Foto – Valdis Semjonovs

– Starp citu, arī jūsu vārds ir izskanējis Valsts prezidenta vēlēšanu kontekstā. Vai ir bijis kāds piedāvājums? 2


– Pērn mēs ASV ar citiem latviešiem domubiedru grupā diskutējām par Latvijas drošību un enerģētisko neatkarību, un viens paziņa man jautāja: “Kāpēc tu nevarētu būt prezidenta kandidāts. Es tev uztaisīšu interneta lapu.” Viņš to arī izdarīja. Taču man pašam bija interesanti, kas notiks tālāk. Skaidrs, ka manas izredzes nevienu brīdi nebija īpaši lielas, lai gan es būtu gatavs nolikt savu “CV” blakus jebkuram pašreizējam kandidātam, un domāju, ka man par to nebūtu jākaunas.

Reklāma
Reklāma
10 produkti, kuri traucē notievēt. Arī tādi, kurus uzskatām par veselīgiem
VIDEO. Ovācijas un neviltota sajūsma! Dons iekļūst Eirovīzijas finālā 7
Krievijas drošības iestādēm “mati stāvus”. No kara atgriežas atbrīvotie cietumnieki – tos nevar savaldīt
Lasīt citas ziņas

– Jūs bijāt Zemnieku savienības biedrs. Ko varat teikt par šo partiju, kā tā mainījusies 20 gadu laikā?

– Politiski Latvijas Zemnieku savienība ir nostiprinājusi savu ietekmi kā viena no Zaļo un zemnieku savienību veidojošajām partijām. Bet es neredzu iemesla to slavēt. Manuprāt, Zemnieku savienība ir tikpat pasīva valstij būtisku problēmu risināšanā kā citas partijas. Es nedzirdu no ZZS jaunas iniciatīvas, būtiskus priekšlikumus. Tas, ka partijas nosaukumā ir vārds “zemnieku”, nenozīmē, ka viņi nevar būt aktīvi visās citās jomās. Labi, Vējoņa kandidatūra prezidenta amatam nav slikta izvēle, tomēr arī par to ZZS nebija viegli vienoties, ja atceramies sākotnējos Aivara Lemberga iebildumus. Es domāju, ZZS ir cerīgi politiķi, piemēram, ekonomikas ministra Dana Reizniece-Ozola, tā ka viss ir pašu rokās. Nupat ārvalstu investori bija uzskaitījuši lietas, kas, viņuprāt, Latvijai traucē attīstīties: ēnu ekonomika, necaurskatāmība, korumpētība, zema darbaspēka kvalifikācija un lēna tiesu sistēma. Vai nevaram ķerties klāt un savest to kārtībā? Kāpēc igauņiem un lietuviešiem ēnu ekonomika ir mazāka? Varbūt jāprasa viņiem padoms, nav ko kautrēties!

CITI ŠOBRĪD LASA

– Ja saki “Zaļo un zemnieku savienība”, uzreiz komplektā nāk “Lemberga ietekme”…

– Kad es biju Zemnieku savienībā, šo ietekmi vēl neizjutu, taču tagad no malas izskatās, ka tā tiešām ir ļoti liela. Brīžiem pat šķiet – kā viņš teiks, tā būs…

– Tas varētu būt izskaidrojums, kāpēc ZZS ir tik mazaktīva, kā jūs iepriekš raksturojāt.

– Tā varētu būt. Bet, ja pārmaiņu veicināšanu neuzņemsies ZZS, tad tas būs jādara kādam citam.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.