Foto – Shutterstock

Viedokļi 8

Marianna Tīsena, Eiropas Komisijas nodarbinātības, sociālo lietu, prasmju un darbaspēka mobilitātes komisāre: “Cilvēkam ar konkrētam darbam atbilstošām prasmēm ir lielākas izredzes atrast un saglabāt savu darbu. Uzņēmumi un organizācijas savukārt tad darbojas efektīvāk un kļūst konkurētspējīgāki, bet mūsu ekonomika var augt straujāk, radot vairāk darbavietu. Diemžēl patlaban Eiropā izplatīta problēma – pārlieku daudz cilvēku strādā darbu, kas neatbilst viņu prasmēm. Turklāt darbaspēks Eiropā noveco un sarūk, tālab, ja vēlamies saglabāt pašreizējo labklājības līmeni, nepieciešams uzlabot darbaspēka produktivitāti un līdzdalību darba tirgū.”

Reklāma
Reklāma
TESTS. Izpildi testu un pārliecinies, vai zini latviešu valodas gramatiku tikpat labi, cik devītklasnieks
TV24
“Kandidāts, kurš grib braukt uz Briseli, kaut ko “klārē” krieviski!” Timrots, Kampars un Upleja-Jegermane komentē debates krievu valodā
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs 10
Lasīt citas ziņas

Lilita Ērģele (51), strādā mazumtirdzniecības nozarē: “Darbs nav viegls, jāstrādā garas stundas, jācilā smagumi. Tomēr jūtu, ka pie esošā darba cieši jāturas, jo izredzes atrast citu vietu man ir ļoti niecīgas. Gadi, veselība un nepietiekamas zināšanas ir iemesli, kas mana vecuma cilvēku konkurētspēju darba tirgū strauji samazina, tāpēc, bez šaubām, es priecātos par jebkādiem atbalsta pasākumiem.”

Inese Kalvāne, NVA direktore: “Gados vecākiem darbiniekiem ir pieredze, vērtīgas ilgstošā darba praksē iegūtas zināšanas, atbildība, taču nereti piemīt arī savi trūkumi – piemēram, grūtības pielāgoties pārmaiņām, novecojusī kvalifikācija un mūsdienu darba tirgus prasībām neatbilstošas kādreiz iegūtās profesionālās zināšanas, veselības stāvoklis un ar to saistītas zemākas darba spējas. Tāpēc ir tik svarīgi iesaistīt šos cilvēkus profesionālajā un neformālajā apmācībā, lai viņu kvalifikācija, zināšanas un darbam nepieciešamās iemaņas atbilstu mūsdienu darba tirgus prasībām un palielinātu konkurētspēju. Nozīmīga loma šajā procesā būs karjeras konsultantiem.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.