Mazais mārsils
Mazais mārsils
Foto – Shutterstock

• Citrontimiāns (Thymus citriodorus) jeb smaržīgais mārsils ir izskatīgs, 10 cm augsts, tam raksturīga citronu garša un aromāts. Atsvaidzinošās garšas dēļ citrontimiāna lapas bieži pievieno augļu salātiem. Tas satur tādas pašas vielas kā parastais mārsils un izmantojams tādiem pašiem mērķiem. Ir iegūtas daudzas šķirnes ar dekoratīvu lapotni: ‘Golden Dwarf’ (zaļgandzeltens lapojums, mazziedošs), ‘Aureus’ (zeltaini dzeltenās lapas vasarā pakāpeniski kļūst zaļas), ‘Limone’ (zaļlapu šķirne, piemērota kopā ar citām raiblapu timiāna šķirnēm), ‘Sambesi’ (nokarena šķirne ar dzelteniem plankumiem, aromātiska), ‘Silver Queen’ (skaists, sudrabains, aromātisks lapojums), ‘Mystic Lemon’ (zeltaini dzeltens, aromātisks lapojums). 0


• Vilnainais mārsils (Thymus praecox) – ložņājošs augs, kas ļoti līdzīgs parastajam mārsilam. Zied no maija beigām līdz jūlijam. Augs satur tādas pašas bioloģiski aktīvās vielas kā parastais mārsils, tomēr aromāts ir vājāks, tāpēc jālieto lielākās devās. Šķirnes: ‘Creeping Red’ (nokarens, ar spilgti sarkaniem ziediem, ļoti dekoratīvs, arī bišu augs), ‘Coccineus’ (pelēkzaļas lapas un tumši rozā ziedi), ‘Pseudolanuginosus’ (pelēkzaļas lapas, ļoti bagātīgi zied rozā ziediem).

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs
Kokteilis
FOTO. Skolas direktors sašutis par Eirovīzijas “dibenu” vērtībām: “Ja Dons būtu skūpstījis kādu vai laizījis grīdu, tad noteikti ierakstītos standartā” 159
Kokteilis
10 iemesli, kāpēc japāņi “nenoresnē” 7
Lasīt citas ziņas

• Lielais mārsils (Thymus pulegioides) veido blīvākus pudurus nekā vilnainais un parastais mārsils. Aug spēcīgāk un zied nedaudz lielākiem ziediem. Citas pazīmes ir līdzīgas pārējiem mārsiliem. Ir labs augsnes sedzējs, stāda arī dobju malās. Lielais mārsils piesaista bites. Šķirne ‘Archers Gold’ (nokarenais timiāns ar spilgti zeltaini dzeltenu lapojumu, iecienīts akmeņdārziem).

• Mazais mārsils (Thymus serpyllum) – to grūti atšķirt no vilnainā mārsila. Bieži sastopams Ziemeļeiropā. Zied no jūnija līdz augustam. Augam ir spēcīga smarža, tāpēc lapas var pievienot salātiem, saldajiem ēdieniem. Šķirnes: ‘Thume’ (spilgti zaļas lapas, bagātīgi zied sārtiem ziediem), ‘Rose Purple’ (nokarenais timiāns ar spilgti rozā ziediem, 5 cm augsts).

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.