Foto-Dainis Bušmanis

– Kā šobrīd uzņēmumiem sokas pēc Krievijas aizlieguma ievest zivju konservus no Latvijas? 4


– Viegli nav. Apjomi samazinās. Mēs jau jutām pagājušajā gadā, ka ekonomiski kaimiņvalstī viss buksē. Vienam otram uzņēmumam jau šā gada sākumā tika liegtas piegādes uz Krieviju par tur it kā konstatētām kvalitātes problēmām, kamēr beigās tirgu aiztaisīja visiem. Problēma ir tā, ka tikai bez Krievijas vēl varētu dzīvot, bet liela daļa nozarē strādā ar Vidusāzijas valstīm un Ukrainu, kur ekonomiskais stāvoklis nav tas spožākais. Tas nozīmē, ka visiem liela pārdošanas daļa samazinājās vai apstājās.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
Kokteilis
FOTO. Ledus ir sakustējies! 5 iekārojamākie Latvijas hokejisti mākslīgā intelekta skatījumā
Dārzs
11 pamata lietas, kas jāzina katram dārzniekam
Lasīt citas ziņas

Situācija nozarē ir nopietna. Strādāju tajā kopš 1995. gada un šī krīze ir viena no smagākajām, līdzīga 1998. gada krīzei. Visdrīzāk, kāds no 20 uzņēmumiem neizdzīvos, bet bažu par pašu nozari man nav. Galvenais, saglabāt to serdi – speciālistus, juridisko uzņēmumu, lai tad, kad uzspīdēs saule, atkal viss sāktu augt.

“Karavelai” ir nedaudz vieglāk – pagājušogad Krievija aizņēma 13%, šogad pirmajos četros mēnešos – 6%. Bet tomēr jādomā, kā aizpildīt līnijas, kur likt cilvēkus. Mums pērn izdevās noslēgt vairāk līgumu ar rietumvalstīm par šā gada apjomiem, līdz ar to kritumu Krievijā kompensējam ar pārdošanas apjomu kāpumu Rietumos. Taču kritums Vidusāzijā un šobrīd esošais tranzīta ierobežojums uz Vidusāziju, ko uzlika Krievija, sit daudz vairāk.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Kas būtu jādara valdībai, amatpersonām, dienestiem, lai šo tirgu dabūtu atpakaļ?

– Ar zivju konserviem ir nedaudz atšķirīgāka situācija nekā ar pārējo embargo skarto pārtiku. Ja visa pārtika ir kopējā ES vai Krievijas sankciju sarakstā un to var risināt lielās sarunās, tad Latvijas gadījumā zivju konservus aizliedza, pamatojoties uz it kā atklātām kvalitātes problēmām. Iespējams, bija kādas problēmas, jo prasības arī viņiem mainās, bet mēs nevaram neko pārmest. Un tagad atcelt šo lēmumu arī būtu vieglāk.

Mēs gribam, lai sāktos dialogs starp abu valstu atbildīgajiem dienestiem par to, kas mums jāizdara, lai attiecības tiktu sakārtotas. Darbojos darba grupā, kas mēģina atrast punktus, kā palīdzēt nozarei. Paredzēta arī zemkopības ministra vizīte Maskavā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.