Foto – Shutterstock

Apmaksāts ārstniecības kurss 8

Gadījumos, kad tiks konstatēts, ka nodarbinātajam jāceļ kvalifikācija, lai varētu turpināt darbu pie darba devēja esošajā vai citā amatā, NVA mudinās personas iesaistīties kādā no mūžizglītības programmām. Plānotas arī lekcijas un konsultācijas par aktivitātēm veselības un fiziskā stāvokļa uzlabošanai, par veselīgu novecošanos, darbaspēju ilgāku saglabāšanu u. c. NVA rīkotajās konferencēs, semināros, diskusijās un konsultācijās izglītos par ilgāka un labāka darba mūža veicināšanas pasākumiem.

Reklāma
Reklāma
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 28
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Lai palīdzētu atjaunot veselību un ilgāk noturēties darba tirgū, projektā iesaistītajiem gados vecākajiem darbiniekiem nodrošinās ārstniecības pakalpojumus kursa veidā, piemēram, ārstniecisko vingrošanu, fizikālās medicīnas procedūras, manuālo terapiju, masāžas, nodarbības pie fizioterapeita. Viens cilvēks varēs saņemt ārstniecības pakalpojumus 250 eiro apmērā. “Minētie ārstniecības pakalpojumi nodarbinātajiem, kas cieš no muskuloskeletāriem veselības traucējumiem, dos iespēju uzlabot veselības stāvokli un novērst jau radušos simptomus. Tā kā paralēli tiks sakārtota arī darba vide, padarot to ergonomisku un atbilstošu konkrētajam cilvēkam, paredzams, ka izdosies novērst arī iemeslus, kas izraisījuši veselības pasliktināšanos,” skaidro K. Ziediņš. Tiesa, lai pozitīvais efekts saglabātos, pēc apmaksātajiem veselību veicinošajiem pakalpojumiem un iegūtajām zināšanām darba ņēmējiem būs jāturpina to realizēt savā dzīvē arī patstāvīgi.

Rokasgrāmata par darbu pēc 50

Kā norāda LM eksperts, kopumā projekta ietvaros atbalstu saņems ap 3000 nodarbināto virs 50 gadu vecuma un pirmie atbalsta pasākumi būs pieejami nākamgad. Projekta beigu posmā paredzēts izstrādāt darba organizācijas labās prakses standartus un rekomendācijas jeb rokasgrāmatu novecošanās pārvaldībai darba vietā, kas kalpos kā informatīvs materiāls un praktisks rīks darba devējiem un darbiniekiem iekšējai lietošanai, kā arī pasākumu īstenošanai.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kāds labums no projekta gaidāms pašiem darba devējiem? Projekta aktivitātes veicinās darbaspēka kvalifikācijas celšanu un produktivitāti, līdz ar to arī uzņēmumu un institūciju konkurētspēju. Tāpat paredzams, ka darba devējiem samazināsies netiešās un tiešās izmaksas, kas saistītas ar nodarbināto prombūtni, slimošanu, tehnikas dīkstāvi, neiegūto peļņu u. c.

Projekta sociālie sadarbības partneri – Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība un Latvijas Darba devēju konfederācija – apņēmusies nodrošināt kolektīvo pārrunu veikšanu novecošanās pārvaldības jautājumu iekļaušanai darba līgumos vai citos darba devēju dokumentos.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.