Edgars Jaunups: “Jāpanāk, lai jaunsardze kļūtu populāra. Ne jau ar zābakiem piesaistīs jauniešus. Ne vien jaunsardzes, bet arī Latvijas armijas skaits būtu jādubulto līdz 10 tūkstošiem.”
Edgars Jaunups: “Jāpanāk, lai jaunsardze kļūtu populāra. Ne jau ar zābakiem piesaistīs jauniešus. Ne vien jaunsardzes, bet arī Latvijas armijas skaits būtu jādubulto līdz 10 tūkstošiem.”
Foto – Ivars Bušmanis

2% aizsardzībai ir būtiski 14


No zāles ministram vaicāja: “Jūs prasāt vairāk naudas. Kur liksit naudu?”

Reklāma
Reklāma
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 28
Lasīt citas ziņas

Neapšaubāmi ir jāstiprina armija, robeža un iekšējā drošība (Drošības policija, Valsts policija), skaidroja aizsardzības ministrs. “Vēl līdzās 70 miljonu eiro atbalstam zemessardzei 
140 miljonus eiro septiņos gados plānots ieguldīt pretgaisa aizsardzības spēju stiprināšanai. Papildus iegādāsimies radarus, lai labāk fiksētu, kas notiek aiz mūsu robežām. Diemžēl nevaram notriekt helikopteru, kurš lido zemu virs koku galotnēm. Toties redzam paceļamies un to pārvietošanos virs jūras. Mums vajag “Stinger” tipa raķetes,” armijas plānus atklāja Vējonis.

“Ne jau NATO ir vajadzīgi tie 500 miljoni eiro. Tas ir princips: ja mēs vēlamies, lai NATO pildītu savas saistības, arī mums tās ir jāpilda. Šī nauda jau netiek pārskaitīta uz NATO kontu, bet ieguldīta tepat Latvijā. Armija – tās ir arī darba vietas,” pauda Jaunups.

CITI ŠOBRĪD LASA

Zemessargiem jāprot notriekt helikopteru

Kāds dedzīgs vīrs atgādināja, ka vēl deviņdesmitajos gados Latvijā bija ļoti stipra zemessardze: “Bija apģērbti, apbruņoti un paēduši. Bija mācības mežā. Tagad tas viss ir likvidēts. Un nu taisīs par jaunu?”

Gan Šnore, gan Aizbalts, gan Zaķis piekrita, ka jāstiprina zemessardze un bruņotie spēki. Aizbalts uzskata, ka valdībai jāpanāk, lai uzņēmēji labprātāk darbā ņemtu zemessargus.

“Zemessardze ir mūsu pašaizsardzības stūrakmens,” paziņoja Vējonis. “Valdībā ir apstiprināts plāns, kā attīstīt zemessardzi. Būtiski pieaugs zemessargu skaits, viņi tiks pilnībā nodrošināti ar ekipējumu – apģērbu, apaviem, infrastruktūru un tieši tādiem pašiem ieročiem kā regulārajai armijai. Visi zemessargi tiks apmācīti (palielināsim apmācību dienu skaitu), bet jaunajai Saeimai likumdošanā būs jārisina darba ņēmēju un devēju attiecības. Zemessardzē attīstīsim specifiskas spējas – būs iespēja mācīties pretgaisa aizsardzībā, “Stinger” tipa raķešu apgūšanā, iegūt prettanku aizsardzības spējas. Latgalē būs speciālas vienības, kas pratīs notriekt arī helikopterus. Attīstības plānā paredzēts izveidot 18 paaugstinātās gatavības rotas, kas būs veidotas no tādiem zemessargiem, kas gatavi daudz aktīvāk iesaistīties mācībās, tajā skaitā starptautiskās operācijās.”

Reklāma
Reklāma
“Vēlamies panākt, lai katrā Latvijas pašvaldībā būtu vismaz viena jaunsardzes vienība. Lai pēc četriem gadiem sešarpus tūkstoš jaunsargu vietā būtu divreiz vairāk,” piebilda ministrs.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.