Foto-Shutterstock

Bet kā tas viss izpaužas lauka pārbaudēs? Vai citas darba īpašības ir atkarīgas no suņa prāta spējām? 0

Saošana. Noteikti ir atkarīga. Tikai izmantojot augšējo ožu, putnusuns lielā attālumā var saost putnu. Gudrs dzīvnieks to ļoti ātri sapratīs. Ar ne tik asu prātu apveltīts laidīs galvu lejā, mēģinot sameklēt pēdas. Arī spēja atkarībā no ap­stākļiem kombinēt augšējās un apakšējās ožas izmantošanu liecina par suņa intelekta augsto līmeni.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
“Bez dūres bērna virzienā nevarēja iztikt?” Nila Ušakova publiskotā Māmiņu dienas fotogrāfija radījusi apjukumu 28
Kokteilis
FOTO. Didrihsones sekotāji viņai sagādājuši nepatīkamu pārsteigumu: “Es tiešām nezināju, ka kāds to var izdarīt…”
Veselam
Sliktākie ēdieni un dzērieni, kas nodara vislielāko kaitējumu zobiem – zobārsts norāda, ka pirmajā vietā nav saldumi
Lasīt citas ziņas

Meklēšanas ātrums. Tikai suns, kurš zina, ka jāmeklē pēc iespējas ātrāk, vienmērīgā galopā, bez kavēšanās dažādās aizdomīgas vietās, bez apstāšanās un putna pēdu un tupēšanas vietu izpētes, bez tukšas stājas pie krūmiņiem un zāles stiebriņiem ar lepnuma pilnu atskatīšanos uz vadītāju (treneri vai īpašnieku) ātrāk par citiem atradīs medījumu.

Meklēšanas stils. Arī ir atkarīgs no suņa intelekta, jo tikai plašs un blīvs skrējiens zigzagā ļaus sunim pēc iespējas pilnīgāk pārmeklēt platības. Turklāt gudrs suns izšūs lauku precīzi perpendikulāri vējam, jo tikai tādā manierē viņam izdosies pārbaudīt iespējami lielāku teritoriju īsākā laika posmā. Sānu vējā arī saošana izdodas vieglāk. Ir izpētīts, ka lielāko daļu smaržas informācijas suns saņem nevis sev priekšā, kā varētu iedomāties, bet purna sānos, 60 līdz 90 grādu sektorā. Gudrs suns to saprot ātri.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pielavīšanās noteikti ir tieši saistīta ar intelektu, jo, kamēr suns pielavās, tam ir iespēja noskaidrot smaržas avotu un saprast, vai tas ir medījamais objekts vai arī kas cits. Tie suņi, kas nepielavās, biežāk kļūdās.

Stāja. Darba pārbaudēs un medībās suņi ar stingru, noturīgu stāju tiek novērtēti daudz augstāk. Spēja ilgi stāvēt nekus­tīgi un sagaidīt mednieku pienākam, lai cik tālu viņam būtu jānāk, arī ir atkarīga no gudrības.

Pieiešana. Tai arī vajadzīgs intelekts. Gudrs suns sapratīs, ka ātra pieiešana dod iespēju pacelt putnu, turpretī kavēšanās ļauj medījumam aizbēgt.

Stils. Primāri tā ir estētiska kategorija, kas liecina par suņa šķirnīgumu. Jo skaidrāki ir stila rādītāji un iezīmes, jo tīrāka šķirne. Stils arī liecina par saprātu, piemēram, angļu pointers, kurš kaut kur noskatījies un savā darbā izmanto angļu setera stilu, nevar pilnā mērā īstenot paša šķirnei raksturīgās darba prasmes.

Un, visbeidzot, paklausība. Nav nekādu šaubu, ka suns bez autoritātēm nevar būt paklausīgs. Tas ir spītīgs, paštaisns, uzstājīgs, bieži apvainojas. Nepieciešamās iemaņas veidojas slikti.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.