Foto: Nnattalli/SHUTTERSTOCK

Sola salu un vēsu laiku, bet vīnogas vēl nav gatavas. Vai vākt negatavas vīnogas? 0

Inita Šteinberga, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Veselam
5 populāri pārtikas produkti izraisa atmiņas zudumu – to iedarbība novērota jau īstermiņā 30
Kokteilis
FOTO. No politiķiem par aktieriem: mākslīgais intelekts nosaucis 5 latviešu politiķus, kuri uz skatuves justos kā zivis ūdenī
Kokteilis
“Tāds mīlestības putekļu mākonis mūs ir apņēmis…” Sējānu pāris dalās laimē, atgriežoties mājās ar jaundzimušo meitiņu
Lasīt citas ziņas

Sola salu un vēsu laiku, bet vīnogas vēl nav gatavas. Nezinu, vai tās norautas var ienākties, un kā labāk tās glabāt. Baiba Salaspilī

Vispirms jāizvērtē, cik lielu salu sola. Ja gaidāma tikai kāda salna, tad vislabāk visu augu un vīnogas ietīt agrotīklā, ieteicams pat vairākās kārtās. Tā dara arī vīnogu audzētāji siltākās zemēs, piemēram, Ukrainā. Ir vērts pacensties, jo vislabāk ogas ienākas pie auga.

Saglabā mitrumu

CITI ŠOBRĪD LASA

Taču arī negatavas norautās ogas, ja tām jau ir raksturīgais aromāts, ogas izbriedušas, bet vēl gana garšīgas, ir cerība ienākties. Ar ķekaru novāktās ogas saliek kastītē un novieto vēsā vietā. Vīnogas labāk jutīsies, ja tās ieliks starp ēveļskaidām (ne zāģskaidām!).

Vislabāk vīnogas glabājas un palēnām ienākas ledusskapī.

Lai telpās turētās ogas ar laiku nezaudētu mitrumu, ķekara galu aptin ar mitru papīru (tādu, kas strauji nepūst un neizjūk) un notin ar pārtikas plēvi.

Ja vīnkoks liels, ogas tam var nogriezt ar visu zaru. Arī šim zaram griezuma vietas notin, lai pēc iespējas ilgāk saglabātu mitrumu augā. Ja ogu nav daudz, tās var sakārt uz auklas vēsā vietā.

Ja ārā pie dzinuma uzkavētos ķekarus apsēduši putni (lapseņu šogad maz), var izlīdzēties, skaistākajiem ķekariem uzšujot maisiņus no agrotīkla. Tie laidīs cauri saules gaismu, kas vajadzīga ogu nobriešanai. Šis maisiņš arī pasargās no vēsuma un temperatūras svārstībām.

Novērtē vīnkoku

Taču svarīga patlaban ir ne tikai raža, bet arī pats vīnkoks. Vīnogulāju veģetācija sākās vēlu, tādēļ arī daudz vēlāk ienākas ogas un nobriest augu dzinumi. Ja dzinumi jau nokoksnējušies, miza kļuvusi brūngana, vīnogas var atstāt vai raut nost pēc saviem ieskatiem. Pēc ražas novākšanas arī segt augu vairs nevajag – lai lapas apsalst un pošas ziemai. Taču tad, ja augam dzinumi ir zaļgani, nenobrieduši, jāpalīdz vīnkokam gatavoties pārziemošanai. Noteikti nogriež visus ķekarus (vai vismaz lielāko daļu), jo arī ogu briedēšana patērē vīnkoka spēku, kuru tam vajadzētu veltīt dzinumiem. Ja dzinumi nepagūs pietiekami nobriest, tie ziemā apsals, un nākamgad ražas var nebūt.

Reklāma
Reklāma

Vislabāk šādiem augiem novākt visu ražu, bet turpināt segt pašu augu, lai saglabātu zaļo lapu masu, kas vajadzīga augšanas turpināšanai.

Šogad vīnogas vēl būtu jāpabaro ar kālija sulfātu.

Konsultējusi vīnogu audzētāja Jana Drēviņa

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.