Daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas Cēsīs, Zirņu ielā 21, kompleksā renovācija pabeigta 2013. gadā.
Daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas Cēsīs, Zirņu ielā 21, kompleksā renovācija pabeigta 2013. gadā.
“Renesco” publicitātes foto

No mazā par lielo 8


Lai veicinātu starptautisko investoru uzticēšanos fondam un nodrošinātu tā darbības caurspīdīgumu, Nīderlandē tika nodibināts fondu vadības uzņēmums – “Funding for Future”. “Prakse rāda, ka visās Eiropas valstīs ir daudz mazu projektu, kurus grūti finansēt. Tādu lielo investoru kā Eiropas Investīciju banka (EIB) atbalstāmo projektu lielums sākas no 50 miljoniem,” paskaidro LABEEF padomes loceklis Harijs Švarcs. LABEEF mazos projektus saliek kopā un šo naudas summu apvieno, veidojot desmit, piecdesmit, simts miljonu paketi. Ar tādām summām jau var finansēties pie lielajiem tirgus spēlētājiem, kā EIB, pašiem emitēt obligācijas vai piesaistīt ilgtermiņa institucionālos investorus (piem., pensiju fondus).

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
TV24
Ojārs Rubenis: “Tikai debilu cilvēku apziņā var būt tāda sajūta, ka mēs varam braukt pa tādiem ceļiem un tādām Rīgas ielām…”
Lasīt citas ziņas

LABEEF spēra pirmo mazo solīti 2016. gada decembrī, kad parakstīja aizdevuma līgumu ar Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banku (ERAB) par kopējo summu astoņi miljoni eiro, no kura ERAB finansējuma apjoms ir četri miljoni eiro. Pirms finansējuma piešķiršanas ERAB pasūtīja neatkarīgu tehnisko, finanšu un juridisko auditu, ko 15 “RENesco” ēkām veica Londonas eksperti. Kad mājas pārbaudīja un apkopoja rezultātus, konstatēja ietaupījumus 50 – 60% robežās, tātad pat labāk, nekā gaidīts. Kļuva droši zināms, ka, pirmkārt, var ietaupīt un, otrkārt, cik var ietaupīt. Pēc ekspertu slēdziena ERAB lēma par finansējuma piešķiršanu LABEEF. Platforma plāno jau līdz vasarai refinansēt atjaunotās ēkas, kuru darbības efektivitāti nupat pārbaudīja Londonas auditori.

Namu siltināšana un atjaunošana nav labdarība, tā ir saimnieciska darbība, kas nes peļņu. Banka nedotu finansējumu, ja uzskatītu, ka no biznesa viedokļa tirgus dalībnieki to nespētu atpelnīt. “No respektablā ERAB saņemtie astoņi miljoni eiro ir fonda darbības ilgtspējas apliecinājums – fonda kvalitātes zīmogs,” norāda Harijs Švarcs. Jo šis virziens vairāk attīstīsies, jo vairāk banku tajā piedalīsies. Jau šobrīd aktīvi iesaistās banka “Citadele”, bet “Swedbank” izveidojusi atsevišķu nodaļu un pieņem darbā cilvēkus, rosās arī citas bankas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Šobrīd notiek MK noteikumu nr. 160 grozījumi, lai ESKO varētu startēt šai programmā. Pagaidām atjaunošana vairāk ir reģionu stāsts. ESKO projektos strādā vietējās celtniecības firmas un namu apsaimniekotāji. Tas rada jaunas darba vietas un nodokļu plūsmu ilgtermiņā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.