Foto – Timurs Subhankulovs

V. Krustiņš: – Kā tāda nespēja radusies? 16

– Tā nespēja veidojas gan no nezināšanas, gan nozaru specifikas nepārzināšanas, gan arī subjektīvu interešu dēļ, tāpēc rodas deformēti plāni, politikas dokumenti un iepirkumi. Piemērs ir kaut vai pagājušajā vasarā notikusī finansējuma dalīšana valsts pētījumu programmām. Projektu konkursā, kurā zinātnieki piedalījās, cerot gūt tiesības piedalīties valsts finansētās pētījumu pro­grammās, vērtēšanas procesā tika pieļautas apzinātas kļūdas, kā iespaidā tika atbalstīti projekti, kas neatbilda programmu mēroga noteikumiem. Finansējums tika izkliedēts pa vairākiem projektiem un, lai apmierinātu visus, arī ministra lobētos, visi projekti kopā saņēma par 10 procentiem mazāku finansējumu. Šogad turklāt esam saņēmuši ziņu, ka no jau tā nepietiekamā valsts pētījumu pro­grammu finansējuma tiks noņemti vēl 15 procenti.

Reklāma
Reklāma

I. Kuzmina: – Uz kāda pamata?

Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs
Kokteilis
FOTO. Skolas direktors sašutis par Eirovīzijas “dibenu” vērtībām: “Ja Dons būtu skūpstījis kādu vai laizījis grīdu, tad noteikti ierakstītos standartā” 159
Kokteilis
10 iemesli, kāpēc japāņi “nenoresnē” 7
Lasīt citas ziņas

– Līdzekļi esot vajadzīgi kaut kam citam. Kur tos virzīs, nezinām. Taču, ja finansējums pētījumiem ir nepilnīgs, vai arī pētījumu mērķus drīkstēsim piepildīt nepilnīgi?

V. Krustiņš: – Bet kurš tieši ir atbildīgs par šo finansējuma apgriešanu?

CITI ŠOBRĪD LASA

– Zinātnieki nespēj izsekot, kurā struktūrvienībā dzimst šie lēmumi. Vai tā ir koalīcijas padome – neleģitīms veidojums, kas nav paredzēts ne Satversmē, ne kādā citā kārtības rullī –, kas ir tās personas, kuras liek ministriem ekonomēt, par to nedz mēs, nedz mediji nezina.

– Jā, arī mediķu aizstāvis Kera kungs stāstīja, ka medicīnas finansējuma ziņā esam pēdējās vietās Eiropā. Es viņam teicu, ka žēlošanās vien viņam nepalīdzēs.

– Par palīdzību jau nav runa! Traģiskākais jau ir tas, ka valsts varas pārstāvji, neraugoties uz to, ka gandrīz pilnīgi visos rādītājos mēs ES esam pēdējās vietās, nejūtas nekomfortabli. Runa ir par politisko kultūru un valsts pārvaldes ētiku, par politiskās atbildības principiem, kas uz papīra eksistē, bet dzīvē netiek ievēroti. Latvijas neatkarības 24 gadu laikā ir pietrūcis mērķtiecīgi virzītas attīstības politikas un rīcības, vadoties pēc lielākā valstiskā izdevīguma principa. Veselības ministrs tagad savā nozarē atklāj problēmas citu pēc citas, kas ceļas ārā no purva kā smirdīgi burbuļi. Šī aina liek domāt, ka tā tiek vadīta valsts it visās nozarēs.


SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.