Foto: Fotolia

Saldēšanas nianses… Cik ilgi saldētavā drīkst uzglabāt kādus produktus? 0

Kā rīkoties, lai savu saldētavu izmantotu iespējami ekonomiskāk un lietderīgāk?

Mājas saldētavā pārtika atrodas -18 °C temperatūrā. Ja produktos ir baktērijas, šādos ap­stākļos tās neattīstās, bet neiet arī bojā. Ja pārtiku uzglabā ilgāk, nekā ieteicams, tā nekļūst nelietojama vai veselībai bīstama, taču garša vairs nav tik laba, kādai vajadzētu būt.

LA
LA.LV
Ziņas
“Mūs gaida termošoks!” Bricis par laiku šonedēļ un nākamnedēļ 9
21 stundas
GN
Gunārs Nāgels
Ziņas
Gunārs Nāgels: Atrasts veids, kā atbrīvoties no ierobežojumiem. Taču tā nav vakcinācija, tas ir kaut kas vienkāršāks 92
18 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Tu būsi lieliskā formā. Tev izdosies viss, kas tev “nāks pretī”! Horoskopi 7.maijam
14 stundas
Lasīt citas ziņas

Cik ilgi uzglabāt?

Pārtikas produkts Uzglabāšanas laiks saldētavā (mēneši)
Jēla liellopu gaļa 9 – 12
Jēla cūkas gaļa 4 – 6
Jēla jēra gaļa 6 – 9
Jēla vistas gaļa 8
Šķiņķis 3
Maltā gaļa 3
Desas 3
Sautēta gaļa 6
Vārīts šķiņķis 2
Zupa 3
Buljons 6
Baltās zivis 3
Citas zivis 2
Biskvītkūkas 6

Ja produkts ir nepareizi vai nepilnīgi iesaiņots, iespējams, ka tas tiks apsaldēts, proti, virsmu sabojās ledus kristāliņi. Lai gan šāds gadījums nav veselībai bīstams, produkts nedz izskatīsies, nedz arī garšos tā, kā vajadzētu. Atsaldēts var izrādīties pārāk sauss, ar nelāgu pelēcīgu nokrāsu. Lai izvairītos no šādas situācijas, pirms sasaldēšanas pārtika jāieliek speciāli šim nolūkam ražotajos maisiņos vai arī cieši jāietin caurspīdīgajā celofāna pārtikas plēvē. Jāraugās, lai iepakojumā paliktu pēc iespējas mazāk gaisa.

CITI ŠOBRĪD LASA

Jo ātrāk produktu sasaldē, jo mazāka varbūtība, ka tas pats vai tā garša sabojāsies. Ja iekārtai ir vairākas saldēšanas pakāpes, izvēlieties ātrāko no tām!

Slikti sasalst galvenokārt tie produkti, kuros ir daudz ūdens. Gatavojot saldēšanai paredzētos ēdienus, mēreni arī jālieto garš­vielas un labāk iztikt bez ķiploka – saldēšanas laikā to garša var kļūt pārāk intensīva. Ja pagatavotu gaļu glabāsiet speciālā maisiņā, neskopojieties ar mērci – tā pasargās no izžūšanas. Savukārt produktus ar īpatnēju aromātu, piemēram, zivi, glabājiet gaisu necaurlaidīgā iepakojumā, pretējā gadījumā visi saldētavā esošie produkti piesūksies ar šo smaržu.

Ja saldētavā nav ko likt, neļaujiet tai darboties tukšgaitā – piepildiet kaut vai ar maizi vai ledu. Lai uzturētu aukstu gaisu tukšā saldētavā, nepieciešams vairāk elektroenerģijas, nekā sasaldējot pārtiku!

Vienā paņēmienā nevajadzētu arī saldētavā ievietot svaigus produktus, kas aizņem vairāk par desmit procentiem kopējā tilpuma. Nesasaldēti produkti ir siltāki, tāpēc nevajadzīgi paaugstina pārējo temperatūru, kas tad prasa lieku elektrības patēriņu.

Kā labāk atlaidināt?

Lai pagatavotu ēdienu no saldētiem produktiem, process ir savlaicīgi jāieplāno. Var gadīties, ka vajadzēs pat divreiz vairāk laika, nekā izmantojot svaigus produktus.

Nekad nesāciet gatavot neatkusušu jēlu gaļu! Vislabākā vieta, kur atsaldēt pārtiku, ir… ledusskapis. Šāda atsaldēšana gan prasa diezgan daudz laika. Jau pagatavotiem ēdieniem un nelieliem gaļas gabaliem nepieciešamas 24 stundas ledusskapī, tāpēc ieteicams tos tur pārvietot iepriekšējās dienas vakarā.

Atsalšanas procesu iespējams paātrināt, produktu ar visu iepakojumu iegremdējot aukstā ūdenī. Jāatceras gan, ka ar šādu paņēmienu iespējams zaudēt šo to no garšām.

Ja jāatkausē sasaldēta zupa vai mērce, nelieciet to uz lielas uguns! Sāciet ar nelielu liesmiņu gāzes plītī vai zemāko režīmu elektriskajā un, kad zupa vai mērce kļuvusi šķidra, pakāpeniski palieliniet karstumu.

Ja produkts reiz atsaldēts, nekad to nesaldējiet vēlreiz!

