Foto – Shutterstock

Pigmenta plankumi 0


Hormonālo svārstību izraisītu pigmentāciju, kad noteiktās vietās, visbiežāk virslūpas un pieres rajonā, kā arī ap acīm, uz ādas uzkrājas pigments melanīns, dēvē par hloazmu jeb melazmu. Sievietēm līdz 40–45 gadiem to nereti provocē grūtniecība, un tad plankumi labākajā gadījumā pazūd gadus piecus pēc bērniņa piedzimšanas.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis” 67
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
Lasīt citas ziņas

Nereti hloazmu veicina hormonālās kontracepcijas līdzekļi, un tad jāizvēlas cits pretapaugļošanās veids.

Pigmenta plankumi var liecināt par vairogdziedzera, virsnieru, olnīcu vai citām slimībām, tāpēc svarīgi ir konsultēties ar ārstu, noteikt hormonu līmeni asinīs un veikt citus izmeklējumus.

Saules lentigo

CITI ŠOBRĪD LASA

Saules lentigo jeb vecuma plankumi sāk veidoties pēc 30–40 gadu vecuma, it īpaši pēc ilg­stošas uzturēšanās saulē. Pastiprināta pigmentācija izskaidrojama ar pārāk aktīvu melanīna sintēzi, kas ir ādas atbildes reakcija ultravioletā starojuma iedarbībai.

Šos plankumus ieteicams parādīt ārstam, lai pārliecinātos, vai ādā nav sākušās onkoloģiskas pārmaiņas.

Jāņem vērā, ka pēc likvidēšanas brūnie plankumi var atjaunoties un rasties arvien jauni, jo ķermeņa novecošanu nav iespējams apturēt.

Pret plankumiem uz ādas

Vasarraibumus var mēģināt nedaudz izbalināt ar jāņogu, citronu, pētersīļu, dzērveņu vai citu skābu sulu, tomēr efektīvāki ir aptiekā iegādājamie līdzekļi.

Jebkura veida pigmenta plankumus iespējams padarīt mazāk pamanāmus ar augļskābes saturošiem krēmiem vai citiem balinošiem līdzekļiem un procedūrām, kas jāveic rudenī vai ziemā, kad āda ir vismazāk pakļauta saules ultravioleto staru iedarbībai.

Var izmantot mehānisko vai ķīmisko pīlingu, kas nolobīs virspusējo ādas slāni, vai krioterapiju, kad ar šķidro slāpekli sasaldē pigmenta šūnas, kuras pēc tam nolobās. Plankumus gaišina ar mezoterapiju, kad ādā injicē balinošu vielu kokteiļus.

Visefektīvāk cīņā ar pigmenta plankumiem palīdz selektīvā fototermolīze, kad uz šūnām iedarbojas ar intensīvi pulsējošās gaismas impulsiem, un dažādu veidu lāzeri, kuri noārda un iznīcina pigmentu, kas pakāpeniski uzsūcas. Lāzers vislabāk redz tumšos plankumus, tāpēc reizēm pietiek ar vienu procedūru, bet parasti nepieciešamas 3–4 procedūras ar pusotru mēnesi ilgu pārtraukumu.

Reklāma
Reklāma

Jāņem vērā, ka pēc tam pigmenta laukums var kļūt vēl tumšāks, taču, lietojot bepantenu, pantenolu vai citu nomierinošu krēmu, 2–3 dienu laikā āda atgūst labu izskatu un divu nedēļu laikā pēc lāzerprocedūras plankums kļūst daudz gaišāks. Lāzerprocedūru kursa laikā un arī visu turpmāko mūžu obligāti jālieto saules aizsarglīdzeklis. Aizmirstot to uzklāt kaut vai vienu reizi, pastāv risks, ka pigmenta plankumi veidosies atkārtoti. Āda neaizmirst nevienu saņemto saules staru un informāciju par tiem saglabā šūnu atmiņā. Sasniedzot kritisko robežu, sākas pastiprināta pigmentācija un var pat veidoties onkoloģiskas saslimšanas.

KONSULTĒJUSI LĀZERPLASTIKAS KLĪNIKAS DERMATOLOĢE ANITA ĀBELĪTE

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.