Gaidot brīdi, kad Lielbritānija aizies no Eiropas Savienības, Latvija cer, ka arī uz mūsu valsti varētu pārcelties
kādi finanšu pakalpojumu uzņēmumi. Lielbritānijā tikšot rīkoti arī dažādi semināri, kuros tiks stāstīts par Latvijas
priekšrocībām.
Gaidot brīdi, kad Lielbritānija aizies no Eiropas Savienības, Latvija cer, ka arī uz mūsu valsti varētu pārcelties kādi finanšu pakalpojumu uzņēmumi. Lielbritānijā tikšot rīkoti arī dažādi semināri, kuros tiks stāstīts par Latvijas priekšrocībām.
Foto – REUTERS/LETA

  1

Jāpiesaista pakalpojumu centri no Lielbritānijas

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
Lasīt citas ziņas

Dažas Londonas Sitijas bankas, kā arī citi uzņēmumi savus pakalpojumu centrus un atbalsta birojus pārceļ uz citām ES valstīm. Šajā ziņā ieguvēja no breksita ir Polija, kur pārcelti vairāki biroji. Tomēr arī Latvijai šajā tirgū būtu potenciāls. Iebraucot Viļņā, redzama augstceltne ar britu bankas “Barclays” atbalsta biroju. Tomēr personāla atlases uzņēmuma “CV Online Latvia” vadītājs Aivis Brodiņš ir pārliecināts, ka Rīga ir pakalpojumu centru galvaspilsēta Baltijā. “Mēs, protams, nevaram konkurēt ar Poliju un Čehiju, bet Baltijā šajā biznesā esam centrs,” piebilst A. Brodiņš. Latvijā šogad ienākot liels pakalpojumu biznesa sniedzējs no Francijas – “Webhelp”, lai gan uzņēmuma lēmums atvērt Latvijā savu biroju diez vai saistīts ar breksitu. Tajā strādās 180 darbinieki. Pārsvarā Latvijā tiekot izvietoti zvanu centri un pakalpojumu centri no Skandināvijas valstīm. A. Brodiņš teic, ka Rīgā darbojas vairāk nekā 20 pakalpojumu centri un iemesls to izvietošanai Latvijā ir zemās personāla un administratīvās izmaksas, kā arī vietējo iedzīvotāju labās valodu zināšanas.

Tikmēr Londonā notiek dažādas biznesa pārrunas starp Latvijas un starptautisko uzņēmumu pārstāvjiem, tomēr pašlaik vēl par agru ir teikt, vai tās beigsies ar kādu taustāmu rezultātu. Latvijas investīciju un attīstības aģentūras Lielbritānijas pārstāvniecības vadītājs Guntis Rubīns teic, ka Latvija varētu piesaistīt uzņēmumus no finanšu sektora. “Parasti jau šiem uzņēmumiem ir biroji Eiropā, taču viņi meklē vietas, kur izplesties un izvietot savus birojus,” bilst G. Rubīns. Viņam nesen bijušas pārrunas ar divām pasaules līmeņa bankām un bijis interesanti uzzināt, kādi ir viņu biznesa domāšanas modeļi. “Tām ir pašām savi analītiķi, arī Baltijā, kuri regulāri analizē situāciju par labāko modeli to biznesam,” stāsta G. Rubīns. Pēc viņa teiktā, divi lieli uzņēmumi no Lielbritānijas plāno pārcelties uz Rīgu, tomēr pagaidām to vārdi un jomas esot noslēpums. Lēmumam gan neesot tiešas saistības ar Lielbritānijas izstāšanos no ES. Runājot par uzņēmēju noskaņojumu Lielbritānijā, G. Rubīns uzsver, ka viņi ir norūpējušies par divām lietām – par pieeju darbaspēkam no ES un pieeju ES tirgum nākotnē. Pagaidām viss notiekot kā parasti jeb angliski – “business as usual”, tomēr LIAA pārstāvis atzīst, ka uzņēmējiem dzīve kļuvusi nemierīgāka un vairāk jāspēj pielāgoties jaunajiem apstākļiem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.