Foto: Pexels

Trīs veidi, kā mājās pagatavot lielisku kafiju 0

Turpinot attīstīties kafijas dzeršanas kultūrai, arvien biežāk ikdienas kafijas tase kļūst par ko vairāk nekā tikai karstu dzērienu uzmundrinājumam.

Tāpēc daudzi kafijas cienītāji pastāvīgi eksperimentē, lai arī mājās pagatavotu izcilu kafijas tasi, kas neatpaliktu no labāko kafejnīcu piedāvājuma.

Ar trīs padomiem, kā pagatavot īpaši gardu kafiju savā virtuvē un pārvērst kafijas malkošanupar īstu garšas lidojumu, dalās jaunākais Rimi Gardēžu komandas eksperts,profesionāls barista un kafijas grauzdētājs Raimonds Zadvornovs.

Kafijas pupiņas jāmaļ tieši pirms kafijas pagatavošanas

“Vērienīgākais kafijas garšas uzlabojums, ko varat veikt mājas apstākļos, ir iegādāties un sākt lietot kvalitatīvas kafijas dzirnaviņas,” stāsta Rimi gardēdis Raimonds Zadvornovs. Viņš norāda, ka kafijas garšu var iedalīt divos spektros: pamatgarša, kas var būt salda, skāba vai rūgta, un dabiskais garšas aromāts.

Kafijas pupiņa ir kā konteiners, kurā mīt vairāk nekā 1200 aromātu savienojumu.

Brīdī, kad kafijas pupiņas tiek samaltas, šie aromāti sāk gaist, savukārt ar ūdens palīdzību mēs tos varam notvert, un brīdī, kad kafiju malkosim, aromāti bagātinās kafijas dzeršanas pieredzi. Tāpēc – jo svaigāk samalta kafija, jo vairāk aromātu varēsim izbaudīt.

Lietojiet virtuves svariņus

“Ikvienam ir laimējies pagatavot kafiju, kas no rīta pārsteidz ar savu lielisko garšu, taču nākamajā dienā to pašu atkārtot neizdodas. Lai dienu no dienas pagatavotu vienlīdz augstvērtīgu dzērienu, dozējot kafiju, lietojiet virtuves svariņus,” rekomendē Raimonds Zadvornovs.

Viņš skaidro, ka tas ne tikai palīdzēs sasniegt nemainīgi augstu rezultātu ik dienas, bet arī dos iespēju eksperimentēt dažādākai kafijas intensitātei. Sākumam ieteicams pamēģināt Gold Cup standartu – 60 gramus kafijas uz 1 litru ūdens. Pielāgojot šo daudzumu savai mīļākajai krūzei vai pagatavošanas rīkam, varēsiet vieglāk atrast savai gaumei piemērotāko kafijas garšas balansu.

Izmēģiniet dažādus kafijas pagatavošanas veidus

Raimonds Zadvornovs skaidro, ka kafijas pagatavošanas veidu ir neskaitāmi daudz un tie ir dažādi – un pats labākais ir tas, ka katrs no tiem sniedz atšķirīgu baudījumu. “Ja kafiju aplejat krūzītē, izjutīsiet pilnīgi visu, kas konkrētās šķirnes kafijā atrodams. Tieši pagatavošana krūzītē vislabāk atspoguļo pašas kafijas kvalitāti.

Pagatavojot to franču kafijas presē, varēsiet kontrolēt pagatavošanas laiku, tā ietekmējot kafijas ekstrakciju un intensitāti.Savukārt, izmantojot filtra kafijas automātu, baudīsiet kafiju ar vieglāku tekstūru un niansētāku garšu, jo papīra filtrs uzsūks kafijā esošās eļļas.

Itāļu mokas kanniņā pagatavota kafija sniegs baudījumu, kas līdzīgs espreso – intensīvu un piesātinātu garšu,” skaidro kafijas eksperts.

Saistītie raksti

Izcilas kafijas pagatavošana ir īsta māksla, un profesionāli baristas to apgūst un pilnveido visu laiku. Taču Raimonds Zadvoronovs ir pārliecināts: “Ikviens var atrast savas ideālās kafijas garšu un stiprumu, kaut nelielā mērā kļūstot par mākslinieku.

