Foto – Valērijs Miņkovs

Saules eliksīrs no smiltsērkšķiem 0

Ziemas drēgnumā smiltsērkšķi ir vieni no vērtīgākajiem veselības stiprinātājiem. Tie bagāti ar visādām labām lietām, īsts saules eliksīrs no augļu dārza!

 

Bez pārpalikumiem

LA
LA.LV
Ziņas
“Kā sievietei viņai trūkst piepildījuma, kā politiķe nesaprot, ko pārstāv!” Kreitusei skarbi nosoda Petravičas pikanto fotosesiju 149
15 stundas
LA
LA
Ziņas
“Mēs kā aitas sekojam un viens otrā redzam tikai ienaidnieku!” Krists un Rēzija Kalniņi pārdomās par mūsdienu sabiedrību 71
17 stundas
IM
Ingūna Mieze
Ziņas
Kūdras izmantošanu dārzkopībā būtu jāizbeidz. Vai atrasts aizstājējs? 42
1 diena
Lasīt citas ziņas

Saldus novada Novadnieku pagasta zemnieku saimniecībā “Smiltsērkšķis” šo augļaugu stādījumi deviņos gados palielinājušies līdz nepilniem 5 hekt­āriem. No smiltsērkšķu augļiem tur ražo veselīgus produktus – sīrupu, džemu, eļļu, smiltsērkšķu un ābolu ievārījumu, tos arī žāvē. Izmanto pilnīgi visu – gan augļu miziņas, gan sēklas, gan mīkstuma pārpalikumus pēc sulas ieguves. Izstrādājumiem nav pievienoti nekādi konservanti, tie satur tikpat daudz vit­amīnu un citu vērtīgu vielu kā svaigie augļi.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Tos, kuri kaut reizi nobaudījuši mūsu svaigi spiesto, nekarsēto, dabisko smiltsērkšķu sulu, lielveikalos nopērkamie izstrādājumi vairs nesaista. Smiltsērkšķu sulu nespiežam ar mehānisko spiedi, jo tad tā neiznāk tik kvalitatīva. To darām ar rokām, paliek tikai sausas čužas. Tā tiekam pie īsta veselības eliksīra, kas satur C vit­amīnu, karotīnu, B grupas vit­amīnus. Augļu pārstrāde man ir sirdij tuva nodarbošanās, viss pašu izdomāts un saražots, – stāsta z/s “Smiltsērkšķis” saimniece Dzintra Maurzaķe. Savulaik, strādādama augļu pārstrādes cehos, laboratorijā, viņa pārliecinājusies par šo augļu vērtīgajām, ārstnieciskajām īpašībām un labi pārzina visus ražošanas knifus. 


Z/s “Smiltsērkšķis” augļus sasaldē tikai vienreiz, pēc novākšanas nogrieztos zarus ievieto ilgstošai glabāšanai saldētavā -20 °C temperatūrā. Citi ražotāji sasaldē divreiz – pēc ražas novākšanas un atkārtoti pēc augļu pārstrādes, taču katrs sasaldēšanas un atkausēšanas process samazina vitamīnu saturu. No augļiem saimniece sulu spiež ik pēc divām trim dienām un pilda necaurspīdīgās pudelēs. Tā saglabājas svaiga divus mēnešus, pēc atvēršanas jāizdzer nedēļas laikā.

Saimniecībā gatavotā sula ir ļoti stipra un skāba, jo tai nav pievienots cukurs, tādēļ reti kurš to dzer neatšķaidītu. Dzintra Maurzaķe iesaka sulu sajaukt ar ūdeni, pienu, jogurtu, burkānu vai ķirbju sulu. Dzēriens uzlabo pašsajūtu un dod mun­drumu tiem, kuri jūtas saguruši. Pret saaukstēšanos var pagatavot karsto dzērienu, smiltsērkšķu sulai pievienojot uzvārītu un līdz +70 °C temperatūrai atdzesētu ūdeni (verdošs ūdens dedzina sulas vitamīnus) un karoti medus saldumam.

Par īpaši vērtīgu audzētāja uzskata pašu ražoto eļļu, jo tā ir pietiekami koncentrēta (smilts­ērkšķu eļļas šķīduma aptuvenā attiecība ar olīveļļu ir 3 : 1). Smiltsērkšķu eļļu lieto gan iekšķīgi, gan ārīgi, tai piemīt imunitāti stiprinoša iedarbība (dzer pa tējkarotei no rītiem pirms ēšanas).

Īsts veselības uzlabotājs bērniem ir smiltsērkšķu sīrups. Tam ir maiga un salda garša, atšķaidot ar aukstu vai siltu ūdeni, var iegūt gardu un spēcinošu dzērienu.

