Foto- Evija Trifanova/LETA

Regulators: pareiza rīcība 10


No SPRK pārstāves Ievas Betheres teiktā izriet – ja vairāk nekā 15 000 mājsaimniecību lietotāju ir lūguši samazināt uzstādītās jaudas vai pāriet no trīsfāžu pieslēguma uz vienfāzes pieslēgumu, tad lēmums par jaudas maksājuma ieviešanu ir bijis pareizs. Arī 5000 juridisko lietotāju esot pieprasījuši mainīt tiem piešķirtās jaudas. Regulators gan nesniedz atbildi, cik daudz mājsaimniecību ar ikmēneša patēriņu līdz 100 kWh maksā vairāk un par cik vairāk. “Esošā situācija liecina par to, ka problēma ar neizmantotajām jaudām ir bijusi ārkārtīgi liela un ka ikviens no mums līdz šim ir pārmaksājis par neefektīvi noslogotu infrastruktūru. Veiktās izmaiņas tarifos stimulēs lietotājus izvēlēties atbilstošas jaudas un dos iespēju jauniem sistēmas lietotājiem par zemākām cenām izbūvēt jaunus pieslēgumus,” tā I. Bethere. SPRK arī uzskata, ka izmaiņas esošajā kārtībā nevajag un mazo patērētāju intereses nav jāaizstāv.

Reklāma
Reklāma

 

Ministrijā optimisms

Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 28
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

EM Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Evita Urpena skaidro, ka pēc vairāk nekā piecus gadus nemainīgas situācijas “Sadales tīkls” iniciatīvu izmaiņām tarifos pamatoja ar nepieciešamību pēc tarifu struktūras izmaiņām un citu izmaksu izmaiņām. EM secinājums – “Sadales tīkla” piedāvātā tarifu struktūra kopumā sekmēs sadales sistēmas efektīvāku izmantošanu, rosinās sistēmas lietotājus precīzāk aprēķināt un pieprasīt tiem nepieciešamo pieslēguma atļauto slodzi, kas savukārt samazinās nepieciešamo investīciju apjomu elektroenerģijas sadales sistēmā ilgtermiņā.

“Sadales tīkls”, protams, ir un būs ieguvējs, tomēr jaunā politika pelnīt uz mazo, nereti vismazāk aizsargāto patērētāju rēķina par labu pārvaldību uzņēmumā ar valsts kapitālu neliecina. Neatbildēts ir arī jautājums, vai uzņēmums nespēj vai negrib aizsargāt mazos elektroenerģijas patērētājus.

VIEDOKLIS

CITI ŠOBRĪD LASA

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes locekle Katrīna Zariņa: “Uzskatām, ka konceptuāla virzība uz pieslēguma jaudu efektīvu izmantošanu ir atbalstāma, bet septembra sākumā komersantu saņemtie rēķini atklāj, ka informatīvais darbs no “Sadales tīkla” puses par jaunajiem tarifiem, to aprēķinu un ietekmi uz komersanta rēķiniem nav veikts pietiekami. Tāpat jānorāda, ka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija sadarbībā ar “Sadales tīklu” un Ekonomikas ministriju, gatavojot jauno tarifu priekšlikumus, nav veikuši pietiekami rūpīgu esošās situācijas un komersantu elektrības lietošanas nepieciešamības dažādos tehnoloģiskajos procesos izpēti, un, mūsuprāt, pamatotas ir arī komersantu bažas, ka, īslaicīgi atsakoties no pieprasītajām jaudām, brīdī, kad tās būs nepieciešamas, “Sadales tīkls” nespēs garantēt to tūlītēju pieslēgšanu vai var rasties pat daudz nepatīkamāka situācija, ka starpperiodā esošās brīvās jaudas jau piešķirtas citam komersantam.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.