Foto – Aija Geida

Neierasta recepte – skābētas pupas 0

Senāk cūku pupas ar visām pākstīm skābēja lielās koka mucās. Piedāvājam šo aizmirsto recepti, jo pupu raža šogad ir liela.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Labākie mīļākie pēc zodiaka zīmes: tādi ir tikai seši
Mūsdienās daudzi pat nav dzirdējuši par šiem PSRS laiku mācību priekšmetiem: 7 aizmirstas “disciplīnas” 52
6 pārtikas produkti, kurus nekādā gadījumā nedrīkst saldēt
Lasīt citas ziņas

Lielās koka mucās skābētas cūku pupu pākstis labi uzglabājas līdz pat pavasarim. Var izmantot lielu emaljētu katlu vai nerūsējošā tērauda trauku. Mazu daudzumu pagaršošanai var ieskābēt arī 3 litru burkās.

RECEPTE

• 5 kg cūku pupu ar visām pākstīm

• 4 l ūdens

• 8 ēdamkarotes sāls

• 2 ēdamkarotes cukura

• 5 ķiploka daiviņas

• 5 graudi smaržīgo piparu

• 5 graudi melno piparu

• zaļumi: diļļu ziedi, mārrutku lapas, upeņu, ķiršu un aroniju lapas

CITI ŠOBRĪD LASA

Nomazgā cūku pupu pākstis un noliek notecināties. Garšaugus sagriež smalkāk. Ķiplokus nomizo un sagriež šķēlītēs. Sāk ar biezu zaļumu kārtu, tad skaisti vienā rindā kārto pākstis. Pēc tam atkal saliek garšaugu un ķiploku daiviņu kārtu. Pa vidu ieliek smaržīgos un melnos piparus. Kad visas cūku pupu pākstis saliktas, pārliek biezu zaļumu kārtu. Gatavo sālījumu: uzvāra ūdeni, pievienos sāli un cukuru. Atdzesē. Pārlej cūku pupām un noliek uz diennakti siltā vietā (līdz +20 °C), lai ieskābst. Pēc tam noņem putas, ja tās izveidojušās, un uzliek slogu. Noliek vēsā pagrabā (ar 0… +5 °C).

Garša šādām cūku pupām ir ļoti neparasta – it kā pupas būtu sakrustotas ar skābētiem gurķiem. Tās nav jāvāra, vien ziemā jāizloba un jāpievieno zupām, sautējumiem, salātiem. Šādas cūku pupas īpaši labi garšo kopā ar novārītām bietēm, vislabāk salātos un zupā. Garša pikanta, aromātiska, atsvaidzina jebkuru ēdienu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.