīgi ebreju, kas līdzās ukraiņiem un krieviem bija pamatiedzīvotāji, mūsdienās esot daudz mazāk, jo daudzi aizceļojuši uz Izraēlu. Pulcēšanās pagalmos saglabājusies dažās vietās, taču Odesas virtuve joprojām ir tikpat bagātīga un garšīga.

Arī Jūrmalas “Kompotu” iecienījuši dažādu tautību apmeklētāji, un Larisa ar savu komandu gādā, lai viesi justos kā mājās. “Kad dzirdu – garšīgi kā pie mammas vai – tikai vecmāmiņa tā gatavoja –, labākas uzslavas nevar būt!” nosaka saimniece.

LARISAS PIEDĀVĀTĀS RECEPTES

Vareņiki ar kartupeļiem, biezpienu, ķiršiem

Borščs ar speķīti

Kā sālīt speķi. Recepti iesaka ukraiņu virtuves pazinēja Larisa Guraija

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
MB
Madara Briede
Praktiski
Cik ilgi Latvijā būs derīgs vakcinācijas sertifikāts? Izmaiņas stāsies spēkā jau 15.februārī 66
20 stundas
Pannā gatavoti siera plācenīši
21 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Puisītis ar dēmonisko skatienu: 20.gadsimta beigu modernie “dekori”. Vai tavās mājās tāds bija? 8
22 stundas
LA
LA.LV
Stāsti
“Neiedomājos, ka suņa adopcija var izvērsties šādi”: “Ulubele” par 300 eiro adopcijā atdod neārstējami slimu suni 166
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Spēcīgs vējš no ceļa nopūš automašīnu 2
17 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Es zinu, ka viņš ir mans radinieks, bet man nav tās tuvības sajūtas ar viņu…”: dziedātāja Aminata atklāti par to, kā ģimenē augusi bez tēva
23 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Katru reizi, kad prezidents atver muti, tauta par viņu ņirgājas.” Liepnieks skarbi par Levita darbu
2 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Stāvoklis ir smags. Viņš ir reanimācijā”: brāļi pastāsta, kāds ir šefpavāra Mārtiņa Rītiņa veselības stāvoklis 22
4 stundas
LE
LETA
Ziņas
Rīgā plūdu draudu dēļ iedzīvotājus aicina būt gataviem evakuācijai. Kurās apkaimēs pastāv lielākais plūdu risks?
18 stundas
Lasīt citas ziņas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Kā pareizi sildīt telpu – lēni un pakāpeniski vai strauji? Kas draudzīgāk maciņam? 5
4 dienas
Ātrā pica: mīklas vietā – bagete!
4 dienas
AJ
Avita Jasliņa
Praktiski
Dārznieks atbild: ko darīt ar tūjām, ko “salauzis” sniegs? 4
4 dienas
Pupiņu zupa ar rīsiem
4 dienas
LE
LETA
Ziņas
VID atgādina par kādu deklarāciju, kas jāiesniedz līdz 17. janvārim. Vai tā jāiesniedz visiem iedzīvotājiem? 39
6 dienas
AJ
Avita Jasliņa
Praktiski
Lapu kokaugi aug ātrāk, skujeņi – lēnāk: kurš dzīvžogs ir labāks? 4
5 dienas
LE
LETA
Ziņas
Saslimstība strauji kāpj: pirmdien atklāts līdz šim lielākais jauno Covid-19 gadījumu skaits
45 sekundes
LA
LA.LV
Ziņas
“Katru reizi, kad prezidents atver muti, tauta par viņu ņirgājas.” Liepnieks skarbi par Levita darbu
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Tieslietu ministrs rosina par rupju kārtības traucēšanu ar nepatiesu ziņu izplatīšanu sodīt ar dažiem gadiem cietumā
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
“Latvijas valsts ceļi”, iespējams, vērtēs nepieciešamību apziņot ceļu lietotājus par ekstremāliem braukšanas apstākļiem
17 minūtes
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Laima Vaikule pastāsta, kur Rīgā viņa strādāja tad, kad vēl nebija populāra dziedātāja
21 minūtes
IK
Ilze Kuzmina
Ziņas
Skolotāja patika vai nepatika pret skolēnu, atzīmju dāvināšana, subjektīvs redzējums… Vai realitātē vienoti vērtēšanas kritēriji vispār iespējami?
3 stundas
LE
LETA
Ziņas
Pret Covid-19 revakcinēti gandrīz 30% vakcinācijas procesu noslēgušo iedzīvotāju
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Cik un kādi sportisti Latviju varētu pārstāvēt Pekinas olimpiskajās spēlēs?
2 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Es zinu, ka viņš ir mans radinieks, bet man nav tās tuvības sajūtas ar viņu…”: dziedātāja Aminata atklāti par to, kā ģimenē augusi bez tēva
23 stundas
LE
LETA
Ziņas
Valainis rosina apkures cenu pieauguma dēļ piešķirt vienreizēju 200 eiro pabalstu pensiju saņēmējiem 82
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Pagaidām tiksim galā, bet kā būs tālāk?” Rīdzinieks dalās ar pieaugošajiem rēķiniem 19
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Perevoščikovs: Covid-19 Latvijā izplatās ļoti strauji, taču ir arī dažas labas ziņas 129
1 diena
LE
LETA
Ziņas
“Es to ne mirkli nenožēloju,” Navaļnijs pēc gada cietumā par atgriešanos Krievijā 61
22 stundas
LA
LA
Ziņas
Viktors Runtulis: “Antikovidnieki” ir kā ticība un ticīgu cilvēku tu nepārliecināsi! 113
1 diena
Pannā gatavoti siera plācenīši
21 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Olga Kambala pārliecināta, ka ārējais skaistums jāsaglabā arī mākslīgi: “Lai justos labi, priecētu apkārtējos un iedvesmotu citus!”
22 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Nebeidzamais stāsts: princis Harijs draud iesūdzēt tiesā Lielbritānijas valdību
22 stundas
LE
LETA
Ziņas
Par EP priekšsēdētāju ievēlēta Roberta Metsola
12:48
LA
LA.LV
Ziņas
“Tas vienkārši daudziem cilvēkiem būs nepanesami!” Deputāts par to, ka šī ir lielākā enerģētikas krīze, kādu Latvija ir piedzīvojusi
12:40
LE
LETA
Ziņas
Saslimstība strauji kāpj: pirmdien atklāts līdz šim lielākais jauno Covid-19 gadījumu skaits
12:35