Foto – Shutterstock

Sāk valdīt darba ņēmēji 9

Krīzes laikā valdīja darba devēju tirgus, tagad situācija ir mainījusies – sāk valdīt darba ņēmēju tirgus

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu
Lasīt citas ziņas

Latvijas ekonomika aug, nodarbinātības rādītāji uzlabojas, tāpat palielinās arī algas, un tas savukārt nozīmē papildu izaicinājumus darba devējiem, komplektējot darbinieku komandu.

“CV-Online Latvia” vadītājs Aivis Brodiņš teic, ka, pēc uzņēmuma ikgadējās darba tirgus aptaujas datiem, šajā gadā visaktīvāk jaunus darbiniekus meklēs mazumtirdzniecības, finanšu, IT&T, ražošanas un pakalpojumu jomas uzņēmumi. Lielākais pieprasījums ir pēc pārdošanas, tirdzniecības un klientu apkalpošanas speciālistiem (30% no visām vakancēm), IT speciālistiem (9%), administratīvajiem darbiniekiem un asistentiem (7%), finansistiem un grāmatvežiem (5%), kā arī vadītājiem (5%). Attiecībā par darbaspēka pieejamību vissliktākā situācija ir IT jomā, kur ir visgrūtāk aizpildīt vakances, jo trūkst atbilstošu kandidātu. Tāpat arī darba devēji saskaras ar grūtībām piesaistīt atbilstošus kandidātus citās profesijās, īpaši tad, ja papildus tiek pieprasīta kāda specifiska prasme, piemēram, skandināvu valodas zināšanas.

Visvairāk tirdzniecībā

CITI ŠOBRĪD LASA

Jāatzīmē, ka Latvijā ir gandrīz 900 tūkstoši darbavietu. Nozares ar vislielāko nodarbināto skaitu ir tirdzniecība – gandrīz 150 tūkstoši, un ražošana – nedaudz virs 110 tūkstošiem, gandrīz 100 tūkstoši tiek nodarbināti dažādās izglītības iestādēs. Tā, piemēram, lielākais darba devējs Latvijā jau vairākus gadus ir mazumtirdzniecības uzņēmums “Maxima Latvija”, liecina “crediweb.lv” apkopotie dati, turklāt trijos gados uzņēmumā ļoti ievērojami audzēts darbinieku skaits.

SIA “Maxima Latvija” pārstāvis Jānis Beseris teic, ka darbinieku skaita pieaugums pārsvarā skaidrojams tieši ar jaunu veikalu atvēršanu. Līdz ar to pērn darbinieku skaita ziņā, salīdzinot ar 2014. gadu, izmaiņas bijušas nelielas, jo netika īstenota strauja veikalu tīkla attīstība.

Arī mazumtirgotājs “Rimi Latvia” ir viens no lielākajiem darba devējiem valstī, turklāt pagājušā gada beigās darbinieku skaits pieaudzis par vēl 400 strādājošajiem, sasniedzot vairāk nekā 5,8 tūkstošu lielu darbinieku skaitu. “Rimi Latvia” personāla vadītāja Līga Stabulniece prognozē, ka darbinieku skaits arī šogad turpinās nelielu izaugsmi.

Lai arī kopumā veselības un sociālās aprūpes nozarē darba vietu skaits aug, lielās slimnīcas vienlaikus meklē iespējas optimizēt procesus. Piemēram, Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca, kas ir darba devējs apmēram 4,8 tūkstošiem strādājošo, veic iekšējo procesu optimizāciju, nodod ārpakalpojumā ar slimnīcas pamatfunkcijām nesaistītus servisus. Pagājušajā gadā tā bija uzkopšanas funkciju nodošana ārpakalpojumā, līdz ar to 2015. gadā slimnīcas kopējais darbinieku skaits salīdzinājumā ar 2014. gadu samazinājās par 5,8%, tādējādi slimnīca spēja ieekonomēt uz atbrīvoto darbavietu rēķina. Tā kā 2016. gadā darbaspēka pieaugums netiek prognozēts, slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova stāsta, ka tiks strādāts pie esošo darbinieku noturēšanas, samazinot darbaspēka mainību.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.