‘Puntulītis’
‘Puntulītis’
Foto – Elga Bražūne

Siltumnīcai 1

– Es arvien meklēju jaunumus un arī citiem piemājas dārzu saimniekiem iesaku izvēlēties tikai jaunākos tomātu hibrīdus, jo tie ir izturīgāki pret pelēko puvi, lapu brūno pelējumu un dod augstāku ražu. Ir aplam uzskatīt, ka hibrīdšķirņu tomāti ir bez garšas, ka garšīgi augļi var būt tikai vecajām amatieru šķirnēm. Tomātu garšu nosaka ne tikai šķirnes ģenētiskās īpašības, bet arī audzēšanas ap­stākļi, – uzsver SIA “IR” īpašnieks Aivars Presnikovs.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

‘Sandoline F1’ dārzeņkopis savā piemājas saimniecības siltumnīcā audzē jau divus gadus. Tas ir kvalitatīvs, jauns hibrīds ar koši sarkaniem, 160–180 g smagiem, stingriem, garšīgiem augļiem. To lielums un svars ķekaros nemainās līdz ražas perioda beigām. Nedaudz sīkāki augļi (ap 150 g) ir šķirnei ‘Baribine F1’. Tomāti ir intensīvi sarkani, spīdīgi, izturīgi pret ļoti daudzām slimībām, labi aug plēves siltumnīcās. Lai gan šis agrīnais hibrīds ir paredzēts profesionāļiem, sēklas pieejamas ar sīkfasējumā. No lielaugļu šķirnēm Aivaram patīk ‘Panekra F1’, kas Latvijā pazīstama trīs gadus un ir agrīns, ražīgs hibrīds ar tumši sarkaniem, 280–300 g smagiem augļiem, kuri neplaisā. Pērn izmēģinātā agrā hibrīdšķirne ‘Abellus F1’ arī deva labus rezultātus. Tai ir vidēji lieli, stingri tomāti, kas labi aizmetas pat karstā laikā.

SIA “IR” minēto hibrīdu sēklas tirgo oriģinālfasējumā (100 vai 500 sēklu). Mazākos daudzumos (5 vai 10 sēklas paciņā) tās var nopirkt SIA “Mārupes sēklas” Jaunmārupē.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ja vēlas izmēģināt profesionāļiem paredzētos hibrīdus ar rozā krāsas augļiem, tostarp ‘Vērša Sirds’ tipa hibrīdus, jāņem vērā, ka tie būs grūtāk audzējami, jo ir jutīgāki pret pelēko puvi un citām slimībām.

– Lai cik rūpīgi koptu augus, tos katru sezonu apdraud slimības. Pērn tomātus ar augu aizsardzības līdzekļiem savā piemājas dārza siltumnīcā apstrādājām tikai vēlu septembrī, kad uz augiem parādījās pirmās infekcijas pazīmes. Bet ir bijuši gadījumi, kad augļu brūnā puve izplatās jau jūlija sākumā. Tad augus migloju ar efektīvo fungicīdu Ridomils Gold, un tie necieta slimības dēļ. Ja nebūtu apstrādājis ar ķīmiju, droši vien būtu palicis bez ražas, – secina dārzeņkopis.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.