Foto – AFP/LETA, Shutterstock

Viss atkarīgs no 
personības un mandāta
 23

Bet MP biroja nolikumā ir norādīts, ka svarīgais biroja uzdevums ir analizēt valdības politiku un veicināt tās īstenošanu atbilstoši valdības deklarācijai, kā arī izteikt viedokli par jebkuru Ministru prezidentu interesējošu politikas jautājumu. Gribi vai negribi, konsultatīvie padomnieki nevar būt nodalīti no politiskajiem procesiem. Tāpēc vaicāju, kādi ir pēdējie vissvarīgākie politiskie jautājumi, par kuriem valdības vadītājai bijis nepieciešams, piemēram, ārlietu padomnieces Solveigas Silkalnas viedoklis.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 4
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 85
Lasīt citas ziņas

“Ukrainas tēma. Premjerministre piedalījās Ukrainas prezidenta Petro Porošenko inaugurācijas ceremonijā. Bet pirms tam šis komandējums bija jāsagatavo. Tagad skatāmies, kā tā situācija attīstīsies – vai Eiropas Savienības mērogā būs nepieciešamas stingrākas sankcijas, lai Ukraina un Krievija parakstītu miera izlīgumu,” stāsta ārlietu padomniece. Biroja vadītājs piebilst, ka pēc premjerministres vizītes ASV Latvijai aktivizējušās attiecības ar Ameriku. R. Arnītis: “Mūsu valstī viesojās ASV kongresmene Mišela Bahmane, uzņēmēju delegācija…”

Padomnieku spējas ir atkarīgas no personības un arī mandāta – cik daudz valdības vadītājs vēlas iedziļināties attiecīgajos jautājumos. Ārlietu padomniekam ir jāno­drošina saikne starp Ārlietu ministriju un premjerministra biroju, lai nebūtu tā, ka birojā veidojas citādāka politika, nekā noteikusi ministrija. Silkalnas kundze to dara pēc vislabākajiem ierēdniecības paraugiem. Viņa dzimusi Austrālijā, strādājusi Ārlietu ministrijā, bijusi vēstniece Apvieno Nāciju Organizācijā Ņujorkā un padomniece Latvijas pārstāvniecībā Briselē un strādājusi par ārlietu padomnieci arī iepriekšējā valdības vadītāja Valda Dombrovska birojā. Viņas raksturs nav tāds, lai gaidītu tik personīgi ciešus kontaktus ar Eiropas valstu vadītāju birojiem, kādi tie bija, piemēram, Aigara Kalvīša ārlietu padomniekam Pēterim Ustubam, kurš tagad ir Eiropas Savienības Ārējo attiecību dienesta Rietumu un Centrālās Āfrikas direktors. Šie kontakti ļauj izprast, kādā veidā tiek veidoti viedokļi, pieņemti lēmumi vai kas tiek darīts, lai tiktu pieņemti vajadzīgie lēmumi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kremļa nostāju Latvijas jautājumos nereti izdevies noskaidrot, pateicoties labiem sakariem Vācijas kancleres Angelas Merkeles birojā, palīdzējušas arī Austrijas valdības vadītāja biroja amatpersonas.

Straujumas ārlietu padomniece uzsver, ka “man vienmēr aktuāls ir Baltijas valstu sadarbības jautājums”. Augustā tiks atzīmēta “Baltijas ceļa” 25 gadu jubileja, tāpēc Rīgā tiksies visu trīs kaimiņvalstu premjerministri, un padomnieka uzdevums ir palīdzēt sagatavot šo vizīti. Bet Krievijas jautājumā padomniece paļaujoties uz Latvijas vēstniecībām Krievijā un Vācijā. “Man ir pazīstams Merkeles kundzes ārlietu padomnieks, bet es zinu, ka ļoti daudzi prasa viņa uzmanību, tāpēc necenšos ikdienā izmantot šo personīgās pazīšanās iespēju,” saka S. Silkalna.

Atpazīstams 
vienīgi Dālderis


Lielākā daļa no astoņiem premjerministres padomniekiem ir viņas bijušie kolēģi, kuri tikpat kā nav pazīstami sabiedrībai. Ja valdības vadītāju juridiskajos jautājumos konsultētu tādas personības kā, piemēram, Gunārs Kusiņš, Jānis Pleps vai Ilma Čepāne, tad jautājumu nebūtu. Šiem juristiem gan katram savs lauks arams, bet viņu vārdam ir svars. Premjerministres padomniece Ilze Skrodele ietekmīgu juristu aprindās nav pazīstama. Viņa ir Straujumas māsasdēla sieva un izraudzīta tāpēc, ka esot uzticama un ar nepieciešamajām profesionālajām īpašībām. Biroja vadītājs pastāstīja, ka Skrodeles kundze nelasot cauri visus tiesību aktu projektus, nepiedalās to izstrādē – tas ir Valsts kancelejas un Tieslietu ministrijas uzdevums. Juridiskais padomnieks nodarbojas ar citiem jautājumiem – esot pietiekami daudz investīciju strīdu, kuru risināšanā jāiesaistās.

Arī valdības vadītājas padomnieks ekonomikas un pašvaldību jautājumos Andris Grīnbergs Straujumas kundzei nāk līdzi no Zemkopības ministrijas, kur bijis ministres padomnieks, un nav pazīstams plašākai publikai. Toties par bijušo kultūras ministra Inta Dāldera atpazīstamību nav jautājumu. Taču tikpat kā nekas nav zināms par viņa profesionālajām spējām ārpus klarnetes spēlēšanas. Viņš, izrādās, ir viens no galvenajiem premjerministres padomniekiem, jo konsultē valdības vadītāju ne tikai kultūras, bet visas politikas koordinācijas jautājumos. Turpinot Dombrovska birojā iesākto – sekojot, lai, pieņemot lēmumus, netiktu ignorēts Nacionālais attīstības plāns. Bet patlaban galvenais esot ES struktūrfondu saskaņošana un plānošana, kā arī Nacionālā attīstības plāna ieviešana. Dālderis līdz jūnijam uz pusslodzi ES fondu jautājumos bija padomdevējs arī izglītības un zinātnes ministrei Inai Druvietei. Dālderim pietiek laika arī klarnetes spēlei, bet tas, kā viņš pats sacīja, notiekot pēc darba.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.