Sīrupu var pievienot pie gāzēta minerālūdens, un šāds dzēriens veiksmīgi aizstāj veikalos nopērkamās cukurotās limonādes un kokakolu. Smiltsērkšķu sīrupu var lietot arī kā garnējumu saldējumam.

 

Noieta tirgus

Zemnieku saimniecības “Smiltsērkšķis” produkciju var iegādāties vairākās pārdošanas vietās: tirdzniecības centrā “Akvārijs” Saldū, Kalnciema kvartāla tirdziņā Rīgā, tirdzniecības centrā “Šokolāde” Siguldā, arī gadatirgos. Cenas esot ļoti pieņemamas, piemēram, smiltsērkšķu sulu puslitra fasējumā tirgojot par 2 – 2,50 latiem.

– Esam ieinteresēti pārdot lielākā daudzumā, nevis uzskrūvēt cenu, – saka Dzintra Maurzaķe. Veselīgos produktus saimniece labprāt piedāvātu arī veikaliem, bet tad jāievēro veterinārā dienesta drakoniskās prasības, piemēram, par dzeramā ūdens analīzēm gadā jāmaksā 400 latu! Vai nav par daudz prasīts no maza uzņēmuma? Tāpēc pagaidām “Smiltsērkšķis” reģistrēts PVD kā mājražošanas uzņēmums, kas nodarbojas ar augu izcelsmes produktu pārstrādi un drīkst tos pārdot vietējā tirgū tieši patērētājam.

 

Šķirņu raksturi atšķiras

Saimniecībā audzē dažādas šķirnes – ‘Botaņičeskaja Ļubiteļskaja’, ‘Prozračnaja’, ‘Avgustinka’, ‘Otradnaja’, ‘Lučistaja’.

Tā kā smiltsērkšķi ir divdzimumu augi, uz pieciem sievišķajiem jāstāda viens vīrišķais, ierādot tam vietu tajā pusē, no kuras ziedēšanas laikā pūš valdošie vēji, vai arī grupas centrā.

Ja attiecība starp vīrišķajiem un sievišķajiem augiem ir tikai 1 : 8, smiltsērkšķi ražo pieticīgāk – no savas pieredzes zina stāstīt audzētāja. Ja ziedēšanas laikā ir apputeksnēšanai nelabvēlīgi apstākļi – karsts, mitrs un bez vēja –, lielākā skaitā iestādīti vīrišķie augi spēj palielināt ražu. Nav svarīgi, vai apputeksnētājs ir meženis vai kultūršķirne, galvenais, lai putekšņi labi un ilgi lidotu. Savukārt, ja maija sākums ir vēss, vējains un sauss (kā pagājušā gada pavasarī), desmit sievišķo augu apputeksnēšanai pietiek pat ar vienu vīrišķo. Labvēlīgais pavasaris pērn nodrošināja rekordlielu ražu visos smiltsērkšķu stādījumos ap Baltijas jūru.

Ražu vāc, kad lielākā daļa ogu ieguvusi šķirnei raksturīgo krāsu (Saldus apkārtnē – sākot no 15. – 17. augusta). Nogrieztās augļu zariņu vālītes audzētāja liek 60 m3 tilpuma saldētavā, fasējot katru šķirni atsevišķā maisā, un pirms lietošanas sasalušos augļus nokrata.

Šādi ražu var ātri novākt, taču augus nedrīkst apcirpt par daudz. Smiltsērkšķiem ziedi un augļi veidojas uz iepriekšējā gada dzinumiem, un, ja krūmu ļoti stipri apgriež, tas ražo tikai katru otro gadu, bet tas komercaudzētājiem nav izdevīgi. Lai būtu vieglāk vākt, krūmu ik gadu apgriež vēlamajā augstumā (1,5 – 2 m), dzinumus saīsinot līdz sānzaram.

Katrai šķirnei ir savas īpatnības augļu izmēra, krāsas, garšas ziņā, savi plusi un mīnusi. Komercdārzos visvairāk stādītajai šķirnei ‘Botaņičeskaja Ļubiteļskaja’ augļi ir prāvi, tumši dzelteni, ļoti sulīgi, diemžēl tie ātri kļūst mīksti, šķīst, arī iegūtā sula nav tik kvalitatīva. Šķirnei ‘Prozračnaja’ ir visai daudz ērkšķu, toties tā ir ļoti ražīga, augļi gaiši oranži ar tumšākiem plankumiem, piemēroti sulas spiešanai, dod tai skaistu krāsu. Ražīgajai ‘Avgustinkai’ augļi ir vidēja lieluma, gaiši oranži ar sarkanu plankumu galā, bet šķirnei ‘Otradnaja’ – sarkanīgi oranži, spīdīgi, labi pārstrādei. Savukārt ‘Lučistaja’ izceļas ar tumšu augļu krāsu, īpaši noderīga žāvēšanai.

