Šķirņu daudzveidība 1

Lai ilustrētu teikto par aromātiskā kultūrauga šķirņu daudzveidību, Lolita aicina uz piparmētru namiņu, kura priekšā sarindoti podi ar lielākiem un mazākiem, ziedošiem un ziedēt beigušiem, ļoti jauki smaržojošiem augiem. Cita citai blakus kuplo ābolu, ingvera, citronu, banānu, greipfrūtu, spāņu, kruzuļainā, apelsīnu, ananasu, šokolādes, upeņu, zemeņu, Bavārijas un Marokas mētra. Podā iesprausta plāksnīte ar auga nosaukumu, lai interesenti zinātu, kurš iepaticies. Lolita skaidro – atšķiras gan mētru izskats, gan aromāts un garša. Katrs var apskatīt attiecīgo šķirni, noplūkt lapiņu, paburzīt pirkstos un pasmaržot.

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai
RAKSTA REDAKTORS
“Mums nav kur iet! Noslēgšot gāzi un ūdeni!” Ogrē daudzīvokļu ēku atzīst par bīstamu un iedzīvotājiem nekavējoties liek pamest mājas 150
Ukrainas izlūkdienesta pārstāvis: Krievijas varētu ieņemt Baltijas valstis septiņu dienu laikā 207
Lasīt citas ziņas

Mētrām vajadzīga gaisma un mitrums, trūdvielām bagāta smilšmāla vai mālsmilts augsne ar vāji skābu reakciju. Augsnes uzlabošanai der organiskais mēslojums – sadalījušies kūtsmēsli, zirgu mēsli vai komposts. Nabadzīgā, sausā augsnē un noēnojumā augušās mētrās ir mazāk ēteriskās eļļas. Sākot ar otro audzēšanas gadu, stādījumus vajadzētu mulčēt, izmantojot neitralizētu kūdru, sadalījušos kūtsmēslus vai kompostu. Ja mulču nelieto, papildmēslošanai der izmantot atšķaidītu vircu vai nātru vircu. – Zināju, ka mētras nav īpaši izvēlīgas augsnes un kopšanas ziņā, bet tām pārbaudījums bija kailsals. Tas kādu laiku turējās, kad 2013. gada ziemā sāku mētru ēru. No 30 zemeņu mētras stādiem palika tikai pieci. Tos nebiju ieziemojusi – apbērusi ar mulču kā ananasu mētru, par kuras slikto ziemcietību brīdināja stād­audzētāji. Aukstas ziemas nav pa prātam arī greipfrūtu mētrai.

Turpinot Lolita stāsta, ka pret ārējiem vides apstākļiem izturīga esot šokolādes un Šveices mētra. – Man bija interesanti vērot, ko katra mētra spēj paciest, izturēt un pārvarēt. Pārliecinājos, ka daudz ko nosaka sakņu sistēma, kas vienām stiepjas augsnes virspusē, bet citām tiecas dziļumā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pirmajā gadā audzētāja cīnījusies, lai iespējami vairāk stādu izdzīvotu un pavasarī būtu ko sadalīt un ieaudzēt, jo mētras parasti pavairo ar sakneņiem. Maijā (var arī jūnijā un jūlijā) sagatavo 15–20 cm garus sakņu spraudeņus. Stāda aptuveni 10 cm dziļās vadziņās pārdesmit centimetru attālumā citu no cita. Sakneņi nedrīkst iekalst, tāpēc tūlīt pēc iestādīšanas uzrauš augsni. – Es, nesagaidot, kamēr sakneņiem izveidosies dzinumi, tos apberu ar kūdru, lai uzturētu mikro­klimatu un augiem ātrāk sāktos veģetācija.

Patlaban Lolita audzē 20 šķirņu mētras. Speciālisti ieteikuši atteikties no tām, kam lielākās platībās ir grūtāk pārziemot, un atstāt mētras ar izcilām garšas īpašībām.

Ne tikai drogas

Mētras griež līdz pat saknei pirms ziedēšanas un sausā laikā. Lolita atklāj, ka dažas šķirnes griežot pat divas un trīs reizes, tiklīdz paguvuši izaugt dzinumi. Stublājus izžāvē un pēc tam garajos rudens vakaros rūpīgi noņem pa lapiņai. Drogām paredzētajos papīra maisiņos fasē tikai veselas lapas, sabirzušās pārstrādā pulverī. – Uztaisījām plauktus, kur daudzos augus žāvēt vasarā. Speciālu skapi izmantoju pavasarī un vēlu rudenī, kad ir mitrs gaiss. Mētras kaltēju mērenā +35 °C temperatūrā, lai tās saglabātu krāsu, smaržu un garšu.

Sīrupu gatavo no koncentrēta mētru novārījuma, labākai garšai pievieno rabarberu vai upeņu sulu un cukuru. Bet no kurām visaromātiskākā tēja? – Ja patīk mentola garša, var ņemt šokolādes, Šveices un Bavārijas mētru, maigāka būs ābolu, ananasu vai Korejas mētra, – iesaka šo augu pazinēja.

Lai nekas no vērtīgajiem augiem neietu zudumā, Lolita izkaltētās, mazliet sabirzušās mētru lapas pārstrādā aromātiskā pulverī. To pievieno cepumu mīklai, var pielikt pūdercukuram un uzbārstīt kūciņām vai desertam. Pulveris sader arī ar gaļas ēdieniem, piemēram, nomāc jēra un aitas gaļas tauku specifisko garšu.

Reklāma
Reklāma

Lolita atradusi lietojumu arī stublājiem. No tiem, izmantojot destilācijas aparātu, iegūst ekstraktu. Koncentrātu pievieno gan medum, gan sejas tonikam.

Ideju, kā vēl pārstrādāt dažādu šķirņu mētras, Lolitai netrūkst. Arī interese šos augus vairāk iepazīt un izzināt nav zudusi. Drīz no LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes saņemšot atbildi, kādas smaržas īpašības piemīt viņas laukos augošajām mētrām un kurā šķirnē ir visvairāk ēteriskās eļļas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.