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
Kad siltumnīca nav tikai siltumnīca: kā ierīkot savu oāzes stūrīti?
21 stundas
LB
Laura Blumberga
Praktiski
Trauslā un ļoti bīstamā robeža: mājās mazs bērns un suns. Kādas kļūdas visbiežāk pieļauj vecāki? 5
20 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Sātīga un bezgalīgi garšīga: zupa kā lazanja – ar malto gaļu, tomātiem un pastu 2
22 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kā prast izvēlēties vislabākos zemeņu stādus? 1
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
“Mūs gaida termošoks!” Bricis par laiku šonedēļ un nākamnedēļ 9
21 stundas
GN
Gunārs Nāgels
Ziņas
Gunārs Nāgels: Atrasts veids, kā atbrīvoties no ierobežojumiem. Taču tā nav vakcinācija, tas ir kaut kas vienkāršāks 92
18 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Tu būsi lieliskā formā. Tev izdosies viss, kas tev “nāks pretī”! Horoskopi 7.maijam
14 stundas
LE
LETA
Ziņas
Jāsāk veidot griķu krājumi? Eksperti skaidro, vai Latvijas iedzīvotājiem ir jāsatraucas par Krievijas griķu eksporta aizliegumu 32
16 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Beidzot oficiāli atklāts prinča Filipa nāves iemesls 15
1 diena
Lasīt citas ziņas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Neparasti un ļoti gardi! Zeltainās krabju nūjiņu kotletītes ar sieru 4
1 diena
AO
Andris Ozoliņš
Praktiski
Slepenā ieeja: durvis, kas nav redzamas – atkal ir modē! 4
1 diena
RR
Rebeka Rogale
Praktiski
Kas jādara, lai pārvākšanās noritētu veiksmīgi! Speciālistes padomi 3
5 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kā nenopirkt sliktu stādu?
6 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
No omītes zelta receptēm: karaliskās bulciņas ar cukuriņu un magonēm 3
6 dienas
IP
Ilze Pētersone
Ziņas
Etiķis no kombučas – universāls līdzeklis! Liene Kņaze priekšroku dod pašgatavotajiem tīrīšanas līdzekļiem 5
6 dienas
Ieva Ēvalde
Ziņas
No šodienas mūsu valstī atkal atļauts ieturēt maltīti kafejnīcu terasēs. Ar ko jārēķinās apmeklētājiem? 3
1 stunda
LA
LA.LV
Ziņas
“Slepkavība tiks atklāta!” Iekšlietu ministrs dalās ar jaunāko informāciju nogalinātā Bezzubova lietā 12
2 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Opozīcija ar pozīciju valdību padarīja par muļķiem!” Rēvalds par Saeimas lēmumu atvērt āra terases 6
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Piektdien iespējamas pērkona lietusgāzes ar krusu 1
1 stunda
LE
LETA
Veselam
Vakcinācijas tempi Latvijā turpina kāpt. Cik cilvēku saņēmuši poti trešdien? 1
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Kučinskis: Kariņa valdība ir iegājusi “ļoti lielā krīzē”, tai “nav nekādas saulainās perspektīvas”
17 minūtes
IE
Ināra Egle
Ziņas
Jaunā Dienvidkurzeme vecajās robežās: teritorijas platības ziņā lielākajā novadā ir trīs līdzvērtīgi attīstības centri
38 minūtes
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Šodien sākas “Eiropas eksāmens”, kurā piedalīties var ikviens interesents
1 stunda
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Beidzot oficiāli atklāts prinča Filipa nāves iemesls 15
1 diena
LB
Laura Blumberga
Praktiski
Trauslā un ļoti bīstamā robeža: mājās mazs bērns un suns. Kādas kļūdas visbiežāk pieļauj vecāki? 5
20 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Man vajadzēja piemeklēt maigākus izteicienus”: Viktors Ščerbatihs atvainojas, ka raidījumā saucis dažas sievietes par resnām 35
23 stundas
LA
LA.LV
Veselam
Covid-19 un neiroloģiskās slimības – izplatīta kombinācija 4
17 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Sātīga un bezgalīgi garšīga: zupa kā lazanja – ar malto gaļu, tomātiem un pastu 2
22 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kad siltumnīca nav tikai siltumnīca: kā ierīkot savu oāzes stūrīti?
21 stundas
ML
Māra Libeka
Stāsti
“Sapratu, ka palikšu Latvijā!” Saruna ar ārstu no Libānas Baselu Jakubu Vahbi, kam nesen piešķirta Latvijas pilsonība 67
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Īrijas prezidenta suns TV tiešraidē dažās sekundēs “nozog” skatītāju uzmanību: neviens vairs neklausās, ko runā Maikls Higinss 1
23 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. “Mums visiem bija jāaiziet, karaliene tur palika viena…” – Elizabetes II mazmeitas vīrs Maiks atklājis, kas notika pēc prinča Filipa bērēm 13
1 diena
LA
LA.LV
Veselam
Apgūsti elpošanas vingrinājumus, kuri mazina stresu un palīdz vēdera dobuma orgānu darbībai
09:10
LE
LETA/AFP
Ziņas
Austrālijas robežas varētu palikt slēgtas līdz 2022.gada nogalei
09:06
LE
LETA
Ziņas
Kučinskis: Kariņa valdība ir iegājusi “ļoti lielā krīzē”, tai “nav nekādas saulainās perspektīvas”
08:53