 

 

Uzziņa

• Izspiest sulu no smiltsērkšķiem ir diezgan grūti, jo augļi ir eļļaini un to mīkstums ātri aizdambē filtrējošā auduma poras. Tāpēc lielākoties tos spiež vai nu ar caurberzējiem jeb palperiem (angļu valodā – pulper), vai ar vītņveida spiedēm. Būtībā smiltsērkšķu sulas ieguvei der tādas pašas spiedes, ko izmanto tomātu spiešanai, jo augļu mīkstuma konsistence ir ļoti līdzīga. Jo dinamiskāk spiež, jo vairāk vērtīgā augļu mīkstuma nokļūst sulā un mazāk paliek izspaidās.

• Ja smiltsērkšķu sulu iegūst, izmantojot vienkāršu spiešanas metodi, tās pamatā ir tikai šķidrā daļa – viss labums, ko satur miziņas, paliek izspaidās. Taču, ja augļus pirms spiešanas sasmalcina (kārtīgi sablendē) vai pat uzkarsē (lai saplīst šūnas) un masu izberž caur sietu, iegūst biezsulu. No tās gatavots džems vai sīrups satur gandrīz tikpat daudz vērtīgu vielu kā no augļiem gatavotais. Izspaidās paliek vien sēkliņas un niecīga daļa miziņu.

• Žāvējot smiltsērkšķus, to krāsa nemainās. No tumšiem augļiem iegūst tumšākas, no gaišiem – gaišākas izspaidas. Visvērtīgākās – tumšas un eļļainas – tās ir Andreja Brūveļa izveidoto šķirņu ‘Tatjana’ un ‘Marija’ augļiem (ja vien raža nav novākta par agru). No izspaidām var iegūt 100 % eļļu. Tik koncentrēta eļļa ir unikāls produkts, tāpēc mazumtirdzniecības cena ir 120 lati par litru.

• No svaigiem vai saldētiem  smiltsērkšķu augļiem, pievienojot cukuru, var izvilkt daļu šķidruma (sīrupu). Pēc tam žāvē. Smiltsērkšķu augļiem ir diezgan bieza miziņa, tādēļ reizēm tie neatdod mitrumu un paliek veseli pat žāvēšanas procesā.

• Uz smiltsērkšķu augļiem ir diezgan daudz tā saukto zvaigžņ­matiņu , kas pārstrādes procesā negatīvi ietekmē produkta kvalitāti. Tas ir viens no iemesliem, kādēļ reizēm smiltsērkšķu sula var kost kaklā. Lai no tā izvairītos, augļus mazgā.

• Saldēto ogu attīrīšanai smiltsērkšķu audzētāji nereti izmanto pielāgotu vētījamo mašīnu Imanta, aprīkojot to ar attiecīga acu izmēra metāla sietu un elektromotora piedziņu (ja tādas nav). Rezultātā katram audzētājam šis agregāts iznāk nedaudz atšķirīgs. Imanta ir pārāk liela, diezgan dārga un aizņem daudz vietas, taču gadā izmantojama tikai vienu mēnesi. Smiltsērkšķu audzētāja, selekcionāra Andreja Brūveļa paša izgudrotais vētītājs (par to stāstīts žurnāla iepriekšējā numurā) izmēros ir trīsreiz mazāks un astoņas reizes lētāks.

 

 

