Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Foto – Shutterstock

Lietuvā jau aizliegts un būs tiesa 5

Lietuvā līdzīgs likums, kāds plānots Latvijā, jau pieņemts Seimā un stājies spēkā 2014. gada nogalē. Tas aizliedz pārdot enerģijas dzērienus nepilngadīgajiem, un sods par šo pārkāpumu ir 116 eiro. Jau pieņemot šo likumu, Lietuvas Veselības ministrija lepojās ar to, ka ir avangardā pasaulē.

Reklāma
Reklāma
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm 100
Lasīt citas ziņas

“Tikai 29 pusaudžu patērēja enerģijas dzērienus Lietuvā pirms aizlieguma, citās valstīs ir daudz lielāks skaits, tomēr tur nav aizlieguma. Ja mēs aizliedzam pārdot enerģijas dzērienus pusaudžiem, kāpēc neaizliegt kafijas pārdošanu pusaudžiem? Kafija galu galā ir nozīmīgs kofeīna avots,” šos noteikumus kritizē Lietuvas Brīvā tirgus institūta prezidents Žilvins Šilens. Viņš uzskata, ka šiem noteikumiem var būt pat pretējs efekts un tie tapuši, pamatojoties uz selektīvu domāšanu, lietojot “copy-paste” no līdzīgām populistiskām iniciatīvām citās valstīs. Pašlaik asociācija “Enerģijas dzērieni Eiropā” gatavojas apstrīdēt kaimiņvalsts lēmumu, vēršoties ES tiesā pret Lietuvu.

Arī Latvijā draud ar tiesu darbiem

Dažās citās ES valstīs mēģinājumi ierobežot enerģijas dzērienu mārketingu un reklāmu rezultējušies vairākās tiesvedībās. Kā liecina “LA” rīcībā esošā informācija, jau iepriekš Itālija un Francija bija mēģinājušas ierobežot enerģijas dzērienu apriti, norādot uz iespējamu sabiedrības veselības apdraudējumu. Taču ES tiesa jau lēmusi par šādu ierobežojumu neatbilstību ES normatīvajiem aktiem un pamatprincipiem un noteikusi, ka reklāmas un mārketinga ierobežojumi precēm, kas tiek brīvi reklamētas un izplatītas citās ES valstīs, pieļaujami tikai tādā gadījumā, ja pastāv zinātniski pierādījumi. Pretējā gadījumā tie uzskatāmi par brīvas preču aprites ierobežojumu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Latvijas Reklāmas asociācija (LRA) jau vairākkārt norādījusi, ka attiecībā uz enerģijas dzērieniem šādu zinātnisku pierādījumu nav. Atbalstot likumprojektā šobrīd paredzētos reklāmas ierobežojumus, deputāti pieņemtu lēmumu, kas ir pretējs Eiropas Savienības pamatprincipiem un normatīvajos aktos noteiktajam, komentē LRA valdes priekšsēdētāja Baiba Liepiņa. Enerģijas dzērienu ražotāju Eiropas asociācija jau publiski ir paudusi nostāju, ka likumprojekta pieņemšanas gadījumā vērsīsies ES tiesā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.