Pēteris Strautiņš
Pēteris Strautiņš
Foto – Karīna Miezāja

– Vai tik uz Latviju neskatieties ar trūcīga, no kara izbēguša bēgļa acīm… 28


– Pasaules Banka mūs ierindo starp augstu ienākumu valstīm, protams, šīs kategorijas apakšgalā. Uz pasaules fona atšķirības starp Latviju un Vāciju nav tik grandiozas, ekonomikas struktūras ir diezgan līdzīgas. Tāpēc Latvijā lielās sarunas ir vērts sākt ar to, ko mēs esam izdarījuši pareizi. Ne tāpēc, lai tīksminātos ar sevi un justos labi vai mobilizētu sevi cīņai pret ļauniem ārējiem spēkiem. Galvenokārt tāpēc, lai nesabojātu to, ko darām labi. Izglītībai pat atvēlam lielāku daļu no valsts budžeta nekā vidēji ES. Mums ir elastīga un ne īpaši liela birokrātija centrālās valdības līmenī, to varētu radikāli samazināt pašvaldībās līdz ar pašām pašvaldībām.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
TV24
“Neaiciniet atpakaļ, ja jūs nezināt, vai šeit būs darbs!” Jaunietis pabeidzis augstskolu Anglijā, bet Latvijā nevar atrast darbu
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 86
Lasīt citas ziņas

Mums nav jāuztraucas par to, ka ekonomika būtu ieslīgusi stagnācijā. Izaugsme apmēram pusotra gada periodā ir piebremzējusies acīm redzami pārejošu faktoru dēļ. Galvenajam pedagoģiskajam uzsvaram jābūt uz kaut ko citu kā saprātīgi ieguldīt drīzā izaugsmes paātrinājuma radītos papildu resursus tempa noturēšanai tālākā nākotnē, nevis notrallināt tos kā iepriekšējo reizi. Tas attiecas gan uz sabiedrisko, gan privāto sektoru. Iepriekšējā ciklā privātais sektors izšķieda miljardus, daudz vairāk nekā valsts.

Latvijas ekonomika kopš 2010. gada ir augusi visumā labi, bet izaugsme notikusi pret vēju. Pretvējš ir bijusi privātā sektora parādsaistību samazināšanās. Gan uzņēmumu, gan mājsaimniecību kredītportfeļa izmaiņas jau gandrīz septiņus gadus ir negatīvas. Tas ir tipiski pēc nekustamā īpašuma burbuļu plīšanas. Pēc septiņiem treknajiem gadiem ir bijuši septiņi liesie, gluži kā Bībelē. Esam pie sliekšņa, aiz kura pāriesim uz augošu kredītportfeli.

CITI ŠOBRĪD LASA
Pat ja nepaātrināsies eksporta nozaru attīstība, tas var dažus gadus ievērojami paātrināt darbavietu skaita un algu pieaugumu un ekonomikas pieaugumu kopumā. Ja mēs saliekam kopā summas, ko veido nefinanšu sektora parāda samazinājums un uzkrājuma pieaugums, tad redzam naudas plūsmu uz bankām. Tā summa ir ap 1,2 miljardi eiro gadā. Kad Latvijas ģimenes un uzņēmumi aizņemsies tikpat daudz, cik uzkrās, tad mēs būsim izēdušies cauri šim cukura slānītim. Šo cukuru ēdot, ekonomika uzņems paātrinājumu. Es ceru, ka tā nauda neaizies tik daudz dārgu mašīnu pirkšanai – nopērc auto un pēc gada tas maksās par trešdaļu mazāk. Vairāk ceru uz ieguldījumiem ražošanas iekārtās un mājokļos, kas ir noturīgāka vērtība. Mājokļu būvniecība dos iespēju cilvēkiem pārcelties no laukiem uz pilsētām, kur Latvijā ir ekonomiskā izaugsme. Ieguldījumi mājokļos it kā vairāk ir patēriņš, tie neko neražo, taču Latvijas gadījumā tie ir izaugsmei ļoti svarīga investīcija, kas palielina modernajai ekonomikai pieejamo cilvēku skaitu.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.