Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Foto: Fotolia

Uzņēmēji norāda uz riskiem 0


“Diez vai tie uzņēmēji, kas aktualizēja saraksta atjaunošanu, gaidīja tādu rezultātu un pēc kāda laika prasīs, lai atgriežas pie vecā formāta,” bažījas Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes locekle un politikas daļas direktore Katrīna Zariņa. Neapšaubot pasākuma lietderīgumu kopumā, viņa norāda uz vairākiem tā riskiem – zemo parāda slieksni 150 eiro apjomā un informācijas ievietošanu tikai reizi mēnesī.

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai
TV24
Ar ko Lukašenko uzjautrinājis Slaidiņu: “Tur veči stūma ezi ārā ar visām adatām!” 12
TV24
“Mēs ceram uz taisnību!” Sabiedrība sašutusi par soda apmēru ārstam, kura dēļ mira jauna sieviete 50
Lasīt citas ziņas

Izvēloties summu 150 eiro par zemāko atskaites punktu, nodokļu parāds varot izveidoties ļoti vienkārši – veicot nomaksu, kaut kas nav aprēķināts līdz galam, un jau esi parādnieku sarakstā, norāda K. Zariņa. Turklāt nereti gadās situācijas, kad kāds nodoklis samaksāts lielākā summā, taču esošā nodokļu administrēšanas kārtība neļauj parādu kompensēt ar pārmaksu.

Vismaz pēdējos piecus gadus uzņēmēji aicinot nodokļu iekasētājus pāriet uz FIFO metodi, kad nodokļi tiktu skaitīti vienotā kontā, nevis kā tagad – katrs savā, kas ļautu parādus segt ar pārmaksu, atgādina LTRK pārstāve. Tikai nupat parādījusies cerība, ka Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļi to varētu palīdzēt ieviest no 2020. gada.

CITI ŠOBRĪD LASA
Latvijas Mazo un vidējo uzņēmumu asociācija, vērtējot sarakstu, norāda uz līdzīgiem trūkumiem. “Nodokļu robeža 150 eiro nav mainījusies gadu gadiem un ir pilnīgi neatbilstoša tirgus situācijai. Uzņēmēji uzskata, ka tai vajadzētu būt vismaz 1500 eiro, lai summu varētu uzskatīt par parādu,” uzsver biedrības valdes locekle Aija Lokenbaha. Tāpat izmaiņas parādu samaksā nepieciešams atspoguļot agrāk, nevis tikai reizi mēnesī, viņa piebilst. Jau tagad VID mājaslapā savu informāciju atjauno divas reizes mēnesī, tāpat iestāde varētu rīkoties arī ar parādnieku sarakstu.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.