Foto – Ilze Pētersone

– Ko piegādāsit Jordānijas lauksaimniekiem? 2


– “Sapro agro” un “Sapro elixir” – vienu iestrādā zemē, otru kopā ar ūdeni lej uz augiem. “Sapro agro” ir augsnes uzlabotājs, kas to restrukturizē, puse tajā ir sapropelis, otra puse – kūdra un nedaudz dolomīta miltu, kas regulē skābes daudzumu. Otru produktu gatavojām speciāli pēc Jordānijas pasūtījuma, jo siltajās zemēs ierīkotas irigācijas sistēmas, augi tiek bieži laistīti, tāpēc viņiem ērtāk to piejaukt ūdenim.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Kokteilis
VIDEO. “Tā ir Rita? Ko tu stāsti!” Lauris Reiniks nosauc attiecību eksperti Ritu Lasmani par bezpajumtnieci
Lasīt citas ziņas

Jordānija lauksaimnieciski ir ļoti attīstīta valsts, tās klimatam palīdz Nāves jūra, tāpēc audzēt var visu gadu. Piemēram, Saūda Arābijā lucernu lopbarībai ievāc 11 līdz 12 reizes gadā. Tuksnesī tiek attīsta lopkopība – uzbūvē fermu, ierīko dziļurbumu un blakus audzē lucernu.

– Varat līdzēt arābiem apzaļumot tuksnesi.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Sapropeli viņi vispirms izmēģināja siltumnīcu stādiem – paprikai, tomātiem, gurķiem, arī vīn­ogām un palmām. Mēslojums palielināja stādu dzīvotspēju – to transportēšanai iepriekš bija jānotiek trīs dienās, bet ar mūsu produktu palielinājās augu dzīvotspēja un piegādes laiku varēja pagarināt līdz piecām dienām. Ļoti labi rezultāti ar pozitīvu ekonomisko efektu bija kartupeļiem.

Mēslojums savu labumu atdod arī ilgtermiņā – trīs līdz sešu gadu laikā. Līdztekus augsnes bagātināšanai sapropelis piesaista barības vielas un ūdeni, kas arābu valstīs ir dārgs, un lēnām to atdod atpakaļ augiem – 80% ūdens paliek zemē un tikai 20% – gaisā.

– Taču produkts ir padārgs.

– Cenu sadārdzina ieguldītās investīcijas, izejvielu – kūdras, dolomīta miltu – iegāde, kā arī elektroenerģija, jo sapropeļa rūpnīca atrodas Rāznas nacionālā parka teritorijā, tāpēc tās darbībā tiek izmantota tikai elektroenerģija.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.