Foto – Valdis Semjonovs

Eksportēt būtu vieglāk apvienojoties vai neapvienojoties? 9

Jā, droši vien, ka apvienojoties būtu vieglāk, taču lielāka nozīme ir speciālistu profesionalitātei un konkurencei, kas ir attīstības dzenulis.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
“Bez dūres bērna virzienā nevarēja iztikt?” Nila Ušakova publiskotā Māmiņu dienas fotogrāfija radījusi apjukumu 28
RAKSTA REDAKTORS
“Kad viņa piedzima, es uzreiz sapratu, ka kaut kas nav kārtībā” – 4 bērnu ģimeni no Jēkabpils neveiksmes vajā viena pēc otras 49
Veselam
Sliktākie ēdieni un dzērieni, kas nodara vislielāko kaitējumu zobiem – zobārsts norāda, ka pirmajā vietā nav saldumi
Lasīt citas ziņas

Privatizācijas aģentūra biedē, ka, ja neapvienosies “Lattelecom” un “LMT”, apvienosies citi. Par iespējamu “Baltcom” un “Bites” apvienošanos baumo jau gadiem.

Lai apvienojas. Cik liela viņiem beigās būs tirgus daļa? Mazāka nekā “LMT” un “Lattelecom” atsevišķi. Šī biedēšana neiztur kritiku.

CITI ŠOBRĪD LASA

Bet sarunas par apvienošanos ar “Biti” taču savulaik bija?

Ļoti teorētiskas. “Bitei” tolaik bija laba finansiālā situācija. Jāsaka gan, ka “Bites” ielaišana Latvijā bija kārtējais kropļojums no valdības puses. Visas smadzenes viņiem bija Lietuvā, šeit tikai vajadzēja izbūvēt bāzes stacijas. Manuprāt, ielaist “Biti” Latvijā, neprasot no viņiem lielākus ieguldījumus nozarē, bija kļūdaini un nekorekti.

Nesen notika vēl cits nozīmīgs notikums telekomunikāciju tirgū – “MTG” pārdeva savu raid-organizāciju biznesu kompānijai, kurai pieder arī “Bite”. Ja jūs būtu “Bites” valdes priekšsēdētājs, censtos izmantot radušos situāciju, lai palielinātu savu varu telekomunikācijās?

Potenciāls ir, taču šis darījums ir vairāk makro-ekonomisks, no kura ieguva abas puses. Satelīttelevīzija ir diezgan arhaiska. “MTG” specializējas mobilajos sakaros un ievieš 4G. Viņiem bija aste – satelīts, kas kopumā nebija vajadzīgs. Nogriežot asti, kompānija palika mūsdienīgāka. Savukārt “Bites” īpašnieki nodarbojas ar sakariem – mobilo, tehnisko apraidi. Viņiem pietrūka satura, ko tagad ieguvuši. Ar cerību, ka tādējādi celsies akciju cenas. Nevienu pusi neinteresē, vai “Bite Latvija” sāks rādīt filmas vai apvienos satelītlicenci ar OTT licenci (“over the top”, piemēram, “Shortcut TV” – Aut.). Turklāt tas cilvēkiem neko daudz nemaina.

Pagājuši trīs gadi, kopš neesat “Baltcom” valdes priekšsēdētājs un esat aizgājis no uzņēmuma. Uzņēmums nav apstājies izaugsmē?

Tieši tāpēc pārdevu savas pēdējās daļas – ar jaunajiem akcionāriem un partneriem nesakrita domas par attīstību: viņi gribēja nostabilizēties un palikt par klasisku televīziju. Es uzskatu, ka šis nav tas bizness, kurā var apstāties. Taču manu lēmumu vieglāku padarīja arī valdības lēmumi, digitālās televīzijas praktiski atdošana “Lattelecom”.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.