Foto – Shutterstock

Dabiskums un pamatīgums 0

Pasūtītāja izvēli ietekmē desmitiem faktoru, un ekonomiskais ne vienmēr ir noteicošais. Sak, ja reiz nopietni tērējamies, neesam tik bagāti, lai iegādātos lētas lietas. Tagad modē dzīvot zaļi, ekoloģija pāri visam, tātad būvēsim no dabiskiem materiāliem, lai māja elpo un arī pašiem dvēsele dzied? Diemžēl tā ir ilūzija vismaz divu apstākļu dēļ. Pirmkārt, bez sintētiskiem komponentiem laikam pilnīgi iztikt nav iespējams, sākot no dažādām plēvēm un beidzot ar mastikām, krāsām un lakām. Otrkārt, šis ekoloģiskuma jēdziens jau tiktāl izplūdis, ka zaļo birku mēdz piekarināt arī materiāliem, kuru ražošanā, piemēram, ir samazināts kaitīgo izmešu daudzums (it kā tāpēc tie kļūtu dabiskāki!). Pārdošanas gudrības nomāc veselo saprātu, mums stāsta to, ko gribam dzirdēt!

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 28
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Lai dzīvošanai izvēlētos klasisko guļbūvi, kas teorētiski vislabāk atbilst šiem priekšstatiem, vajadzīga ļoti moderna vai mazliet specifiska pasaules uztvere. Vai esat gatavi izbaudīt, kā ēka līdz ar logiem un durvīm sēžas un baļķos parādās spraugas un plaisas, secīgi radot arī apkures traucējumus? Par laimi, šis gadsimtu mijas trakums ir pārgājis, turklāt apaļajam vai frēzētajam baļķim parādījusies izcila alternatīva – līmētās brusas, kam šīs vainas vairs nepiemīt un plaisas iespējamas tikai vienas dēlīšu kārtas robežās. Brusas var kombinēt ar citiem celtniecības materiāliem, tās lielākoties izmanto tikai ārsienām, uzreiz iegūstot nevainojamu ārējo un iekšējo apdari. Uz šā industriālā fona nobāl ne tikai klasiskās guļbūves, bet arī koka karkasa un koka paneļu mājas, kam vidū tomēr vēl liekams vai jau iestrādāts tradicionālā siltinājuma slānis.

Visi labi zinām jauko pasaciņu par trim sivēntiņiem: tā liek turēties pie latviskā pamatīguma, tātad tiešā nozīmē pie biezām, stiprām sienām. Ja vēl televizorā iegadās sižets, kā Amerikā kārtējais orkāns tās smukās skalu būdiņas ar visu iedzīvi aiznesis pa gaisu, kļūst pilnīgi skaidrs, ka koka karkasa ēkas nekam neder, ka apšaubāmas arī tā sauktās somu paneļu mājas, kas būtībā tādas uzlabotas līvānietes vien ir, tikai minerālvate sienās labāk turas!

CITI ŠOBRĪD LASA

Šie laikam ir paši izplatītākie maldi. Arī koka karkasa un paneļu ēkas var samērā ļoti ātri uzbūvēt uz jau gataviem pamatiem, jo īpaši pēdējās, kas rūpnieciski izgatavotas ar visām komunikācijām un pat apdari, un patiesībā šis ir viens no lētākajiem variantiem, ja kāds no piedāvātajiem projektiem ir pa prātam. Ja nav, tieši koka karkass paver iespējas jebkuram fantāzijas lidojumam, bet piepildīt šīs sienas ar siltinājumu un apšūt ar to, ko maciņš atļauj (no plastmasas dēlīša līdz dekoratīvajam apmetumam vai pat ķieģelim!), nav sarežģītāk, kā būvēt mūra mājas.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.