Mārtiņš Eihe
Mārtiņš Eihe
Foto – Timurs Subhankulovs

– Ne vienreiz vien piedzīvota situācija, kad sporta sacensībās iet bojā cilvēks un tās tomēr netiek pārtrauktas… 4


– Lielajos pasaules mačos tā ir – ja sportists iet bojā sacensību vietā, tās pārtrauc, ja pa ceļam uz slimnīcu – turpina. Mēģina nabagu turēt pie dzīvības, kamēr tiek prom no trases. Vienīgais, kas visu reāli ietekmē, taču ir nauda un doma – kā izskatīsies no malas, ko par mums padomās citi… Kad lugā, nevienam nemanot, viešņa viesību laikā nomirst, kaut ko pārtraukt jau par vēlu, viņa tiek noslēpta pagrabā un ārprāts jāuztur tālāk.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 4
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 86
Lasīt citas ziņas

– Esat teicis, ka izrādē runās arī tie, kuri savulaik šīs lugas dēļ zaudēja savus amatus, bet ne cilvēcību un sirdsapziņu.

– No Priedes lugas esam izsvītrojuši četras rindiņas, būtībā neko neesam mainījuši. Taču iestudējumā Priedes sarakstīto esam papildinājuši ar dažiem nelieliem fragmentiem par notikumiem ap lugu 1968. gadā. Daži cilvēki diezgan nopietni cieta. Lūcija Ņefedova zaudēja darbu Konservatorijā, Inu Zaķi atlaida no Latvijas PSR Kultūras ministrijas repertuāra redakcijas, Gunāra Priedes lugas neiestudēja četrus gadus, neizdeva viņa grāmatu. Uzvedumā izmantojām divus protokolus. Viens ir no dramaturgu sēdes ar Gunāra Bībera referātu, kuru savāca čeka un šo vienīgo eksemplāru tā arī nekad viņam neatdeva. Otrs ir no partijas sēdes, kurā tika apspriesta lugas ideoloģiskā neiederība padomju sistēmā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pēteris Pētersons un Imants Ziedonis centās panākt, lai luga tiktu novērtēta kā radoša neveiksme un nevis politiski kaitīgs darbs. Taču Priede tik un tā bija spiests pamest rakstniecību uz ilgu laiku un atgriezties darbā celtniecības tehnikumā. Nākamajās Priedes dzimšanas dienas viesībās pēc šīm represijām ciemos atnāca tikai paši tuvākie. Tajā izšķirošajā partijas sēdē nepiedalījās Viktors Hausmanis un Lilija Dzene, kura aizgāja skatīties kaut kādu franču kino. Ar Dzeni Priede vēlāk izlīga, ar Hausmani – ne. Gunārs Bībers nevarēja piedalīties, jo viņš nebija partijā…

Esam iecerējuši uzvedumu savā ziņā spēlēt kopā ar skatītāju. Protams, publikai neliksim veikt kādas fiziskas izdarības, bet daudz kontaktēsim gan, mēģināsim rast cits no cita enerģiju.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.