0

Ar sulīgiem augļiem


Čemurainais eleagns (Elaeagnus umbellata) Latvijas dārzos tiek audzēts retāk. Tas ir vasarzaļš koks vai līdz 2,5 m augsts krūms. Lapas sudrabaini zaļganas, ādainas. Dzinumi ērkšķaini. Ziedi dzelteni, nelieli, ļoti smaržīgi, zied jūnijā. Augļi ienākas septembrī, tie ir sarkani, ar sudrabainiem plankumiem, sulīgi, skābeni saldi, garšīgi. Tiem piemīt tonizējošas īpašības. Dažkārt bargākās ziemās apsalst atklātā vietā augoši krūmi, bet labi ataug. Pilnīgā aizvējā iestādīti čemurainie eleagni ziemo labi un vienmēr ir augļu pilni. Var izmantot kā soliteru, jo ir pašapputes augi un normāli ražo, stādīti pa vienam.

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai
Dārzs
FOTO. Cik šogad maksā stādi, un kas ir piedāvājumā? Reportāža no Siguldas Stādu parādes
Kokteilis
Gudri jau kopš dzimšanas: 5 zodiaka zīmju pārstāvji, kuri var lepoties ar attīstītu intelektu
Lasīt citas ziņas

Daudzziedu eleagns jeb gumi (Elaeagnus multiflora) ieceļojis no Ķīnas, Japānas un Korejas. Augļi ir iegareni, nelieli, sākumā zaļā krāsā, gatavi – sarkani, ļoti sulīgi, želejveida mīkstums ir saldskābs, bet patīkams svaigā veidā. Augļi ir ļoti vērtīgs C vitamīna avots. Ienākas vienlaikus oktobra sākumā. Augļiem plāna, caurspīdīga miziņa, tāpēc tos ir grūti transportēt. Ziedi zaļi dzelteni, neievērojami. Krūms diezgan liels un apjomīgs, ar izplestiem zariem, izaug līdz 1,5 m augsts, ar ļoti dekoratīvām, sudrabainām lapām. Tāpat kā smiltsērkšķiem, arī uz šā eleagna saknēm ir slāpekli piesaistošās gumiņbaktērijas. Vislabāk daudzziedu eleagns ražo vietās ar sala ziņā skarbāku, bet ļoti atkušņainu klimatu. Arī Latvijā gumi atkušņus pārcieš ļoti labi, ziedpumpuri saglabājas. Problēmas rada īsais dziļā miera periods ziemā, jo augs agri mostas un stāvāko dzinumu miza cieš no saules un sala apdegumiem. Bojātie dzinumi vēlāk nokalst.

– Ja eleagnu zemākie zari ir nolīkuši pie zemes un pārziemo zem sniega, augļu raža vienmēr ir laba. Bargā ziemā, kad pāris nedēļu pieturas -25 °C sals, krūma augšdaļa mēdz apsalt un neražo. Lai labas ražas iegūtu ik gadu, ieteicams visu krūmu ziemā ievīstīt baltā agrotīkla 5–6 kārtās, – iesaka košumaugu kolekcionārs Juris Strods.

CITI ŠOBRĪD LASA

Slimības vai kaitēkļi gumus nebojā. Pavairot ir diezgan grūti. To var darīt ar sēklām, kas 6–9 mēnešus jāstratificē. Iespējams pavairot arī veģetatīvi ar dzinumu noliektņiem – saknes veidojas aptuveni divus gadus. Dažkārt krūmam var atdalīt pa kādai sakņu atvasei. Pavairot ar spraudeņiem nespeciālists diez vai spēs.

Latvijā šā auga kultūršķirņu nav, bet pasaulē ir izdalītas formas ar sarkaniem, dzelteniem, oranžiem un gandrīz melniem augļiem, ko klāj mazi, sudrabaini punktiņi un kas mēdz būt ieapaļi ovāli vai pat bumbierveida. Kultūrformām ir zemāka ziemcietība nekā savvaļas formai. Daudzziedu eleagnu stāda aizvējā, apmēram 1,5 m attālumā citu no cita.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.