Foto – Aija Geida

Alkohols arī? 0

Likuma izpratnē dabiskās rūgšanas dēļ radies iespējamais spirta daudzums nepadara kvasu par alkoholisku dzērienu, tāpēc uz to neattiecas attiecīgie ierobežojumi. Alkohola saturs kvasā drīkst būt līdz 1,2 %. Aptaujājot vietējos ražotājus, izdevās noskaidrot, ka tas lielākoties ir zem šī skaitļa. “Bauskas alus” galvenā tehnoloģe Valentīna Ribakova:

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

– Mūsu ražotnē gatavotajam kvasam alkohola saturs nav lielāks par 0,15 %. Tehnoloģiskais process izstrādāts tā, lai šo dzērienu varētu droši baudīt arī mazi bērni.

Arī SIA “ILGEZEEM” tehnologs Vjačeslavs Šamarins apstiprina, ka Iļguciema kvasā alkohola saturs svārstās 0,4 – 0,7 % robežās:

CITI ŠOBRĪD LASA

– Tiesa, dzērienā, kura nosaukums ir “Stiprais kvass”, alkohola saturs jau ir 1 – 1,2 % , to mazliet ilgāk raudzē, tāpēc šajā dzērienā ir mazāk cukura, tas nav tik salds, un ar šādu kvasu labāk veldzēt slāpes.

Šaubu nav, ka stipro kvasu nevajadzētu piedāvāt bērniem, labāk viņiem dot iesala vai veselības dzērienu. Nav īsti pamatojuma, kāpēc vispār mazajiem dot dzērienu, kurā ir alkohols, lai arī niecīgās devās. Mūsu valstī jau tā ir gana daudz problēmu ar atkarībām, kāpēc pie alkohola radināt jauno paaudzi?

Tirgū vairākiem ražotājiem tagad ir parādījies salīdzinoši jauns produkts Stiprais kvass. Tas drīkst saturēt tikai to alkoholu, kas radies fermentācijas procesā, papildus to stiprinātajam alum nepievieno, vien ļauj kvasam ilgāk rūgt. Stiprais kvass var kalpot kā laba alternatīva alum – var uzreiz droši sēsties pie stūres, organismam tā pārstrāde neprasa tik lielu slodzi. Savukārt iesala dzēriens Porteris ir stiprāks nekā citi tā analogi, tajā ir daudz ekstraktvielu, tāpēc garša ir tumīgāka, izteiktāka, arī saldāka. Ar to padzerties neizdosies, bet baudīt kā dzērienu gan.

Cukura daudzums

Limonādēs ir liels pievienotā cukura daudzums, bet kā ar kvasu? Pēc garšas gana salds, lai liktu aizdomāties, cik daudz tā patērējam, ja izdzeram, piemēram, 1,5 litru pudeli. Tehnologi skaidro, ka šis priekšstats ir mazliet mānīgs, jo pati misa – no rudzu, kviešu vai citiem graudiem ekstrahētas vielas, ir stipri salda. Valentīna Ribakova saka, ka “Bauskas alus” kvasam un iesala dzērienam pievienotā cukura daudzums ir 8 %, Vjačeslavs Šamarins – ka Iļguciema kvasam tas ir 6 %, Veselības dzērienam – 10 %. Cukura ir pietiekami, lai neieteiktu uzreiz izdzert lielo pudeli, bet vienlaikus ne tik daudz, lai par glāzi vai divām būtu jāsatraucas. Turpretim lētā gala kvasa dzērieniem pievienoti mākslīgie saldinātāji – ir daudz pētījumu par to negatīvo ietekmi uz veselību, lielākos daudzumos šādus dzērienus nav ieteicams patērēt.

Reklāma
Reklāma

Dzērieni

Iesala un kvasa dzērienus neraudzē, tos gatavo no koncentrātiem, atšķaidot ar ūdeni un pievienojot krāsvielas un dažādus garšas aromatizētājus, māk­slīgus saldinātājus un konservantus, un tie ļoti atšķiras. Ir tādi, kurus taisa no iesala ekstrakta (gatavots no miežiem, tas ir salds sīrups ar medainu konsistenci) un kuriem nepievieno laboratorijā ķīmiski sintezētas vielas, piemēram, veselības dzērieni no “Ilgezeem” un “Bauskas alus”, un tos bez bēdas var dzert arī lielākos apjomos. Un diemžēl ir arī tādi, kurus var uzskatīt vien par limonādes un māk­slīgu vielu kokteili (skat. sastāvu pie dzērienu bildēm!). Miežu iesala ekstrakts tiem pievienots niecīgās devās, lai vispār varētu nosaukt par kvasa dzērienu. Patiesībā ar nosaukumu dzēriens patērētājam var piedāvāt jebko – piemēram, dzeramajam ūdenim pieliekot augļu vai ogu biezeni, koncentrātu vai ekstraktu. Tas var būt pat ar ūdeni sajaukts ievārījums, kam klāt vēl cukurs vai saldinātājs, oglekļa dioksīds un citas e-vielas.

SVARĪGI

Dabīgi raudzētu kvasu un veselības dzērienus gatavo no vienām un tām pašām sastāvdaļām, mainās tikai to attiecības: ūdens, misa, cukurs, citronskābe, arkorbīnskābe vai pienskābe, oglekļa dioksīds, kvasam arī raugs. Ja dzērienam papildus pievienotas citas e-vielas, tas ievērojami zaudē saviem dabīgajiem konkurentiem.

UZZIŅA

Kvass labi veldzē slāpes, ja pirms pasniegšanas to atdzesē līdz +15 grādiem.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.