Foto – Shutterstock

Mūru daudzveidība 0

Stipri pārspīlētas ir aizdomas, ka mūra mājas kalpo ilgāk nekā koka, ka tās ir drošākas kaut vai ugunsbīstamības aspektā. Ja pareizi ievērotas tehnoloģijas, ja mitrums netiek klāt ne pamatu, ne jumta konstrukcijām, pro­blēmu nemēdz būt ne vienām, ne otrām, bet izcelsmes vai apstrādes dēļ sienu materiāli vispār tā vienkārši nedeg. Šķiet, vienīgais izņēmums ir putu polistirols, kas taupības nolūkos izmantots siltinājumam: ja aplam ierīkotas vai bojātas elektroinstalācijas dēļ pēc ilgākas gruzdēšanas tam tiek klāt dzirksteles, iespējamas lielas nepatikšanas. No šā viedokļa minerālvate ir drošāka – to izmanto pat pasīvajai ugunsaizsardzībai.

Reklāma
Reklāma
TV24
“Kandidāts, kurš grib braukt uz Briseli, kaut ko “klārē” krieviski!” Timrots, Kampars un Upleja-Jegermane komentē debates krievu valodā
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs 10
TESTS. Izpildi testu un pārliecinies, vai zini latviešu valodas gramatiku tikpat labi, cik devītklasnieks
Lasīt citas ziņas

Mūrētas sienas tagad veido nevis no ķieģeļiem, bet efektīvākajā un dārgākajā variantā – no keramikas blokiem, kurus plašā sortimentā un augstā kvalitātē ražo slavenajā Lodes rūpnīcā, taču parasti – no keramzīta vai gāzbetona blokiem. Abi ir tā sauktie vieglbetona bloki, izgatavoti no puslīdz dabiskām izejvielām. Objektā tie ir ļoti parocīgi, ērti cilājami un apstrādājami, ātri iespējams uzsliet viena vai divu stāvu ēkas konstrukcijas. Šo iemeslu dēļ igauņu preču zīmes “Fibo” (keramzītbetona bloki) un “Aeroc” (gāzbetona bloki) pie mums jau kļuvušas par sugasvārdu, par konkrēta produkta nosaukumu, lai gan analogus ražo arī Latvijā. Principiālā atšķirība ir sienas siltināšanā, kas jaunākas paaudzes gāzbetona blokiem vairs nav vajadzīga, ja izvēlētie ir pietiekamā biezumā. Toties mitrumu aizvien tie necieš, tāpēc būvniecības laikā zem lietussarga turami. Šīs jau ir detaļas, kas projektētājiem un amatniekiem labāk zināmas. Vismaz pieminēšanas vērtas ir arī putu polistirola veidnes, kas ļauj betonēt sienas bez papildu siltināšanas. Piedāvā dažādas kompānijas, zināmākā laikam ir “Tenapors”, kam ir pat savs “Dobeles panelis”, izstrādāts pēc vāciešu tehnoloģijas. Veidnes izgatavo ar tērauda stiegrojuma karkasu, kas tām nodrošina ļoti lielu izturību, objektā ir viegli un ātri montējamas. Diemžēl monolītais dzelzsbetons privātmājām īsti nav modē, tas vairāk piestāv daudzstāvu biroju ēkām. Viedokļi ir visdažādākie, teiksim, dzīvošana tādā mājā esot kā poli­etilēna maisā! Acīmredzot mūsu iedzimtā piesardzība liek pieturēties pie pārbaudītām vērtībām, lai gan daudzi priekšstati sāk novecot, piemēram, par šā materiāla ugunsizturību, ko paaugstinot ar speciālām mastikām.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.