Dzīvnieku izcelsmes blakusproduktus un sadzīves atkritumus jau vairākus gadus Vangažos dedzina SIA “Entalpija”. Pašlaik pie tās izkrauj puspuvušas aitādas.
Dzīvnieku izcelsmes blakusproduktus un sadzīves atkritumus jau vairākus gadus Vangažos dedzina SIA “Entalpija”. Pašlaik pie tās izkrauj puspuvušas aitādas.
Foto – Karīna Miezāja

Uzņēmējs taisnojas 3

Nodrošinot likumā prasīto 850 grādu temperatūru, dūmiem nevajadzētu būt. Eksperti tik augstas temperatūras sasniegšanu siltuma ražošanas katlā apšauba. To nenoliedz arī SIA “Entalpija” valdes loceklis Edgars Filipsons: “Ja ir sasniegta plus 850 grādu temperatūra un mēs pievienojam kurtuvē ūdeņainas zarnas, tad temperatūra nokrīt līdz plus 400 grādiem un arī rodas dūmi. Mēs dedzinām dzīvnieku kaulus, ādu, dzīvnieku blakusproduktus no kautuvēm un kritušos dzīvniekus.” Arī otrdien redzam, kā no KAMAZ kravas automašīnas uz paliktņiem pārkrauj pussapuvušas ait­ādas. Daļa no tām ir izkritušas no iepakojuma. Smārds ir spēcīgs, varu vien apbrīnot strādnieku, kas bez aizsargmaskas pārvieto lielos maisus telpu iekšienē.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu 142
Lasīt citas ziņas

Katlumājas izskats – patiešām ir žēlīgs un rada pamestības sajūtu. Bijušās Vangažu katlumājas teritorijā var iekļūt ikviens, sarga nav. Nekur nav lasāms, kas šeit ir par uzņēmumu un ko tas dara. Jā, bet kas tad kontrolē, ko uzņēmums dedzina? Neatbildēts jautājums. E. Filipsons teic, ka atkritumu dedzināšana notiek neregulāri tirgus situācijas dēļ – kad ir ko dedzināt, tad dedzina. Darba laiks uzņēmuma darbiniekiem ir nenormēts.

Viņš nekādus filtrus vai tehnoloģijas maiņu dedzinātavai nesola. Mainīšot vien krāsns oderējumu. Martā atkal sākšot dedzināt. Uzņēmumam 2011. gadā izsniegtās B kategorijas piesārņojošās darbības atļaujas beigu termiņš ir 2018. gadā.

CITI ŠOBRĪD LASA

SIA “Entalpija” prasīja atļauju Valsts vides dienestam (VVD) arī cilvēka ķermeņa anatomisko daļu un orgānu dedzināšanai, asiņu un asinspreparātu dedzināšanai, adatu un citu asu priekšmetu, kurus izmanto medicīniskām manipulācijām, medikamentu, ķīmisko un citu produktu dedzināšanai. Taču pieteikumu atsauca. Edgars Filipsons izrēķinājis, ka šo produktu dedzināšana neesot ekonomiski izdevīga. Parasti gan tik nopietnu pieprasījumu VVD iesniedz pēc saimnieciskā izdevīguma aprēķina, tāpēc, iespējams, ka šā lēmuma pieņemšanā iedarbojušās pagaidām vēl nezināmas sviras. Iespējams, vangažnieku spiediens.

“Entalpijas” pieaicinātais eksperts Askolds Jarutis stāsta ko citu – pieteikums paņemts atpakaļ tāpēc, ka uzņēmums saņēmis draudus no konkurentiem. “Šajā nozarē tirgus ir sadalīts un mazam uzņēmumam bez politiskās aizmugures ir grūti kaut ko paveikt,” tā eksperts. Spiediens esot arī no vairākiem citiem industriālās zonas uzņēmumiem, kas iekārojuši uzņēmuma teritoriju. “Entalpija” esot pērn nopirkusi izmešu monitorēšanas iekārtu, ieguldot vairāk nekā 40 000 eiro. Uzņēmumā norāda, ka Latvijā vispār bez atļaujām un atskaišu iesniegšanas darbojas vairākas citas dedzinātavas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.