Irbeņu sēklas sveces baltajam askētismam piešķir rotaļīgu akcentu.
Irbeņu sēklas sveces baltajam askētismam piešķir rotaļīgu akcentu.
Foto – Anda Krauze

No kāda materiāla? 0

Kad vīzija par sveču liešanu bija dzimusi, vajadzēja domāt – no kāda materiāla? Vineta uzreiz atteikusies no parafīna, jo šis naftas pārstrādes produkts nav pārāk draudzīgs cilvēkam un apkārtējai videi – degot izplata oglekļa dioksīdu, rada daudz kvēpu. Dedzinot dārza un kapu sveces, kas ražotas no viszemākās kvalitātes parafīna, esot jūtama stipra naftas smarža. – Ja bišu vasks nebūtu tik dārgs, strādātu ar to, taču man vispieejamākais un kvalitātes prasībām visatbilstīgākais izrādījās sojas vasks. Tas ir dabisks materiāls, ko ražo no sojas pupiņām. Tādas sveces degot nedūmo, neizplata nepatīkamu aromātu un ļoti ilgi deg. Zinu, ka Latvijā ir arī pieejams rapšu vasks, taču to neesmu izmēģinājusi.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

Sojas vasku var iegādāties internetveikalos (ekosveces.lv, candleart.lv u.c.), hobijpreču veikalos (“Radošo darbu galerija” Rīgā, Artilērijas ielā 9, “HobbySet” Rīgā, Dzirnavu ielā 100, u. c.), arī mājas, mākslas un rokdarbu piederumu veikalos (piemēram, “Larua” Rīgā, Avotu ielā 25).

Lai mājās lietu sveces, vajag divus katlus/traukus – vienu lielāku, otru – mazāku, lai vasku kausētu ūdens peldē. Vineta izmanto emaljētu katlu un aptuveni 400 ml ietilpības metāla kārbu. Lai uzkarsēto sojas vasku vieglāk izlietu, tai izveidots snīpītis.

CITI ŠOBRĪD LASA

Svarīgs elements ir dakts. Lai veidojums no vaska degtu vienmērīgi, neradot tuneli, tai jāatbilst sveces izmēram. – Ja gaismekļa diametrs ir seši centimetri, dakts izmēram jābūt sešiem milimetriem, – skaidro meistare un atklāj, ka pērkot tikai no kokvilnas diegiem savītas daktis.

Daudzi ražotāji un sveču liešanai ne­­pieciešamo aksesuāru tirgotāji izveidojuši tabulas, kur norādīts, kāda izmēra dakts piemērota konkrēta lieluma svecei. Pērkot jāņem arī vērā, ka jebkas, kas pievienots svecei, var mainīt tās degšanas laiku un veidu, tādēļ, lai atrastu piemērotāko dakti, jāveic nelieli eksperimenti.

Iesācējiem sākumā noderēs arī virtuves svari, bet nākamajās reizēs jau būs zināms, cik daudz vaska nepieciešams. Tāpat ir ar termometru. Sākumā tas nepieciešams, lai uzzinātu, vai sojas vasks sasniedzis sveču liešanai nepieciešamos +70 °C, bet vēlāk var iztikt bez termometra. Ja sojas vasks tiek uzvārīts jeb uzkarsēts līdz +100 °C, sveces nesanāks!

Protams, neiztikt bez veidnēm. Tās var iegādāties minētajos hobijpreču veikalos, taču tikpat labi var izmantot dažādu izmēru plastmasas trauciņus, kuros pilda krējumu, jogurtu, kečupu un citus pārtikas produktus, der arī tukšās krēma bundžiņas. Vineta skaidro, ka trauciņus sveču liešanai var lietot vairākkārt, jo sojas vasks sastingstot saraujas, tāpēc sveci var viegli izņemt.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.