Rīgas 3. Valsts ģimnāzijas direktors Andris Priekulis.
Rīgas 3. Valsts ģimnāzijas direktors Andris Priekulis.
Foto – Karīna Miezāja

Neļaus pārstrādāties 12

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Ingrīda Mikiško nesen paziņoja, ka pēc aprobācijas varētu izrādīties, ka Latvijā pietrūkst skolotāju. Salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm Latvijā ir mazāk skolēnu uz vienu skolotāju, tāpēc šāds paziņojums gan šķita apšaubāms.

Reklāma
Reklāma
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Lasīt citas ziņas

M. Jansone atzīst: lielajās skolās skolotāju tiešām var izrādīties par maz, bet mazajās – par daudz. Līdz ar to mazo skolu skolotāji varētu pamazām pāriet strādāt uz lielajām. Protams, no Viļāniem uz Rīgu skolotājs diez vai brauks, bet no Grobiņas uz Liepāju gan varētu.

Rīgas 3. Valsts ģimnāzijā aprēķināts: līdz ar jaunā modeļa ieviešanu var nākties papildus pieņemt piecus skolotājus. Rīgas Teikas vidusskolā pietrūkšot 8,5 skolotāju. Tas tāpēc, ka līdz ar jaunā modeļa ieviešanu iecerēts skolotājiem vairs neļaut strādāt tik daudz kontaktstundu kā pašreiz. Ir skolotāji, kuri, lai vairāk nopelnītu, pavada klases priekšā pat 40 stundas. LIZDA priekšsēdētājas vietnieks Jānis Krastiņš vakar sacīja, ka neļaut skolotājam pārstrādāties esot pat cilvēciski. A. Priekulis piekrīt, taču piebilst:, ja, samazinoties slodzei, kritīsies atalgojums, skolotājs tik un tā atradīs iespēju pārstrādāties. Ja nevarēs strādāt vairāk par vienu slodzi vienā skolā, piestrādās citā. A. Priekulis secinājis, ka var nākties klasei pirms izlaiduma gada atņemt audzinātāju tāpēc vien, lai skolotāja nestrādātu vairāk, nekā IZM ļaus. Tāpēc viņš uzskata, ka būtu nepieciešams pārejas periods noslogotāko pedagogu slodzes samazināšanai.

CITI ŠOBRĪD LASA

LIZDA pārstāvji uzsver: jaunā modeļa dēļ skolotāju algas nedrīkst samazināties, tomēr tās varētu sarukt tiem, kuri šobrīd strādā 36 kontaktstundas.

Jāsaka gan, ka jauno modeli IZM veidojusi arī tā, ka skolotājam jaunajā modelī var iznākt strādāt mazāk tikai “uz papīra”. Piemēram, Rīgas 3. Valsts ģimnāzijā ir skolotājs, kurš šobrīd strādā divas slodzes, bet, ieliekot viņa veikumu jaunajā sistēmā, redzams, ka tajā tikpat liels darba stundu skaits jau nozīmēs tikai 1,3 slodzes. Tas skaidri parāda: ja nepieaugs finansējums skolotāju algām, pēc jaunā modeļa ieviešanas daļa skolotāju pelnīs mazāk nekā šobrīd.

Gan Rīgas Teikas vidusskolas direktore Ilona Bergmane, gan A. Priekulis atzīst: viņu skolu skolotāji, kuri strādā vairāk nekā vienu slodzi, šobrīd nopelna samērā labu algu – ap 1000 eiro. Viņi jau tagad bažījas, ka pēc jaunā modeļa ieviešanas tas vairs nebūs iespējams.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.