Foto – Zigmāris Rumka

G. Ščerbinskis: – Vai tiem skolēniem, kurus tomēr šurp atved, muzeja apmeklējums maina attieksmi pret Kārli Ulmani? 21

– Redziet, tie kam ir iepotēta negatīva attieksme pret Ulmani, tie uz šejieni nebrauc. Ja trāpās skolotājs, kurš dvēselē atbalsta Kārli Ulmani, tad viss ir kārtībā. Tie šeit atbrauc, un bērni klausās, un viņiem ir interesanti. Bet tādu ir ļoti maz. Ar katru gadu paliek mazāk. Mums nav ar ko runāt. Vecā paaudze – viņi te staigā, kavējas atmiņās. Bet ar jaunajiem ir pavisam citādi.

Reklāma
Reklāma
Pirmās pazīmes jau ir: Bijušais NATO komandieris brīdina par Kremļa iespējamiem uzbrukuma plāniem saistībā ar NATO mācībām Baltijas jūrā 125
Krievi nāk virsū kā melna nakts.. Ukraiņi nosauc laiku, kad vairs nevarēs noturēt fronti – ne ieroču, ne spēka nav
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 70
Lasīt citas ziņas

V. Krustiņš: – Vai tiešām ir tik bezcerīgi. Mēs nupat runājām ar zemessardzes komandieri. Viņš novērojis, ka, piemēram, studenti kļuvuši stipri patriotiskāki. Bet, protams, jums taisnība, viss ir atkarīgs no skolotāja, arī no ministra. Bet ko gan gaidīt no ministra, kurš ir rūdīts liberālis? Viņam tāda Latvija, 
kas pastāvējusi pirms okupācijas, nekas nav. Un sakiet kā jūs vērtējat mūsu vēsturnieku veikumu?

– Ko gan vēsturnieki? Līdz šim laikam nevaru saprast, kāda ir viņu pozīcija. Viens saka, ka Kārlis Ulmanis ir valstsvīrs, otrs – ka valsts nodevējs. Ar ko tad, pieņemsim, vēsturnieks var sevi izcelt? Viņš rakņājas. Redz, jums te ir tāds slavens Kārlis Ulmanis, bet es atradīšu kādus tumšos plankumus. Lūk, viņš tādus uziet, ar to izceļas, parāda sevi. Ja cienījams profesors studentei, kura pati rīt skolā pasniegs vēsturi, saka: nu ko tad Kārlis Ulmanis, vēl laiks paies, mēs vēl izvērtēsim, ko viņš Latvijai vairāk devis – sliktu vai labu. Varbūt paies vēl vairāki gadi, kamēr šī jauniete sapratīs, ka ne visiem profesoriem var ticēt.

CITI ŠOBRĪD LASA

G. Ščerbinskis: – Bet profesori ir dažādi.

– Tam es piekrītu. Bet jautājums, kas trāpās jaunietim. No tā tad arī ir atkarīgs, vai viņš vēlāk atvedīs savus skolēnus uz “Pikšām” vai ne. Jaunietis taču klausās un uzsūc visu apkārt notiekošo, runāto, pirms viņš pats sāk vērtēt. Ko tad viņš dzird, teiksim, no tiem pašiem mūsu politiķiem? Ja Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga slikti atsaucas par Kārli Ulmani, kā viņai var neticēt. Neklājas taču domāt, ka prezidents melo. Jāklausās taču, ko valsts vadītājs saka.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.