Foto – Shutterstock

Dārgi likvidēties 0


Ir skaidrs, ka liela daļa to uzņēmumu, kuros nav darbinieku, faktiski jau sen nenodarbojas ar saimniecisko darbību, bet nav risinājuši jautājumu par saimnieciskās darbības izbeigšanu, jo tas ir dārgi.

Reklāma
Reklāma
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ 22
Uz gājēju pārejas gandrīz uzbrauc Valsts prezidentam 80
Lasīt citas ziņas

Šāda komersantu pasivitāte rada valstij papildu bīstamības. VID norāda, ka riski saistīti ar to, ka uzņēmuma īpašnieki var pārdot neaktīvo komercsabiedrību citām personām, kas savukārt var iekļaut to PVN krāpšanas ķēdē. Šobrīd saimnieciskās darbības apturēšanas funkciju veic VID. Neaktīviem komersantiem, kas neiesniedz nodokļu pārskatus, tiek apturēta saimnieciskā darbība, un vēlāk Uzņēmumu reģistram tiek nosūtīts pieteikums izbeigt komersanta darbību.

Meklē izdevīgāko

Samērā nozīmīgai daļai uzņēmumu darbinieku skaits ir norādīts nulle, tomēr to apgrozījums un peļņa liecina par aktīvu saimniecisko darbību. Liela daļa šādu uzņēmumu darbojas nekustamā īpašuma biznesā, piemēram, katram nekustamam īpašumam ir nodibināta atsevišķa komercsabiedrība. Šiem kritērijiem atbilst daudzi Latvijā pazīstami un samērā lieli uzņēmumi, piemēram, “Swedbank”, nekustamo īpašumu kompānija “Ektornet Residential Latvia”, “ABLV Bank”, nekustamo īpašumu kompānijas “Pillar”, “Linstow” grupas uzņēmumi, tirdzniecības kompleksa “Spice” īpašnieks “Plesko Real Estate” u. c.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Uzņēmumi var tikt dibināti un izmantoti konkrētiem darījumiem vai funkcijām, un, piemēram, nodibinājumu vai holdingu darbībā ne vienmēr ir vajadzīgi darbinieki ar darba attiecībām. Tas, ka Latvijā dibina šādus uzņēmumus, ir labi, jo tas nozīmē, ka Latvijas regulatora un nodokļu vide tiek atzīta par piemērotu holdingu un citu nodibinājumu darbībai, kamēr vien tiek ievērotas nodokļu prasības,” uzskata “Ernst & Young Baltic” partnere Ilona Butāne.

Būvniecības kompānijas “RBSSKALS” grupā ir vairāki uzņēmumi, kas savulaik izveidoti atsevišķu investīciju projektu realizācijai. Atbilstoši tirgus situācijai, lielākā daļa šo uzņēmumu šobrīd ir pasīvā stāvoklī, un būtiska saimnieciskā darbība nenotiek. Savukārt “RBSSKALS Special Projects” šobrīd realizē projektu jaunā eksporta tirgū ar jaunu pasūtītāju. “RBSSKALS” pārstāve Ieva Vāverniece stāsta, ka, izsverot iespējamos riskus, projekts tiek realizēts atsevišķā uzņēmumā, un projekta vadības pakalpojumi tiek pirkti no cita grupas uzņēmuma, tādējādi nav nepieciešama cilvēku pieņemšana darbā tieši šajā uzņēmumā.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.