Vecie kontakti noder. Bijušais deputāts Viktors Valainis 12. Saeimas vēlēšanās “Vienotības” sarakstā palika zem svītras, bet joprojām sastopams parlamentā. Tiesa – ne vairs kā likumdevējs, bet gan kā lobētājs, kurš mēģina savus bijušos kolēģus padarīt labvēlīgākus pret nekustamo īpašumu nozari.
Vecie kontakti noder. Bijušais deputāts Viktors Valainis 12. Saeimas vēlēšanās “Vienotības” sarakstā palika zem svītras, bet joprojām sastopams parlamentā. Tiesa – ne vairs kā likumdevējs, bet gan kā lobētājs, kurš mēģina savus bijušos kolēģus padarīt labvēlīgākus pret nekustamo īpašumu nozari.
Foto – LETA

TUA lobētāju “sapņu komanda” 32

“Uz mums spiež no visām pusēm. Tik masīvu lobēšanas kampaņu Saeimā līdz šim nebiju izjutis,” atzīst Aizsardzības komisijas vadītājs Ainars Latkovskis. Vienlaikus gan viņš uzsver, ka TUA lobētāji darbojas ļoti aktīvi, bet korekti. “Piemēram, pērn pieņemtie naudas atmazgāšanas grozījumi arī skāra noteiktu grupu ekonomiskās intereses, bet viņi realizēja daudz netīrāku spēli. Mēģināja piekļūt deputātiem paslepus, izplatīja maldinošu informāciju, kā arī izteica netiešus draudus. Turpretim TUA aizstāvji atklāti nāk uz sēdēm un piedalās diskusijā ar saviem argumentiem, izsaka savus iebildumus un priekšlikumus, oficiāli tiekas ar Saeimas frakcijām, ļaujot deputātiem sevi iztaujāt, nevis paslepšus kaut kur kafejnīcās mēģina apstrādāt frakciju atslēgas figūras, cerot, ka tie ietekmēs balsojumu,” atstāstīja deputāts.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
TV24
“Neaiciniet atpakaļ, ja jūs nezināt, vai šeit būs darbs!” Jaunietis pabeidzis augstskolu Anglijā, bet Latvijā nevar atrast darbu
Vai esi pārliecināts, ka tavā noīrētajā miteklītī nav slēptās kameras? Lūk, kā pārbaudīt!
Lasīt citas ziņas

Ar TUA atvieglošanas lobēšanu Saeimā nodarbojas vairākas pieredzējušas un spēcīgas pārstāvniecības organizācijas. Varētu pat teikt, ka nolasīta īsta vietējo lobētāju sapņu komanda ar spēcīgu ekonomisko aizmuguri un labiem kontaktiem likumdevēju vidū. Pirmkārt, ļoti aktīvi darbojas valdības sociālais partneris – Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK). Kā otrie jāmin pašvaldības, kas mēģina deputātus sasniegt gan oficiālā līmenī (ar Lielo pilsētu asociācijas starpniecību), gan neformāli (pašvaldību vadītāji uzrunā savus partijas biedrus Saeimā). Neiztrūkstoši klāt ir arī banku lobijs – Latvijas komercbanku asociācija (LKA). Procesa koordinēšanai nekustamo īpašumu nozares uzņēmēji jau pirms vairākiem gadiem izveidojuši organizāciju “Latvijas Konkurētspējas attīstības fondu” (LKAF). Pašreiz to vada bijušais Saeimas deputāts Viktors Valainis, bet fonda valdē darbojas nekustamo īpašumu nozares “smagsvari” – Edgars Šīns (“Latio”), Vestards Rozenbergs (“Baltic Sotheby’s Realty”) un Līga Uzkalne (“Vestabalt”). Fonda vadītājs Viktors Valainis uzsver, ka viņa darbības mērķis neesot vis TUA atvieglošana, bet gan nekustamā īpašuma nozares attīstības stratēģijas izveide. Portāls “pietiek.com” gan publicējis uzņēmēju saraksti, kur atrodams arī fonda pirmā pusgada darbības plāns. Tajā kā pirmais un galvenais uzdevums minēts tieši Imigrācijas likums un TUA.

Dažādās publiskās diskusijās uzturēšanās atļaujas atvieglošanu aizstāv arī šīs idejas tēvs Ainars Šlesers, bet viņš apgalvo, ka personīgi ar deputātiem vai frakcijām nekomunicējot. “Tas jādara organizācijām. Bet, ja kāds palūdz manu padomu, tad es, protams, to neliedzu,” teica bijušais politiķis.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.