Rozes – mēslo, mēslo, mēslo… 0

Rožkope Daila Trubiņa Tukuma pusē savā plašajā rožu dārzā uzmana, lai rozes straujā attīstības fāzē būtu labi pabarotas.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 20
Krievija konfiscē itāļiem rūpnīcas. Itālijas atbildes gājiens ir filigrāns 32
VIDEO. “Gudrīši!” Aivars Lembergs ar vienkāršu piemēru nodemonstrē, kā sankcijas ietekmējušas Krieviju
Lasīt citas ziņas

Tieši barības trūkums visbiežāk ir tas, kāpēc rozes skaisti nezied un slimo. Kaitēkļi vārgos augus apciemo pirmos.

Barošana sākas jau ar stādīšanas bedres sagatavošanu – tajā ber satrūdējušus kūtsmēslus, kompostu, ilgstošas iedarbības minerālmēslus, ielabotu kūdras substrātu un citus labumus pēc principa – jo treknāk, jo labāk.

Sevišķs rožu kārums ir zirgu mēsli.

CITI ŠOBRĪD LASA

Jāuzmanās ar kūtsmēslu iegādi, jo labus nopirkt ir grūti. Ar tiem dārzā var ievest arī zemesvēžus un maijvaboļu kāpurus. Tādēļ kā labu alternatīvu rožkope iesaka veikalos nopērkamo granulēto mēslojumu. Tas ir bioloģisks produkts, kas saglabā visas kūtsmēslu īpašības, ērti lietojams, un ar to nevar ievazāt kaitēkļus. Der gan iestrādei stādīšanas bedrēs, gan apbērt grāvīšos ap augošajām rozēm, gan raudzekļu gatavošanai.

Zaļi saimniekojot, rozēm tagad lej vircu – gan lopu, gan nezāļu. Ja lieto minerālmēslus, tad dod komplekso mēslojumu, kurā pēc iespējas vairāk slāpekļa, piemēram, universālo pavasara mēslojumu. Labi ir arī rozēm paredzētie, taču tie ir dārgāki. Daila Trubiņa rozes mēslo jau otro reizi.

Pirmā barošanas reize bija, kad rozes sāka mosties no ziemas miega un raisīt dzinumus. Tad vislabāk dot pēc iespējas vairāk slāpekļa, piemēram, amonija nitrātu.

Vispareizāk mēslojumu rozēm dot, izšķīdinātu ūdenī. Piemēram, uz 10 l ūdens ņem 1 ēdamkaroti mēslojuma (porcija vienam krūmam). Tad efekts un iedarbība ir garantēti. Ieteikums izkaisīt mēslojumu pirms lietus īsti neder, jo nereti gaidītais lietus neuznāk un mēslojums izkūp gaisā. Savukārt sausā laikā augsnē ierušinātais mēslojums var ilgstoši neizšķīst.

Apskata rožu dzinumus un nogriež visas daļas, kurās manāmi slimību bojājumi, brūnumi. Ja kāda roze nosalusi līdz zemei, to vēl nesteidz izrakt, jo augs var saņemties un pat maija beigās tam parādīties dzīvība.

Sakoptās dobes mulčē. Aptuveni 5 cm biezā kārtā uzber šķeldu, vidējas frakcijas mizu mulču vai kūdru. Tas pasargās augsni no mitruma iztvaikošanas un nezāļu augšanas. Turklāt izskatās glītāk – sevišķi kūdra – nekā dārza augsne.

Agrāk rožkope dārzā zem mulčas klājusi ģeotekstilu, bet nu secinājusi, ka var iztikt bez tā. Daudzgadīgo nezāļu sakneņiem labi sastrādātā dobē nevajadzētu būt, bet viengadīgās iesējas arī mulčā un jāravē tik un tā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.