Dzīvnieku izcelsmes blakusproduktus un sadzīves atkritumus jau vairākus gadus Vangažos dedzina SIA “Entalpija”. Pašlaik pie tās izkrauj puspuvušas aitādas.
Dzīvnieku izcelsmes blakusproduktus un sadzīves atkritumus jau vairākus gadus Vangažos dedzina SIA “Entalpija”. Pašlaik pie tās izkrauj puspuvušas aitādas.
Foto – Karīna Miezāja

Ko dara domē 3

Vangažu pilsētas pārvaldnieks Juris Jakubovskis vērš uzmanību, ka dedzināšana notiek rūpnieciskajā zonā, kur ir atļauta dažāda ražošana. Tiesa gan, atļaujas devējam VVD ir jākontrolē, kā uzņēmējs ievēro atļaujas nosacījumus. “Varam pieļaut varbūtību, ka atļaujas iegūšana notika formāli, tomēr šī procedūra ir izieta. Patlaban svarīgi, cik korekti uzņēmums fiksē kaitīgo izmešu daudzumu. Diemžēl mums nav zināms, kur un kad tas veic mērījumus,” tā J. Jakubovskis. Viņa viedoklis – “Entalpijas” īstenotā dedzināšana pašlaik notiek pusamatieru līmenī. “Ja sadegšanas procesā veidojošos degšanas produktu izplūdes temperatūra būtu tāda, kā solīts tehnoloģijas aprakstā, tad smaku nebūtu,” secina pārvaldnieks, kura pamatprofesija ir ķīmiķis.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai 4
TV24
Tavars: “Bailēs no militāriem draudiem pietiekoši situētas ģimenes pieņem lēmumu pārcelties tālāk no iespējamās frontes līnijas” 161
Veselam
Ne vienmēr uzreiz jāķeras pie medikamentiem: 10 produkti, kas palīdz atbrīvoties no sāpēm
Lasīt citas ziņas

Viņš arī secina, ka visās postpadomju valstīs uzņēmēji “pa lēto” vēlas darīt to, ko citās valstīs tik lēti darīt nevar. Inčukalna novadā esot vēl viens sāpju bērns – “Vangažu nafta”. Šis uzņēmums no austrumvalstīm vedot nekvalitatīvu degvielu, to attīra un tad eksportē uz trešās pasaules valstīm. Protams, smakas ir. Ja izmantotu labākas tehnoloģijas, tad bizness kļūtu neienesīgs,” nelielu atkāpi pieļauj un paralēles velk Jakubovskis. Viņš gan atzīst – “Entalpijas” īpašnieki ir gatavi sadarboties ar pašvaldību, tomēr rakstveida pieprasījums par dedzināšanas tehnoloģiju un monitoringu nav veikts. “Iemesls uztraukumam ir. Sekosim uzmanīgi līdzi notiekošajam,” tā J. Jakubovskis.

Vides dienesta verdikts

Latvijas Atkritumu saimniecības asociācijas vadītāja Rūta Bendere uzsver – visticamāk, Vangažu gadījumā dedzināšana notiek nepiemērotā iekārtā. Ar piemērotu iekārtu smakām un piesārņojumam nevajadzētu būt.

CITI ŠOBRĪD LASA

Redakcija no VVD saņēma atbildi, ka VVD Lielrīgas RVP inspektori bija plānojuši veikt SIA “Entalpija” iekārtas darbības pārbaudi, taču uzņēmums informēja, ka notiek iekārtas remontdarbi un tā netiek darbināta. “Saskaņā ar uzņēmuma sniegto informāciju, remontu varētu pabeigt līdz šī gada februāra beigām. Pēc tam VVD Lielrīgas RVP veiks pārbaudi uzņēmumā. Tas provizoriski varētu notikt martā,” atbildē redakcijai rak­sta VVD preses sekretāre Maruta Bukleviča. Piesardzīgu dara, ka VVD pašam nav kontroles ierīču gaisa kvalitātes mērīšanai.

Uz “LA” jautājumu, ko VVD līdz šim ir darījis, uzraugot SIA “Entalpija”, vakar pēcpusdienā Maruta Bukleviča atsūtīja atbildi, ka VVP Lielrīgas reģionālā vides pārvalde (RVP) 2017. gada 2. februārī veikusi pārbaudi un atklājusi, ka rūpnīca slēgta… Tātad līdz šim nebija uzraudzīta nemaz.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.