Jusi Halla-Aho: “Ja patvēruma meklētāji ievērotu mūsu tikumus, somi būtu atsaucīgāki pret viņiem. Patvēruma meklētājiem ir cita izpratne par cieņu, viņi nesaprot, ka somi vērtē viņu uzvedību.”
Jusi Halla-Aho: “Ja patvēruma meklētāji ievērotu mūsu tikumus, somi būtu atsaucīgāki pret viņiem. Patvēruma meklētājiem ir cita izpratne par cieņu, viņi nesaprot, ka somi vērtē viņu uzvedību.”
Foto – LETA

– Jūs teicāt, ka Somijas sabiedrība ir sašķelta. Kā tas izpaužas? 10


– Somijā ielās tagad patrulē dažādi cilvēki un organizācijas. Ir grupas, kas patrulē, lai novērstu iespējamos noziegumus, kurus varētu pastrādāt patvēruma meklētāji. Taču ir arī kreisā spārna radikāļi, kas “pieskata” labējā spārna aktīvistus. Starp cilvēkiem, kuri ir par imigrāciju, daudz ir fanātiķu. Diskusijas ar viņiem nav iespējamas, jo skaitļus un faktus viņi neņem vērā. Ja jūs pateiksiet, ka jāsamazina uzņemamo patvēruma meklētāju skaits, jums uzreiz piekārs nacista birku.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis” 67
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
Mājas īpašnieki remontdarbu laikā nejauši savā virtuvē atklāj apslēptu mantu
Lasīt citas ziņas

– Rudenī bija ziņa par irākiešu grupu, kas bija atceļojusi uz Somijas ziemeļiem. Teica, ka tur ir auksts, ka Somijā ir garlaicīgi, jo nav tējnīcu. Vai aukstajam klimatam arī ir kāda loma patvēruma meklētāju jautājumā?

– Protams, mēs ceram, ka mūsu aukstais klimats atvairīs papildu patvēruma meklētājus. Mēs neesam galvenā mērķa valsts patvēruma meklētājiem. Tomēr jāņem vērā, ka Zviedrijas valdība ir bijusi efektīva imigrācijas samazināšanā, kas nozīmē, ka Somija kļūs par bēgļu galamērķi. Ja patvēruma meklētāji ievērotu mūsu tikumus, somi būtu atsaucīgāki pret viņiem. Patvēruma meklētājiem ir cita izpratne par cieņu, viņi nesaprot, ka somi vērtē viņu uzvedību. Piemēram, patvēruma meklētāji pirmajā dienā uzņemšanas centros sāka sūdzēties par ēdienu, taču tas ir kvalitatīvs – tāds pats kā slimnīcās un skolās. Somijā ir pat bijušas demonstrācijas pret ēdienu, kurš tiek pasniegts patvēruma meklētājiem. Daudzi ir iedomājušies, ka, ierodoties Eiropā, viņiem pienākas māja. Taču tad, kad viņi sastopas ar realitāti, jūtas apbēdināti.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Savulaik Somijas premjers Juha Sipile izteicās, ka viņš būtu gatavs savā mājā uzņemt patvēruma meklētājus (Tagad viņš no šīs idejas atteicies. – Ģ. V.).

– Somijas premjerministrs par iespēju uzņemt savā mājā patvēruma meklētājus paziņoja pēc tikšanās ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli. Nākamajā dienā daudzi gados jauni patvēruma meklētāji sāka apgalvot, ka viņiem pienākoties māja. Mūsu politiķi Eiropā nesaprot, cik maza tagad ir pasaule un ka ziņas izplatās ļoti strauji un apaug ar jaunām interpretācijām.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.