Foto: Helena Lopes/Unsplash

Tava rīta kafija varbūt ir pusmiljonu gadu veca 0

Mūsu rīta kafijas rituāls var šķist mūsdienīgs ieradums, taču izrādās, ka visā pasaulē iecienītākās kafijas šķirnes — arabikas — saknes sniedzas tālu vēsturē. Jaunākais pētījums, kas publicēts žurnālā Nature Genetics, atklāj, ka Coffea arabica suga, ko mēs dēvējam par arabiku, ir radusies apmēram pirms 600 000 gadu, dabiski apvienojoties divām citām kafijas sugām, vēsta “AP”.

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai
TV24
Ar ko Lukašenko uzjautrinājis Slaidiņu: “Tur veči stūma ezi ārā ar visām adatām!” 12
TV24
“Mēs ceram uz taisnību!” Sabiedrība sašutusi par soda apmēru ārstam, kura dēļ mira jauna sieviete 50
Lasīt citas ziņas

Pētījumu veica starptautiska zinātnieku komanda, tostarp Bufalo universitātes biologs Viktors Alberts. Pētot dažādu kafijas augu gēnus no visas pasaules, zinātnieki izveidoja detalizētu ciltskoku. Tā rezultātā noskaidrojās, ka arabikas kafija ir veidojusies bez cilvēku iejaukšanās, krustošanās rezultātā starp divām citām sugām — Coffea canephora un Coffea eugenioides.

Arabikas kafija ir iecienīta visā pasaulē tās saldās garšas dēļ, veidojot 60–70% no pasaules kafijas tirgus. Starp populārākajiem zīmoliem, kas piedāvā šo šķirni, ir Starbucks, Tim Horton’s un Dunkin’. Taču pētījums ne tikai sniedz ieskatu arabikas izcelsmē, bet arī palīdz saprast, kā labāk aizsargāt šo augu no slimībām un klimata pārmaiņām.

CITI ŠOBRĪD LASA

Arabikas kafijas augi ir īpaši jutīgi pret dažādām slimībām, piemēram, kafijas lapu rūsu, kas katru gadu rada miljardu dolāru zaudējumus. Šī iemesla dēļ pētnieki pievērsuši uzmanību šķirnei, kas izturīga pret šo slimību, analizējot tās ģenētisko kodu, lai identificētu aizsardzības mehānismus. Šāda pētījuma rezultāti varētu būt būtiski, lai nodrošinātu pilnu kafijas krūzi arī nākotnē.

Arabikas kafija ir daudz vairāk nekā tikai dzēriens; tā ir stāsts par evolūciju, izdzīvošanu un zinātniskiem atklājumiem. Pētījums par šīs sugas izcelsmi un attīstību palīdz ne tikai labāk saprast tās īpašības, bet arī izstrādāt metodes, kā pasargāt kafijas augus no nākotnes draudiem. Tādējādi zinātne palīdz nodrošināt, ka mūsu iemīļotā rīta kafija joprojām būs pieejama vēl daudzus gadsimtus.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.