Foto-Shutterstock

Gatavošana mājās 0

Tradicionāls sveču gatavošanas veids ir sveču audzēšana. Augstā metāla traukā ieber parafīnu (var izmatot arī veco sveču galus) un izkausē ūdens peldē, jo no ugunsdrošības viedokļa to neiesaka karsēt tieši uz uguns. Nogriež degli, iemērc traukā un izvelk. Noskaita līdz 20, lai parafīns sacietētu, un tad iemērc vēlreiz. Tā rīkojas, līdz svece sasniegusi vajadzīgo resnumu.

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai
TV24
Ar ko Lukašenko uzjautrinājis Slaidiņu: “Tur veči stūma ezi ārā ar visām adatām!” 12
TV24
“Mēs ceram uz taisnību!” Sabiedrība sašutusi par soda apmēru ārstam, kura dēļ mira jauna sieviete 50
Lasīt citas ziņas

Sveci krāso parafīnā, kam pievienotas krāsvielas. Vispirms vienu galu iemērc gaišākā tonī, nožāvē, tad otru galu – tumšākā krāsā. Iemērcot gaišāko sveces galu līdz pusei vidēja toņa krāsas podā, iegūs trīskrāsainu sveci. Gatava svece ir mīksta, tādēļ to labāk pakarināt aiz dakts. Sveci var apzīmēt ar speciāliem vaska flomāsteriem. Trauku ar parafīnu saglabā un, papildinot ar jaunu masu, audzēšanu atkārto. Jāatceras, ka pārāk resns deglis ātri izdegs, bet pārāk tievs veidos bedri.

Efektīgas sveces var liet nelielās formās. Sagriež dažādu krāsu parafīnu mazos gabaliņos un sašķiro. Par formu var izmantot, piemēram, metāla gredzenu. Iemet krāsainos kubiņus formā un aplej ar parafīnu. Kad tas sacietējis, svecīti izņem un izdur vidū caurumu, kurā ievieto dakti. Izveidojas maza svecīte, kurā mirdz daudzkrāsaini gabaliņi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Elastīgās silikona formas sagriež trīs daļās un aptver ar gumiju. Piepilda ar gabaliņiem un pielej. Kad masa sacietējusi, noņem gumiju un atver formu. Tā var veidot skulpturālas sveces ar sarežģītu reljefu. Ja svece ir plāna un plakana, tā labi turas virs ūdens. Jubilejās tās var likt uz galda lielās vīna glāzēs, līdz pusei pildītās ar ūdeni.

“Skaistas krāsu rotaļas uz baltas sveces panāk ar marmorēšanas tehniku. Traukā ar karstu ūdeni ielej vairākus krāsu pigmentus un samaisa. Aiz dakts iemērcot un izvelkot sveci, uz tās veidojas oriģināls krāsu sajaukums. Uz baltas sveces vislabāk izskatīsies krāsas. Jāatceras, ka sveci iededz ar sērkociņu, un vislabāk tai ļaut izdegt līdz galam. Sveci vislabāk nodzēst ar diviem samitrinātiem pirkstiem. Nopūšot sveci ar elpu, var aizpūst prom “labumu”,” stāsta sveču meistars Artis Treimanis.

“Jaunā dekorēšanas tehnika ļauj uz sveces uzklāt jebkuru zīmējumu, sākot ar gleznu un beidzot ar krāsainu fotogrāfiju. Tādā kvalitātē zīmējumu uz sveces agrāk nevarēja panākt. Organizējam tematiskus sveču liešanas pasākumus, kuros piedalās skolēni, darba kolektīvi vai ģimenes. Sveces gatavo kāzās, jubilejās un svētkos. Populāras ir izbraukuma sesijas uz bērnu vasaras nometnēm,” stāsta svecudarbnīca.lv vadītāja Inese Treimane.

Sveču liešanai nepieciešamos piederumus un materiālus var meklēt hobiju veikalos vai internetā. Vislabāk izmantot gatavus sveču liešanas komplektus, kuros ietilpst vairākas formas, parafīns, krāsvielas, deglis un smalka instrukcija sveču gatavošanā. Jaunākos komplektus papildina speciālie sveču aromāti. Tos tirgo veikalos “Depo”, “Prisma”, “Hobbyshop”, cenuklubs.lv, candleart.lv, ekosveces.lv, la-vender.lv u.c. Rūpnieciski Latvijā sveces ražo dobelnieki SIA “Baltic candle” un ventspilnieki SIA “Diānas sveces”, oriģinālus roku darbus piedāvā “Laureta Candles”, “ILY”, “Munio Candella”, “Vintage Candella” u. c.

Sveces maģija

Sveces lieto meditatīvas, romantiskas vai svinīgas noskaņas radīšanai, arī dažādu svētku, ceremoniju un kulta rituālu laikā. Sveci bieži izmanto meditācijai, lai cīnītos pret depresiju. Sarkanā svece pastiprinot rakstura apņēmību, rozā – pacietību, gaiši pelēkā dod spēju pielāgoties, sudraba krāsa atklājot slēptos talantus, zelta – vairojot vīrišķību, zaļā – neatkarību, zilā – līdzsvaru, tumši sarkanā – skaidrību, dzeltenā pačukstot pareizo virzienu, melnā stiprinot kārtības mīlestību, violetā attīstot individualitāti, savukārt baltā saasinot intuīciju. Lai paspilgtinātu krāsu, sveci “apģērbj” – ierīvē ar olīveļļu virzienā uz degli.

Reklāma
Reklāma

Tuvojoties dzimšanas dienai, iesaka aizdedzināt savas krāsas sveci. Aunam tā, iespējams, būs sarkana, Vērsim – rozā, Dvīņiem – gaiši pelēka, Vēzim – sudraba, Lauvai – zelta, Jaunavai – zaļa, Svariem – zila, Skorpionam – tumši sarkana vai indigo, Strēlniekam – dzeltena vai oranža, Mežāzim – brūna vai melna, Ūdensvīram – violeta vai tumši zila, Zivīm – balta svece.

Gatavojot sveci mīļajiem, vispirms patur rokas virs vaska un domās novēl vislabāko. Labu domā, arī sveci lejot. Gatavu sveci paņem rokās un domās atkārto vēlējumus. Sveci dāvinot izstāsta, ko esam vēlējuši, jo saņēmējam, dedzinot sveci, jādomā tas pats un jāpastiprina sveces maģija. Līdzīgi gatavojam savu vēlmju sveci. Piemērotā brīdī to aizdedzina, skatās liesmā un lūdzas par vēlmes piepildīšanu. Ja veikts rituāls, sveci atkārtoti neizmanto.

Telpas no negatīvas enerģijas svēpē (attīra) ar četrām svecēm. Telpu sakārto, izmazgā grīdu un katrā debess pusē istabas stūros novieto sveces. Ja tie nesakrīt, istabas vidū novieto galdu, stūrus orientē pēc debespusēm un uzliek sveces. Balta svece simbolizē ziemeļus, tumši zila – rietumus, dzeltena – dienvidus, bet sarkana – austrumus. Svecēm jāļauj izdegt.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.