Ieviešot ikdienas kafijas pagatavošanas rutīnā jaunus paradumus, uzreiz pamanīsiet, cik ļoti uzlabojas jūsu pagatavotā dzēriena garša.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
“Viengadīgās” dārza puķes arī nākošgad: dārznieces meistarstiķis, kā to izdarīt!
3 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Sorgo – jaunums latviešu virtuvē: plus divu debešķīgu ēdienu receptes
4 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
FOTO. Itālijā piedzimis kucēns zaļā krāsā
5 stundas
AO
Andris Ozoliņš
Praktiski
Padomjlaika skapis par modernu mēbeli: 3 padomi, kā to izdarīt pašam
1 diena
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Siļķe – zivs ar raksturu: 3 ēdienu receptes, ko no tās pagatavot
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
Begonijas ledusskapī? Jā, līdz pavasarim!
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
6 iemesli, kāpēc jāēd auzu pārslas: plus brokastu recepte – mājās gatavots auzu pārslu kraukšķīgs muslis 1
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
3 vērtīgi padomi: kā velosipēdu uzglabāt ziemā?
2 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
ieziemot puķupodu?
3 dienas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Sātīgs ēdiens nesteidzīgām ēdienreizēm: putra ar burkānu krēmu
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
FOTO. Izaicinājums: kā 4 kvadrātmetros radīt pilnvērtīgu virtuvi?
3 dienas
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Stāda kokus un krūmus, novāc vēlos sakņaugus. Kas darāms dārzā no 19. līdz 25.oktobrim
4 dienas
LE
LETA
Veselam
Latvijā līdz šim lielākais Covid-19 gadījumu skaits vienā diennaktī – 250 2
2 stundas
MA
Māris Antonevičs
Ziņas
No Rīgas paliks graustu kaudzes! Izplata ziņas, ka baltieši gatavojot uzbrukumu Krievijai 13
3 stundas
LE
LETA
Ziņas
Svarīgs atgādinājums: nedēļas nogalē jāpagriež pulksteņa rādītāji
49 minūtes
LE
LETA
Ziņas
Daudzviet līs. Laika prognoze sestdienai
27 minūtes
LE
LETA
Ziņas
KNAB atklāj, kāpēc pret Kaimiņu rosina sākt kriminālprocesu 2
4 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Katastrofālās situācijas dēļ slēdz vienu no vecākajām Rīgas viesnīcām – “Metropoli”
4 stundas
LE
LETA
Ziņas
Tuvu siltuma rekordiem. Sinoptiķi par laikapstākļiem tuvākajā nedēļā
6 stundas
MZ
Monika Zīle
Ziņas
Monika Zīle: Kamēr Viņķele spēlē” čurikus”, atklājas biedējošas lietas. Nekāda plāna laikam nemaz nav 40
7 stundas
EL
Egils Līcītis
Ziņas
“Rīgas Dinamo” ir novedams uz vēstures mēslaini. Egila Līcīša komentārs 38
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Ralfs Eilands paziņo, ka kļuvis par mācītāju: “Lūgums turpmāk mani uzrunāt par mācītāju Ralfu!” 23
1 diena
LA
LA.LV
Veselam
Ārsti stāvokli vērtē kā smagu: slimnīcā nogādāts ar zālēm saindējies bērns
1 diena
SK
Skaties.lv
Stāsti
Covid-19: Tēvs un meita nomira ar pāris dienu starpību. Tuviniekiem bažas par ārstu darbu 45
1 diena
IM
Ingrīda Mičāne
Laukos
Cilvēki izpirka, izplatītāji stāvēja rindās. Kādēļ zemnieki atsakās no griķiem? 3
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Daina, Dainis un Dainida
5 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Princis Harijs un Megana arī šogad lauzīs ģimeniskās tradīcijas: Ziemassvētkos viņi nebūs kopā ar karalisko ģimeni 15
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Maģiskās eņģeļu stundas no 24. līdz 30.oktobrim: kādas vēlmes piepildīsies
5 stundas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Siļķe – zivs ar raksturu: 3 ēdienu receptes, ko no tās pagatavot
1 diena
KA
Kristīne Akmentiņa
Kokteilis
Pacietība, paškontrole un ticība saviem spēkiem – šīs nedēļas padoms! Horoskopi no 23. oktobra līdz 4. novembrim
5 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Tava iekšējā intuīcija šodien darbosies nevainojami! Horoskopi 23.oktobrim
23 stundas
LE
LETA
Ziņas
Daudzviet līs. Laika prognoze sestdienai
14:53
LE
LETA
Ziņas
Svarīgs atgādinājums: nedēļas nogalē jāpagriež pulksteņa rādītāji
14:32
LE
LETA
Veselam
Valsts apmaksātus Covid-19 testus varēs veikt tikai ar ārsta norīkojumu 1
13:44