Amatnieku ģildes dibinātājs Jēkabs Dimiters: “Šobrīd ar “Northmen” zīmolu tiek ražoti ap simt izstrādājumu un nodarbināti vairāk nekā 20 meistari – sadarbības partneri.”
Amatnieku ģildes dibinātājs Jēkabs Dimiters: “Šobrīd ar “Northmen” zīmolu tiek ražoti ap simt izstrādājumu un nodarbināti vairāk nekā 20 meistari – sadarbības partneri.”
Publicitātes foto

Plāni 13

Top īpašu pulksteņu projekts ar Damaskas tērauda un melnozola apdares ciparnīcu. Melnozols izcelts Anglijā no septiņus metrus dziļa kūdras purva. Kūdras slānis aug tikai par milimetru gadā, tātad var rēķināt, ka ozolam ir ap 7000 gadu. Arī presētai kūdrai, kas tiks izmantota pulksteņa iepakojumā, ir neparasts un smalks raksts. Pulksteņa korpuss tiks darināts no sausajā ledū rūdīta Damaskas tērauda ar safīra kristālu stiklu un izcilāko Šveices pulksteņa mehānismu…

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
FOTO. Skolas direktors sašutis par Eirovīzijas “dibenu” vērtībām: “Ja Dons būtu skūpstījis kādu vai laizījis grīdu, tad noteikti ierakstītos standartā”
Kokteilis
10 iemesli, kāpēc japāņi “nenoresnē” 7
Zinātnieki apstiprinājuši! Alkohols mērenās devās ir labvēlīgs vecākiem cilvēkiem 45
Lasīt citas ziņas

“Šobrīd netālu no Līgatnes veidojam vietu, kas būs “Northmen” ģildes reprezentatīvs centrs. Ir daudz ļaužu, kas mūs vēlas satikt un apciemot, lido arī ar helikopteriem. Paša amatnieka mājas ir patvērums atpūtai, apcerei, no pasaules apslēptai dzīvei. Topošajā ģildes centrā varēsim organizēt arī kursus. Cilvēki no visas pasaules grib apgūt dažādus amatus un par kursiem ir gatavi arī maksāt. Pie reizes varēsim iepazīstināt viesus ar Latvijas kultūru, veidot sadarbību un pieredzes apmaiņu ar dažādiem cilvēkiem,” spriež Jēkabs.

UZZIŅA

Vēsture: ģildes jau kopš 11. gadsimta

Viena no vācu vārda “Gilde” nozīmēm ir amatnieku apvienība.

CITI ŠOBRĪD LASA

Radniecīgais vācu vārds “gelten” nozīmē gan maksāt, gan ziedot.

Arī latviski senāk lietotais ģermānisms “ģeld” ar nozīmi “der” ir mājiens par derīgo.

Sākotnēji ģildēs apvienojās meistari un tirgotāji. Sociālekonomisko izmaiņu gaitā 11. gs. izveidojās atsevišķas tirgotāju ģildes un amatnieku cunftes.

Kad 13. gs. sāka dibināt ģildes arī Rīgā, tajās apvienojās visi naminieki. Pēc Rīgas iestāšanās Hanzas savienībā 1282. gadā Rīgā nodibināja Svētā Gara ģildi, kurā ar laiku izveidojās divi grupējumi: Lielajā ģildē apvienojās tirgotāji, Mazajā ģildē – amatnieki.

Ģildes līdz pat 19. gadsimta vidum pārvaldīja Rīgas tirdzniecību un amatniecību.

Latvija pēc neatkarības atgūšanas centralizēti izveidoja Amatniecības kameru.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.