Siguldā bija redzams, ka Latvijas audzētāji aizvien vairāk stādu pārdod podiņos, kas garantē labāku pirkuma kvalitāti.
Siguldā bija redzams, ka Latvijas audzētāji aizvien vairāk stādu pārdod podiņos, kas garantē labāku pirkuma kvalitāti.
Foto – Uldis Graudiņš

Ko pirka visvairāk 5


Gandrīz visi aptaujātie audzētāji norādīja – cilvēki pērk “no visa pa druskai”, vienu visvairāk pirkto stādu izcelt nevar. Tomēr vairākas likumsakarības iezīmējās. Piemēram, Agris Ermansons, kas pārdeva Allažmuižas saimnieka Imanta Kalniņa audzētos gladiolu sīpolus, uzsvēra – pircējiem vissvarīgākā ir krāsa. “Visvairāk pieprasītā ir zilā un zaļā gladiola. Vēl raksturīgi, ka cilvēki ir sapratuši – ārzemju sīpoli mums neder, tie slimo. Cenas? Cik maksāja santīmos, tik patlaban centos. No 20 līdz 60 centiem par sīpolu,” tā A. Ermansons.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

Aizvien vajadzība ir pēc kapu stādiem. Cilvēki pirka laimiņus, mārsilus, akmeņ­lauzītes, arī kapu mirtes.

Modē atgriežas flokši. Cilvēki vēlas gan jaunās šķirnes – ‘Blue paradise’, ‘Candy Swiss’, gan arī veco rozā krāsas ‘Uspeh’ un bezšķirnes stādus. Labi pirka arī astilbes.

CITI ŠOBRĪD LASA

Mājsaimnieces pirka gan košumkrūmus un dekoratīvos augus privātmājām, gan arī ēdamās lietas ražojošos stādus, tostarp nelieliem mazdārziņiem un arī lauku saimniecībām. Grimoņi un spirejas bija visvairāk pieprasītie košumkrūmi.

No rozēm visvairāk pieprasītas bija angļu krūmrozes. Krāsa – sarkanā.

No ābelēm – daudzi pirka vecās šķirnes, tostarp ‘Trebo’, “Rožābeli’, ‘Sīpoliņu’. Iemesls – iecere atjaunot ainavu, vecos ābeļdārzus. Vīndari meklēja paradīzes ābolu ‘Krebas’ šķirni, kurai augļi bagāti vīna darīšanai vajadzīgajām miecvielām. Pieprasītas bija arī kolonnābeles. Daudzi meklēja jaunumus, tostarp korintes. “Vienai ābelei var uzpotēt arī trīs līdz piecas ābolu šķirnes. Ražos no vasaras līdz ziemai!” stāstīja Pūres DIS agronome Lija Aunkrogere.

No avenēm ļoti pieprasītas bija rudens šķirnes ‘Polana’ un ‘Fallgold’, kā arī vasaras šķirnes ‘Meteors’ un ‘Skromņica’.

Rododendru pārdevēju atradu gan tikai vienu, tomēr – ar kādu sortimentu! Latvijas Universitātes Rododendru selekcijas un izmēģinājumu audzētava piedāvāja vismaz trīs desmitus šķirņu. Audzētavas pārstāvji skaidroja, ka vislielākais pieprasījums ir pēc tām šķirnēm, kas patlaban zied. Profesora un selekcionāra Riharda Kondratoviča lolotajā audzētavā patlaban ir aptuveni 200 šķirņu rododendru.

Reklāma
Reklāma

Aktīvi pirka gan augļu kokus, ogu krūmus, gan arī krūmmellenes.

Latvijas Stādu audzētāju biedrības vadītājs Andrejs Vītoliņš atgādināja – pēc dzīvžogu pirkuma var redzēt cilvēku labklājības līmeni. “Grūtos laikos pērk lapu koku, lētos, mazos dzīvžogus. Patlaban aizvien vairāk izvēlas skujkoku dzīvžogus, tie ir trīs četras reizes dārgāki. Visvairāk pirktā kā aizvien ir tūja,” tā A. Vītoliņš.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.