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
Vai no tādiem tomātiem un paprikas, kas norauti negatavi un ienākušies kastītē istabā, var ņemt sēklas?
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Kartupeļu plācenīši ar cieto sieru: gatavoti uz pannas 2
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
Kā atbrīvot dīķi no lapām, lai ūdens būtu tīrs?
2 dienas
MB
Madara Briede
Praktiski
Būve netālu no kaimiņu robežas: vai drīkst? 6
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
“Kā sievietei viņai trūkst piepildījuma, kā politiķe nesaprot, ko pārstāv!” Kreitusei skarbi nosoda Petravičas pikanto fotosesiju 149
15 stundas
LA
LA
Ziņas
“Mēs kā aitas sekojam un viens otrā redzam tikai ienaidnieku!” Krists un Rēzija Kalniņi pārdomās par mūsdienu sabiedrību 71
16 stundas
IM
Ingūna Mieze
Ziņas
Kūdras izmantošanu dārzkopībā būtu jāizbeidz. Vai atrasts aizstājējs? 42
1 diena
LL
Lilija Limane
Stāsti
Bigauņciemā, stiprai ziemeļvakara vētrai plosoties, jūra ar lielu paisumu izskaloja kareivju līķus 12
2 dienas
LA
LA.LV
Kokteilis
Esi šodien ļoti uzmanīgs un vērīgs – tas var tevi pasargāt! Horoskopi 28.novembrim
15 stundas
Lasīt citas ziņas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Rudens vēstneši dabā: 10 seni ticējumi, kas ļauj “pareģot” nākotni 4
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Garšīga uzkoda! Pildīti tomātiņi ar “Ricotta” sieru 1
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Padomi, kā gudri sagriezt sīpolu, nenobirdinot ne asaras 5
3 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Cik izturīgi ir Briseles kāposti? Nebaidās pat sniega? 4
4 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
FOTO. Nē tumsai un drūmam noskaņojumam: kā iekārtot siltas un omulīgas mājas
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Biezpiena un krēmsiera plācenīši: garšīgām brokastīm vai vakariņām
3 dienas
LE
LETA
Ziņas
“Velves” strīds par Stradiņa slimnīcas A korpusa otrās kārtas būvdarbu iepirkumu nonācis AT
35 minūtes
RO
Regīna Olševska
Ziņas
Pieņem jaunus MK noteikumus: tie palīdz cilvēkiem ar invaliditāti, bet rada asas diskusijas
1 stunda
AG
Andris Grīnbergs
Ziņas
APTAUJA. Cik lielai būtu jābūt Kariņa un Pavļuta algai?
1 stunda
ZB
Zigmunds Bekmanis
Laukos
Uz kurām pilsētām jau doties baudīt Ziemassvētku rotājumus un skaistās gaismiņas?
1 stunda
ZB
Zigmunds Bekmanis
Kokteilis
“Man patīk, ja vīrieši prot izteikt komplimentus, uzņemties atbildību un nav augstprātīgi!” Saruna ar “Kad viņas satiekas” vadītāju Baibu Vītiņu
56 minūtes
OZ
Olafs Zvejnieks
Ziņas
Skujkoku cenas krīt, lapu koku – aug! Kurš kopš šobrīd ir vispieprasītākais tirgū?
44 minūtes
LE
LETA
Ziņas
Daudzviet gaidāms sīks sniegs vai smidzināšana. Laika prognoze svētdienai
32 minūtes
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
“Tele2” plāno uzstādīt simtiem 5G staciju
46 minūtes
IM
Ingūna Mieze
Ziņas
Kūdras izmantošanu dārzkopībā būtu jāizbeidz. Vai atrasts aizstājējs? 42
1 diena
LE
LETA
Ziņas
ECDC: Jaunais Covid-19 variants rada “augstu vai ļoti augstu” risku Eiropai 93
1 diena
AT
Andris Tiļļa
Praktiski
FOTO. Ādamsonu dzimtas dārgums pie simtgadīgā ozola. Kā dzīvoja galdnieks, kurš gatavoja mēbeles Ulmanim un Benjamiņai? 10
3 dienas
AK
Aija Kaukule
Ziņas
“Vienmēr, kad šādi cilvēki aiziet, ir sajūta, ka kaut kas pasaulē mainās.” Atceroties Mārtiņu Braunu… 16
1 diena
LE
LETA
Ziņas
RAKUS un PSKUS atklāj, cik darbinieki atlaisti Covid-19 sertifikāta neesamības dēļ 50
22 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieces – Rita, Vita un Olita
5 minūtes
LE
LETA
Ziņas
Kanādā “antivakseriem” par vēršanos pret mediķiem draudēs kriminālatbildība 90
22 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Nevienam neinteresē medijs, kuru lasa viens cilvēks,” Rajevskis par žurnālistikas problēmām Latvijā 25
Ekskluzīvi 20 stundas
LE
LETA
Ziņas
TM atsaka Lembergam izmaksāt kaitējuma kompensāciju par iepriekšējiem amata ierobežojumiem 321 468 eiro apmērā 31
16 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieces – Rita, Vita un Olita
10:01
LK
Linda Krāģe
Kokteilis
Saules aptumsums var atnest jaunu skatījumu uz lietām un notiekošo! Horoskopi no 29. novembra līdz 4. decembrim
10:00
LE
LETA
Ziņas
Izraēla jaunā Covid-19 paveida dēļ slēdz robežas ārvalstniekiem 11
09:45