Irbeņu sēklas sveces baltajam askētismam piešķir rotaļīgu akcentu.
Irbeņu sēklas sveces baltajam askētismam piešķir rotaļīgu akcentu.
Foto – Anda Krauze

Radīšanas process 0

Sojas vaska pārsliņas (jāpērk stāvsveces liešanai paredzētās!) ieber traukā un kausē ūdens peldē. Lai temperatūra izdalītos vienmērīgi, ik pa brīdim apmaisa ar koka iesmiņu, jo tas nesakarst. Kad vasks izkusis un sasniedzis +70 °C temperatūru, to lej veidnēs. Iepriekš tām apakšdaļā ar sakarsētu adatu izdur caurumu, izver dakti, atloka nelielu posmiņu un nostiprina ar lipeklīti, ko parasti izmanto fotogrāfiju stiprināšanai pie sienas (var iegādāties kancelejas preču veikalos). Savukārt veidnes augšdaļā ar diviem koka iesmiņiem ieliek dakti. Lai dakts neslīdētu, iesmiņus sastiprina ar plānām matu gumijām. Ja centrs netiek atrasts, gaismeklis deg nevienmērīgi, piemēram, liesma sveras uz vienu pusi, strauji izkausējot sveci. – Vispirms izleju pamatsveci. Kad vasks sacietējis (tas ilgst aptuveni sešas septiņas stundas), ņemu lielāku veidni, tajā ielieku pamatsveci un rotājumam paredzētos augus, zariņus vai ko citu un atkal leju uzkarsētu vasku. Kad masa sacietējusi, svece ir gatava.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
Kokteilis
Kura slavenība ir dzimusi tavā zodiaka zīmē: noskaidro, kā tu vari iekarot slavu
RAKSTA REDAKTORS
Linda Tunte: 15.maijam ir jābūt brīvdienai – tā ir daudz svarīgāka diena par daudzām citām 46
Lasīt citas ziņas

Rotājumam var izmantot teju visu, ko var atrast dabā: pīlādžogas, kadiķa zariņus un ogas, ozolzīles (tās jāsagriež ripiņās!), ķirbju, irbeņu u.c. sēklas, graudus, priežu mizas un pūpolus. Vineta piekodina, ka rotājumam paredzētais materiāls noteikti jāizkaltē, citādi augi degot sprakšķēs vai, aplieti ar karstu vasku, sāks bojāties. – Sojas vasks nav īpaši caurspīdīgs, tāpēc ar rotājumiem nevajag aizrauties, jo tie redzami tikai tad, ja ir tuvu sveces ārmalām.

Veidojot krāsainas joslas no kafijas biezumiem, tos iepriekš izžāvē. Vispirms izlej pamatsveci, tad ņem lielāku veidni un atkal lej uzkarsētu sojas vasku, kam pievienoti kafijas biezumi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ja svecēm vēlas piešķirt kādu sev tīkamu aromātu, pievieno dažus pilienus ēteriskās eļļas vai smaržeļļas (odekoloni un tualetes ūdeņi uz spirta bāzes šajā gadījumā nederēs!). To dara aptuveni piecas minūtes pēc vaska noņemšanas no uguns, jo tad aromāts labāk sadraudzēsies ar uzkarsēto masu. Vienai svecei jeb 200 gramiem vaska pietiek ar 5–7 pilieniem ēteriskās eļļas.

Sveces var smaržot pēc ziemas mājīguma – kafijas, vaniļas, kanēļa un skujām. Pēc augļiem – apelsīna, zemenēm, āboliem un kokosa. Pēc maijpuķītēm, vijolītēm un jūras. Vai smarža būs tikko jūtama vai sāks kļūt uzmācīga, atkarīgs no telpas un sveces lieluma.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.