Foto: SHUTTERSTOCK

Tiramisu torte – satriecoši garšīgs itāļu deserts 0

Tiramisu dzimtenē Itālijā katrā reģionā šo desertu gatavo citādi. Atšķiras arī pasniegšanas veids – to pasniedz glāzē vai uz šķīvja. Kur nu vēl latviešu saimnieču variācijas par tiramisu tēmu.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža 47
RAKSTA REDAKTORS
Mobilo telefonu rēķini šovasar palielināsies. Izmaiņas jutīs gan LMT, gan Tele2 klienti
TV24
“Vai nav tā, ka Zelenskis būtu gatavs noslēgt mieru, bet baidās no tautas reakcijas?” Komentē Slaidiņš
Lasīt citas ziņas

Par tiramisu ir daudz mītu – tam tiek piedēvētas viagras īpašības, jo tiramisu nozīmējot “uz augšu”. Ti-ar-mi-su. Šo atsvaidzinošo, gaisīgo desertu izgudrojis kāds Toskānas pavārs. Protams, deserts bijis satriecoši garšīgs, un recepte aizceļojusi uz Venēciju un tālāk jau uz Eiropu un pasauli.

Foto: SHUTTERSTOCK
CITI ŠOBRĪD LASA

Arī Latvijā tiramisu turpina savu uzvaras gājienu. Turklāt šim sald­ēdienam plīts nav vajadzīga (ja vien necep biskvītu), tas ir viens no ātrāk pagatavojamiem desertiem (ja neskaita, ka tam jāatdzesējas ledusskapī), kam nepieciešamas vien olas, maskarpones siers, cepumi Dāmu pirkstiņi (savoiardi – itāliski, ladyfingers – angliski, loeffel biscuit – vāciski), cukurs, vaniļa, kafija, šokolādes (kakao) pulveris un pieaugušo kompānijai balzams, brendijs vai rums.

Torte Tiramisu

Biskvītam:

• 100 g miltu

• 3 olas

• 90 g pūdercukura

• 30 g kakao pulvera

• 2 tējkarotes cepampulvera

• naža gals sāls

• 3 ēdamkarotes amareto liķiera

Pildījumam:

• 250 g biezpiena

• 250 g maskarpones siera

• 75 g cukura

• 1 paciņa vaniļas cukura

• 6 g želatīna

• 80 ml + 4 ēdamkarotes amareto

• 300 g aveņu

• 250 g zemeņu

• 400 ml saldā krējuma

• piparmētras lapiņas

Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. Dzeltenumus samaisa ar cukuru, sāli un liķieri. Baltumus saputo un sajauc ar miltiem, kakao un cepamo pulveri. Masas samaisa kopā un liek cepamformā ar noņemamu sānu malu. Cep 30 minūtes 175 °C. Ļauj biskvītam atdzist. Horizontāli pārgriež divās daļās un katru biskvīta ripu pārslaka ar 2 ēdamkarotēm amareto liķiera, lai sasūcas.

Vienai biskvīta ripai apkārt liek tortes formas sānu daļu. Zemenes pārgriež uz pusēm. Uzbriedina želatīnu.

Sajauc maskarponi, cukuru, biezpienu un vaniļas cukuru. Uzsilda liķieri un tajā iemaisa želatīnu, rūpīgi samaisa. Tievā strūkliņā lej krēma masā un maisa. Atdzesē ledusskapī 30 minūtes.

Saputo saldo krējumu un pievieno krēmam.

Atliek malā dažas ogas dekorēšanai, pārējās pievieno krēmam. Pusi masas liek uz biskvīta ripas. Uzliek otru biskvīta ripu, uz tās atlikušo krēmu. Izdekorē ar ogām – zemenēm un avenēm.

Torti liek ledusskapī vismaz uz 2 stundām. Pēc tam noņem tortes sānu daļu un kā punktiņu uz “i” uzliek spilgti zaļās piparmētras lapiņas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.